ZAJEDNICA TREBA AKTIVNO ČLANSTVO

Održana redovita, godišnja, izvještajna skupština u Hrvatskoj kultuno-umjetničkoj i sportskoj zajednica Berlin e.V.

tekst i foto: Sonja Breljak
002Berlin/ U prostorijama Hrvatske zajednice Berlin je u netom prošlo nedjeljno popodne održana redovita, godišnja, izvještajna skupština ovog udruženja čije kontinuirano trajanje seže više decenija unazad, do početka koji se zbio 1984. godine.

Skupštinu je otvorila predsjednica Zajednice, Mira Kiš, kratkim pregledom događanja u tekućoj godini – zabavama, štandovima, sudjelovanjima.

Hrvatska zajednica ima veliki folklor a pored toga i mali i srednji koji oba imaju po dvadeset članova. Na okupljanje djece i rad s njima su u Zajednci s razlogom vrlo ponosni.

010 (2)O financijskoj situaciji govorila je rizničarka Nada Zovko. Upoznala je članstvo s pozitivnim financijskim saldom kao i s činjenicom da je Hrvatska zajednica od Državnog ureda za Hrvate izvan RH dobila 3 300 eura (25 tisuća kuna) za održavanje Zajednice i postavljanje na noge malog folklora. Hrvatska zajednica ima velike troškove dvorane u kojoj se odvija njen  rad. Osim toga, današnja Zajednica još otplaćuje dugove jedne davne uprave (od prije dvadesetak i više godina), koja je sredstava Berlinskog senata trošila nenamjenski. Teret je to koji današnjoj Zajednici  ne omogućava dobijanje statusa društva od općedruštvene koristi a što opet donosi povlastice koje olakšavaju rad i djelovanje.

Na temu teškoća u djelovanju Zajednice bit će prigode razgovarati i s predstojnikom Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zvonkom Milasom koji će se u subotu, 26.11.2016, koja je pred nama, sastati s predstavnicima hrvatskih udruženja u Berlinu u Veleposlnstvu RH a u večernjim satima biti i u prostorijama Zajednice gdje HDZ ogranak Stjepan Radić u suradnji s Hrvatskom  zajednicom, organizira Božićni domjenak.

020Kada netko ima toliko godina rada iza sebe, onda ima o čemu i razgovarati. U Zajednici se upravo osjeti potreba za smjenom generacija, smjenom aktivnoga članstva. Jedna, ona osnivačka generacija uživa plodove mirovina i boravi djelomice u Berlinu a djelomice u Hrvatskoj a utjecaj i aktivan rad mlađe generacije nije uslijedio prema očekivanjima. Istina, jedan veliki san se ostvario-onaj da djeca ispune prostor Zajednice, plešu, pjevaju i rado dolaze. No, nije se (još) ostvarilo i da stariji članovi dobiju zamjenu u kuhinji, za šankom, kod pripreme i organizacije.

Ja apeliram, dođite, priključite nam se, pomozite Upravnom odboru u radu, pomozite da Zajednice opstane, rekla je predsjednica Mira Kiš nakon duže rasprave upravo na temu (ne)aktivnosti članstva. U ocjeni dobrog rada Uprave, svi  su bili složni.

U ožujku iduće godine je izborna skupština pa do tada valja razmišljati na tragu rasprave ove skupštine: kako aktivirati pasivno članstvo? Kako privući nove, mlade ljude? Gdje su nam djeca? Kako dalje?

U subotu, 26.11.2016, u 18 sati je u Zajednici Božićni domjenak koji organiziraju HDZ ogranak Stjepan Radić i Hrvatska zajednica. Potom je 16.12. tradicionalni turnir bele pa Božićna proslava Hrvatske zajednice, 17. prosinca. U Hrvatskoj zajednici će biti organiziran i doček Nove godine. Svirat će grupa Plamen” Cijena ulaznice je 35 eura.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments