“MARTINJE” UZ VESELI ŽAMOR DJECE

tekst i foto: Sonja Breljak    ….foto album
033

Berlin/ Tradicionalna proslava “Martinja” je ove godine, u netom prošlu subotu, privukla veliki broj gostiju u Hrvatsku kulturno-umjetničku i sportsku zajednicu. Sva mjesta bijahu popunjena, sjedilo se a bome, i stajalo. 

169U programu Martinjske fešte je, između ostalog i nastup malog folklora. A s djecom dolaze i roditelji, pa bake i didovi.

Može se reći kako konačno, nakon više decenija, Hrvatskom zajednicom odjekuje veseli žamor djece, njihova pjesma i ples.

Redom, večer je otvorila potpisnica ovih redaka prelijepim stihovima naše Božice Jelušić koji, između ostalog, kažu:

…Martinjska večer i šuštav listinac,
A mi smo opet svi oko stola.
Kušamo rizling i zlatni traminac
Pogaču lomimo s drugim na pola.

Dar prijateljstva, blagoslov neba,
iskrenost, ljubav i poštenje,
Sve je što ljudskom biću treba,
da dade životu povjerenje.

I stoga danas dignimo čaše,
Za stari dom pod mirnim krovom.
poštujmo tuđe i ljubimo naše,
U svijetu starom i vinu novom!

067 (2)Pozdrave posjetiteljima i pozvanim gostima te zahvalu volonterima kao i najavu budućih događaja, iznijela je na hrvatskom jeziku, Mira Kiš, predsjednica Hrvatske zajednice dok je prijevod njena govora u njemačkom jeziku, uobličila i pročitala: Natalija Sučić.

Plesni podij su, na zadovoljstvo sviju okupljenih, zauzeli maleni folkloraši. Plesali su plesove iz Zagorja, Veliki je to uspjeh za Hrvatsku zajednicu u Berlinu da se, nakon više decenija rada, uspjelo okupiti i  zainteresirati djecu i osmisliti rad malog folklora. Mali folklor vode Natalija i Nikolina Sučić. 

107Nakon što su mali folkloraši pobrali sve simpatije i izmamili veliki pljesak, plesovima iz Zagoja, predstavio se veliki folklor kojeg vodi Ankica Prskalo. Folkloraši su potom, nakon martinjske recitaciju Milenke Primorac, sudjelovali i u izvedbi martinjskog običaja, krštenja mladoga vina.

Martinjske običaje su, među ostalima, pažljivo pratili i posebni gosti: veleposlanik RH u Njemačkoj, Ranko Vilović sa suprugom Ivankom te Slavica Horvat ministrica-savjetnica u ambasadi Bosne i Hercegovine.

Nastavak večeri (i noći!) protekao je u plesu i pjesmu uz glazbu odlične grupe “Plamen”.

Na aukciji je, po sistemu “tko da više”,  prodano “kršteno” burence vina (dva litra), dar prošlogodišnjeg kupca Duška Grgića. Ove godine je (nakon što je ponuda stala na 80 eura),  vino završilo u rukama Žarka Kovačevića.

Lijepim nagradama: ulaznicama za proslavu Nove godine, bonovima za objed u restoranu ili za putovanje, raznim kućanskim aparatima i priborom, ukrasima, voćem i kolačima, nagrađeni su oni koji su pri kupovini tombole bili sretne ruke.

Bilo je veselo i zanimljivo na ovoj zaabavi. I sve je teklo besprijekorno. Kvalitetom  programa, večer je opravdala veliko zanimanje brojnih posjetitelja, za ovu tradicionalnu Martinjsku feštu u Hrvatskoj zajednici.

Na izvedbi, organizatoru, čestitamo!

 

Martinje 2017. —foto album

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments