DALJE OD SVJETLOSTI

Što nam rade naši u Makedoniji: Izložba fotografija „Kalamota – Dalje od svjetlosti“ Vlahe Brangjolice

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Vlahe Brangjolice
TRAKO AN- studeni 2016_07Skopje/
U galeriji Muzejske ustanove Dvor Trakošćan smještene u podnožju romantičnog dvorca, otvorene su dvije zanimljive izložbe 24. studenog 2016. Izložba slika 60-ak likovnih umjetnika iz Makedonije, naslovljena „Korijeni, portici, portali, putovi i putokazi“ i isamostalna izložba fotografija  Vlahe Brangjolice, makedonskog umjetnika hrvatskih korijena, naslovljena „Kalamota – dalje od svjetlosti“,.

Obje izložbe su organizirane u suradnji Dvora Trakošćan, Međunarodnog kluba prijatelja i Doma kulture „Kočo Racin“ iz Skopja. Na svečanosti otvaranja izložbi govorili su ravnatelj Dvora Adam Pintarić i organizatorica kulturnih događanja Milka Knežević, dok je u ime Općine Bednja sve sudionike izložbe i okupljene posjetitelje pozdravio načelnik Mirko Bistrović.

Umjetnike i njihov rad predstavila je kustosica Violeta Kalić, stručna suradnica za vizualne umjetnosti, dizajn i arhitekturu Doma kulture „Kočo Racin“ iz Skopja, članica Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji. Izložbu je otvorio prof. dr. sc. Šime Ivanjko, počasni konzul Hrvatske u Republici Sloveniji.

Kustosica Violeta Kalić posljednjih godina intenzivira suradnju između Makedonije i Hrvatske, okupila je radove 60-ak makedonskih slikara različitih nacionalnosti, konfesija, generacijskih, stilskih i tehničkih identiteta, s ciljem progovaranja, svima razumljivim, univerzalnim likovnim jezikom. Slike su izrađene u različitim tehnika, od ulja na platnu, akvarela i crteža do sitotiska, digitalnog tiska i raznih kombiniranih tehnika.

U toj skupini makedonskih istaknutih slikara izložena je umjetnička slika  iz ciklusa “Zbogom infinitiv”  akademskog slikara hrvatskog podrijetla Dubravka Naumova koji živi u Torontu(Kanada).

TRAKO AN- studeni 2016_12Samostalna izlozba fotografija Vlahe Brangjolice  nadahnuta Koločepom, blizu Dubrovnika, izazvala je divljenje mnogobrojne publike.

Tehnički briljantno urađene fotografije ne izazivaju ni najmanju sumnju da je autor prenio kroz njih upravo ono što je vidio. Izbor tehnike s kojom su izrađene fotografije Kalamota ukazuju na dubok kontemplativno-meditativni odnos koji je uspostavio autor s prirodom.

Ovaj ciklus posvećen je „Kalamoti“, otoku koji je opstao u povijesti pod tim imenom.Inače, Koločep je jedan od rijetkih, ako ne i jedini jadranski otok koji ima dva naziva. Mjesno stanovništvo gotovo isključivo rabi neslužbeni naziv Kalamota, a sebe naziva Kalamotezima. U prošlosti je otok uvijek nazivan Calamotta. U najstarijem spisu Župnog arhiva na Koločepu iz 1497. godine otok je označen imenom Calamotta. Po svemu se može zaključiti da je naziv grčkog podrijetla, tim više što grčka riječ Kalamos znači ribarski štap. Kalamotezi ribarski štap, odnosno ribarsku trs, i danas nazivaju kalamuća.

Otvarajući samostalnu izložbu Vlahe Brangjolice kustosica Violeta Kalić između ostalog je istakla:

-Vlahu Brangjolicu često oslovljavam s Maestro Brangjolica što u njegovoj obitelji i je već pridjev jer pripada obitelji uglednih umjetnika, oca Hrvata (s Koločepa),Ljubomira Brangjolice, istaknutog kompozitora ne samo na ovim prostorima nego i vani, majke Vere Brangjolice, solistice Makedonskog narodnog kazališta, i u jednom takvom okruženju, pokraj velike ljubavi upija umjetnost i ne samo spontano nego i velikim zalaganjem u svim sferama umjetnosti profesionalno se izgrađuje.Fotografija kao medijum ne samo da iznenađuje nego i zbunjuje, zadaje nove dimenzije u sferi interpretacije, dometa, lektičkih mjerila s kojima se on suočava kao izazovima i uspjeva kontinuirano posvećen, pasioniran, s velikom strašću i ljubavlju stalno da pomijera granice njegovih spoznaja.

Preko ovih fotografija umjetnik nam omogućuje rijetku mogućnost da osjetimo kosmičku dimenziju suodnosa između materije i energije, gdje materija kao forma postaje manje važna u odnosu na sveobuhvatnost energije i njene moći transformacije koja daje život na sve što postoji.“

 TRAKO AN- studeni 2016_10Kulturni dio programa  na ovim izložbama su izveli polaznici „Dr. Suzuki glazbenog studija“ iz Varaždina pod mentorstvom prof. Damasa Lazića, koji pohađaju poseban glazbeno-edukativni program, prilagođen djeci već od treće godine života.

Izložbe  se  u dvorskoj galeriji  mogu razgledati do 24. prosinca.

Predstavljanje makedonske likovne umjetnosti i samostalna izložba Vlahe Branhjolice u Galeriji dvor Trakošćan nastavit će se izložbom u Mariboru, koju je dogovorio počasni konzul RH u Sloveniji prof. dr. Šime Ivanjko.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Violeta Kalikj
Violeta Kalikj
7 years ago

U nadi da će raskošna i magična moć umjetnosti uspjeti i nadalje u svojoj plemenitoj misiji zbližavati ljude i doprinijeti uvijek da budemo osnaženi u nastojanju međusobnog razumijevanja koje nas čini plemenitijim i boljim, a svijet objedinjuje i čini nadahnutim onim što ga pokreće uvijek naprijed pod zajedničkim zastorom sunca i neba u kojem će biti dovoljno prostora i mogućnosti za dostojan suživot svih gdje god bili….