S MLADIMA SE (NE) MANIPULIRA

tekst: Josip Mayer
mladi_ljudi1Često puta volimo reći: „Na mladima svijet ostaje!“ iako možda nismo ni sami svjesni koliko teško breme tereta oni sobom nose, počevši od školovanja,  konkretnog obrazovanja  sve do zaposlenja. Svjedoci smo  kako se upravo sa školovanjem i obrazovanjem mladih više manipulira, nego što im se uistinu pomaže. Ovo pišem s nadom i gorućom željom da se  u tom smislu nešto pokrene na bolje.

Naša djeca, naši mladi, nama  su najveće blago i bogatstvo i  ne smijemo dozvoliti da se s njima manipulira. Uvijek  nam treba biti na umu da se u školovanje i obrazovanje isplati ulagati. Upravo su mladi budućnost koja će biti društveni i politički oslonac u vođenju i kormilarenju Hrvatske i hrvatskog broda.

Dobro  mi je poznata situacija o provedbi modernog školovanja i obrazovanja mladih generacija kroz, još uvijek neosmišljen i neprimjenjiv, kurikulum. Svjestan sam i toga da se on ne može sprovesti kratkoročno, ali već dva desetljeća je predugo za rješavanje toga gorućeg pitanja.

Još se dobro sjećam kako sam se i sam uporno i velikim žarom zauzimao na stranici „MZOS“ da se u školovanje i obrazovanje uvede u nastavi predmet domaćinstva. Vodio ga je zajedno sa svojim djelatnicima tadašnji ministar, prof. dr.sc. Dragan Primorac.

Demokracija takva kakva je sada, ako se  uredno i pošteno ne izgrađuje, njeguje i provodi u smislu školovanja i obrazovanja djece, može svima a pogotovo mladima činiti i te kakve probleme i neprilike. Već na početku i ove 2017. godine svjedoci smo toga svega.

Hrvatska je  zemlja s malim brojem stanovnika. Ako se ne pripazi na mlade i njihova prava, moglo bi nam se dogoditi ono apsurdno, što ne bismo željeli, da će nam Hrvatska postati sve malobrojnija. Naši mladi odlaze  u tuđi svijet trbuhom za kruhom, baš kao što smo i mi to nekada činili. Još samo nekoliko bogatih moći će svoju djecu školovati i obrazovati.

Zato je i te kako važno ponavljati  da se za svoja prava i zakone, kao i u ostalom demokratskom svijetu, treba boriti i izboriti, na što su pozvane i mlade generacije.

 

Poruka mladima je i da se više aktiviraju u političkom i društvenom  životu, prije nego li svojim roditeljima izvuku zadnji euro iz novčanika.

Dobro će biti ako to mladi što prije  shvate.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments