GODIŠNJAK NJEMAČKE ZAJEDNICE I ONLINE

prilog: Goran Beus Richembergh

Nedavno je izašao iz tiska (a od jučer je dostupan online i u digitaliziranom formatu) Godišnjak/Jahrbuch Njemačke zajednice iz Osijeka.

Radi se o izdanju koje Njemačka zajednica, vodeća udruga njemačke nacionalne manjine u Hrvatskoj, redovito publicira kao zbornik radova sa svoga Međunarodnog simpozija „Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu“.

Ovo je 27. po redu izdanje Godišnjaka u kojemu su objavljeni znanstveni i stručni radovi sa Međunarodnog simpozija koji je održan od 8. do 10. studenoga 2019. god. u Osijeku.

Nijemci u Hrvatskoj mogu se pohvaliti da se radi o jedinstvenom znanstvenom skupu u čitavom svijetu koji se održava svake godine u kontinuitetu još od 1993. godine.

U ovom je izdanju objavljeno 27 radova uglednih povjesničara, književnika i publicista koji u svojim člancima obrađuju vrlo raznovrsne teme iz povijesti njemačke (i austrijske) nacionalne manjine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Među njima izdvajamo za ovaj prikaz nekoliko naslova. Povjesničari Marija Benić Penava i Daniel Dujmić objavili su rad pod naslovom „ Produkcija austrijskih i njemačkih filmova u međuratnom Dubrovniku (1918. – 1939.)“, povjesničar Jure Kuić objavio je rad „Rudolf Gerhard Bunk, njemački i hrvatski akademski slikar i scenograf (Berlin, 1908. – Hamburg, 1974.), a publicist Goran Beus Richembergh objavio je rad pod naslovom „Najistaknutiji hrvatski antifašisti njemačkog porijekla“.

Pod OVIM LINKOM možete naći digitalizirano izdanje Godišnjaka, koji je uredila mr. sci. Renata Trischler.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments