KROZ ŠARENILO “ZELENOGA TJEDNA”

 

U tijeku je 82. po redu međunarodni sajam prehrane i poljoprivrednih proizvoda

tekst i foto: Sonja Breljak ….foto album

075Berlin/ U njemačkom glavnom gradu je do kraj ovoga tjedna, u tijeku 82. međunarodni sajam prehrane i poljoprivrenih proizvoda, Nijemcima omiljeni “Zeleni tjedan”. Možda to baš i nije više odgovarajući naziv za za ovaj sajam. Naime, izloženom i viđenom, više odgovara pridjev – “šareni”.

Uistinu, preko 1600 izlagača iz 66 država iz cijeloga svijeta, izlaže i nudi, jer ovo je prije svega potrošni, prodajni sajam, pravo šarenilo i širok spektar proizvoda prehrane, pića, rukotvorina, bio proizvoda, glazbe, plesa, folklora… svega, svega!

Hrvatska i ove godine sudjeluje na ovom sajmu. Naši izlagači, pod pokroviteljstvo i uz sufinanciranje Hrvatske gospodarke komore, nalaze se u dvorani 18, tik iza velikoga, cvjetnog štanda Nizozemske. Tu su Kapronca, Pivac, Apimel, Badel 1862, Đanić, Klaster “Slavonska košarica”…

Evo što smo čuli u razgovoru s nekima od njih:

002 (2)Marijo Krajina, Agro- Laguna Poreč: – Donijeli smo maslinovo ulje, vino i sir. Prvi puta smo ovdje, dosta je posjetitelja i dosta zanimanja za hrvatske proizvode. Ocjenjujemo kako je ovo jedan vrlo uspejšan sajam. Očekujemo, kao prvo, upoznati Nijemce s našim proizvodima a kao drugo, ostvariti i neku poslovnu suradnju, kako u oblasti proizvodnjetako i turizma. Zadovoljni smo, štand je dobar, fino nam je tu, ekipa oko nas je jako dobro, svi smo kao jedna familija, mada smo iz raznih dijelova Hrvatske.

005Lidija Gregačević, Apimel iz Višnjevca kod Osijeka: – Donijeli smo proizvode od meda, med s dodatkom bilja, cimeta, lavande i jabuke, liker od meda, propolis, pčelinju mast za suhu i ispucalu kožu. Ovo je jedan dio naše proizvodnje. Tvrtka postoji od 1994. godine i prvi puta smo na Zelenom tjednu. Vidjet ćemo kako će biti do kraja tjedna, za sad je sve u redu,  sve je dobro organizirano. Mi se nadamo da ćemo možda naći nekog partnera i možda biti prisutni na njemačkom tržištu i dalje. A očekujemo i nagodinu opet doći na Zeleni tjedan.

009Anastazija Atabin, štand tvrtke Pivac: – Predstavljamo šunku, sušenu na zraku. Tvtka je iz Vrgorca kod Splita. Naše proizvode možete nabaviti preko trgovine hrvatskim proizvodima ili naručiti preko interneta.

Posjetitelji Zelenog tjedna su vrlo zainteresirani za šunku, više za manja nego za veća pakovanja jer im je to problem nositi kroz gužvu na sajmu.

Inače, sve je dobro organizirano i vrlo smo zadovoljni.

074Natalija Županić, firma Kapronca iz Zagreba: – Imamo najbolji hrvatski brend Al kaprone. U Berlinu smo tri godine za redom, sudjelujemo na božićnim sajmovima i na Zelenom tjednu. Iskustva su iz godine u godinu sve bolja. Ove godine smo vrlo zadovoljni, dobili smo lijepi paviljon. Puno se mora truditi da se naš dolazak isplati. Gospodarska komora pokriva 50 posto troškova. Samo troškovi štanda su nam tri tisuće eura, dodajte carinu, prijevoz, naš boravak ovdje. Ali, mi smo zadovoljni i s malim, mi smo skromni.

015Kristina Šokić, klaster Slavonska košarica: Slavonska košarica je udruga proizvođača, postoji od 2011 godine s ciljem da se naši proizvođači udruže i zajedno predstavljaju. Prvi puta smo u Berlinu u suradnji s HGK. Ovdje smo sa četiri člana klastera. Tu je Opg Kalić, proizvodi od konoplje, OPG Vučković, kvalitetne sorte vina (Cabernet Sauvignon vino), Opg Novosel, suhomesnatni proizvodi  i obrt tvrtke Grbić koja se predstavlja s bučinim uljem i bučinim sjemenkama. Kulen nismo ovaj puta ponijeli ali slavonska domaća kobasica je tu. Jako smo zadovljni, dosta se zanimaju za proizvode, probavaju, kupuju i Nijemci i naši ljudi.

Očekujemo dobru prodaju, da se predstavimo i da ostvarimo i neku suradnju, možda neki restorani uzmu naša vina u svoju ponudu.

Inače, štand je dobar, dvorana 18 broj 111, štand je veliki, svako je dobio svoj dio. Mi smo zakupili dio štanda uz sufinanciranje HGK, skupo je, ali odlučili smo nastupiti. 

026Goran Đanić, rakije i likeri iz Podgorača kraj Našica: – Na ovom sajmu sam već 11 puta i po tome smo rekorderi.

Izuzetno sam zadovoljan s pozicioniranjem štanda, Konačno smo se probudili, sad može biti još samo bolje.

Ove smo godine više uočljivi. Drago mi je da Komora vodi računa o standardu i kvaliteti na  našem štandu.

Nijemci su zadovoljni. Nudimo deset vrst pića, primjerice šljivovicu staru 10 godina a preko nas turistička zajednica osječke županije nudi i  kruh s masti za što vlada prilično zanimanje.

030Mario Konta: – Trgovina hrvatskim proizvodima Dalmatino: –  Na sajmu smo 7-8 godina. ove godine smo tu s proizvodiam Badela, oni su nas podržali u svakome pogledu.  Radili smo s njima par vinskih prezentacija, super smo zadvoljni prozvodima, posebno kvalitetenim likerima. Vrlo sam zadovoljan i proizvodima i štandom. iako uvijek ima nekih sitnica. Puno je važnija pozicija  štanda za što se treba pobrinuti HGK a ostalo mogu prepustiti nama. Interesa ima, kao i uvijek. Firma Dalmatino iz Berlina mora biti tu zastupljena. Kad prođe sajam, i svi se raziđu, Dalmatino tu ostaje, Nijemci nas onda u potrazi za ovdje viđenim proizvodima, traže  i pronađu.

Naša adresa je: Dominicusstraße 34, 10827 Berlin

021Vanja Kaluđer, stručni suradnik u sektoru za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo u HGK: – Ovdje sam jedanaesti puta.  Ove godine imamo devet firmi, uglavnom su to pića, likeri, pet firmi je iz te branše. Neka isustva od proteklih godina govore da to ide najbolje, domaće rakije, likeri i vina, po tome je štand prepoznatljiv. To je dobro, zašto ne. Mi s našim količinama, imamo veliki potencijal i za domaću potrošnju i za izvoz. Zadnjih godina smo imali  vrlo uspješne turističke sezone i tamo se  proda dio te robe ali još  imamo i za izvoz.  Ove godine smo ovdje na 80 kvadrata, ova hala broj 18 je najposjećenija ali zato i najskuplja. Ovo je inače, jedan od najprominentnijih ali i najskupljih sajmova. Mi sufinanciramo 50 posto štanda, organizacija i lostistika su naši a izlagači po sistemu “ključ u ruke”, plaćaju drugih 50 posto.  Prije je štand za izlagače bio besplatan jer je sudjelovalo i Moinstarstvo poljoprivrede. Mi pregovaramo s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom turizma da se i oni uključe, da tvrtkama koje izlažu to bude povoljnije. Jer, mi sami imamo godišnje preko 60 sajmova i ovo je maksimum koliko možemi pomoći izlagačima. Mi smo ovaj puta krenuli na vrijeme s rezervacijom zato imamo tako dobar štand. Manje tvrtke bi trebale potporu države da bi se mogle predstaviti. Mi smo pokrenuli razgovore o organiziranom nastupu na svim sajmovima. Portugal je recimo to uspio financirati sredstvima iz europskih fondova. Mi imamo cijeli niz institucija koje imaju sredstva za promotivne aktivnosti. Da bi sajam bio isplativ izlagačima, njihove bi troškove trebali smanjiti tek na 10 posto. Prošle godine su bile tri tvrtke na 24 kvadrata a ove godne imamo 9 tvrtki na 80 kvadrata. 

Na samom dizajnu, eksterijeru štanda uvijek se može još bolje raditi ali i taj segment bi bio bolji kada bi se uključilo ministarstvo turizma  i poljoprivrede. Ovaj sajam je prodajni i namijenjen je najširoj publici. Posjet je ove godine nevjerojatan, stalno je gužva i vjerujem da će prošlogodišnji broj posjetitelja biti daleko premašen. Luka Burilović, predsjednik HGK  je obišao štand prvoga dana sajma, bio je zadovoljan a i pojačao je inicijativu za što bolje predstavljanje. Očekujemo napredak posebno u pogledu razgovora i suradnje s ministarstvom turizma i poljoprivrede.

Zeleni tjedan je otvoren do nedjelje 29.01.2017. Radno vrijeme je od 10 do 18 sati a u petak do 20 sati.

Hrvatski izlagači su u dvorani 18, paviljon broj 111.

Cijena ulaznice je 14 eura, obiteljska ulaznica (dvoje odraslih i troje djece do 14 godina) je 29 eura, za učenike i studente je 10 eura.

foto album: “Zeleni tjedan”, Berlin

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments