BOŽIĆNA PRIČA NAŠIH MALIŠANA

tekst i foto: Sonja Breljak     …. foto album
068 (2)

Berlin/ U nedjeljno popodne a nakon misnog slavlja u crkvi svetog Sebastiana, Hrvatska nastava Berlin je priredila već tradicionalnu priredbu u susret Božiću.

S djecom su radili i sve točke, recitacije, pjesme, skečeve i šale, priredile učiteljice Gordana Kešina (koordinatorica) i Ela Tončić te učitelj Danijel Zrno koji je netom, s jeseni, započeo svoj rad u Hrvatskoj nastavi Berlin.

Program priredbe vodili su simpatični: Maria i Ivan.

No, prije nego su djeca ispunila malu pozornicu, koordinatorica škole je najavila  gošću iz Hrvatske, Vlastu Morović, nekadašnju učiteljicu Hrvatske dopunske nastave Berlin koja je za ovu prigodu donijela svoj prozni, tiskani uradak, svojevrsnu slikovnicu naslova “Priča božićnih kolača” čiji je  sadržaj pripreman svojevremeno za Božićnu priredbu Hrvatske škole 2010. godine.

O značenju slikovnice, jezika i općenito, očuvanja identiteta, koju riječ je rekao Stipe Škorić, dopredsjednik HKD V.F. Mažuranić, suorganizator  predstavljanja Slikovnice te i Mijo Marić, dopredsjednik Župskog vijeća HKM Berlin.

Potom se i autorica  s nekoliko riječi obratila djeci i roditeljima te istaknula važnosti čitanja knjiga, učenja hrvatskog jezika. – Poruka slikovnice je da se veselimo Božiću i da djeca čitaju, tu osobito mislim na našu djecu u inozemstvu jer sam slikovnicu vama i posvetila kako bi u božićnom ozračju lakše sačuvali svoj  identitet i razvili i očuvali ljubav prema materinskom jeziku, rekla je, između ostalog Vlasta Morović.

Slikovnica se mogla kupiti ispred dvorane, po cijeni od 6 euro.

Nakon predstavljanja slikovnice i autorice, na pozornici su se smjenjivali pjesma, recitacija, igrokaz, pitalice … i tako redom.

 

-Prosinac je mnogima najdraži mjesec. Prepun je blagdana, slavlja, radosti i druženja s najmilijima. Božićna priredba hrvatske škole također je prilika da se sastanemo sa svojim dragim prijateljima i da djeca poklone roditeljima darove, i to one najvrednije – sreću i veselju kroz pjesmu, rečeno je na početku a onda su s temema snjegovića, svetog Nikole, snijega, studenti, darova ….kroz stihove i pjesmu govorili: Terezija, Antoio, Ivan, dva Filipa, Lana i Angelina, Ana-Marija i Lucia, Patricia i Iva, Emilio i Stipe,  Gabrijea, Ivan, Dea i Dino, Mirko i Antonio, Ante, Constantin i Marijela, Josip će nam pokazati kako se jedan vrapčić spasio od hladnoće, Gabrijel i Lovro,  Iva i Jana, Leticia i Ilijana, Anna-Maria, Noa, Dan, Paulina, Viktoria, Samuel i Timon,Tatjana i Annalena, Angelika, Magdalena i Nathalie, Mateo i Mate, Helena i Marina. Melissa, Melani i Lara…

– Zajedništvo, ljubav, mir i veselje. Želimo da s tim mislima odete svojim kućama nakon božićne priredbe i da ih čuvate do sljedeće!

Nakon ovih  završnih riječi, otpjevana je još i završna pjesma.

Čestit Božić, dobri ljudi!

Pa, dogodine opet!!!

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments