NJEMAČKI PREDSJEDNIK – FRANK WALTER STEINMEIER

Berlin/ Njemački parlament izabrao je socijaldemokrata Frank-Waltera Steinmeiera za novog, dvanaestog po redu,  predsjednika države.

Za bivšeg ministra vanjskih poslova glasao je 931 od ukupno 1239 zastupnika Savezne konvencije u Reichstagu, sastavljene od članova oba doma paralementa i predstavnika svih država.

Steinmeier je u govoru nakon izbora ukazao na nesigurnost koja trenutno vlada u svijetu te na važnu ulogu Njemačke.

“Građani žive u nesigurnosti, svijet je izišao iz svog kolosijeka. Ja osjećam brige građana i shvaćam ih ozbiljno. Njemačka građanima u svijetu koji se bore za demokraciju daje hrabrosti, to sam doživio u funkciji ministra vanjskih poslova. Njemačka je sidro nade za mnoge u svijetu. Mi ne živimo u svijetu blaženih. I na nas ovdje u Njemačkoj utječu svjetske krize. Ali mi smo ti koji imamo pravo na optimizam”,  je Steinmeier.

Frank-Walter Steinmeier je rođen 5. siječnja 1956. u Detmoldu, u saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija. Po obrazovanju je doktor pravnih znanosti.

Steinmeier je ušao u vrhove njemačke politike kao blizak suradnik Gerharda Schrödera. Dok je Schröder bio predsjednik vlade savezne države Donje Saske, Steinmeier je bio ravnatelj kadrovskog odsjeka državne vlade, pa državni tajnik i ravnatelj Zemaljske kancelarije.

Nakon pobjede socijaldemokrata na saveznim izborima 1998. Schröder je postao savezni kancelar a Steinmeier državni podtajnik, te predstojnik kancelarova ureda (1999.-2005.).

Nakon relativne pobjede demokršćana na saveznim izborima 2005. i formiranja velike koalicije pod vodstvom Angele Merkel, Steinmeier je bio ministar vanjskih poslova (2005.-2009.) i vicekancelar (2007.-2009.).

Socijaldemokratska stranka Njemačke izabrala je Steinmeiera 2008. za kandidata za kancelara na izborima 2009, na kojima su demokršćani imali apsolutnu pobjedu, pa je Steimeier u Bundestagu bio vođa socijaldemokratske zastupničke skupine i time šef oporbe.

Poslije relativne pobjede demokršćana na saveznim izborima 2013. i ponovnog formiranja velike koalicije pod vodstvom Angele Merkel, Steinmeier je ponovo imenovan ministrom vanjskih poslova.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments