TAKO BIJAŠE NA POČETKU

Evo kako je počela Hrvatska nastava u Nordrhein-Westfalen 1992. godine.

tekst: Ankica Karačić

Iserlohn/ U Njemačku smo nakon prognanstva iz iloka došli 11.11.1991. godine. Odmah smo se uključili u rad Hrvatskih udruga i HKM Hagen.

To je doprinijelo da smo 15. siječnja, prije 28 godina, krenuli s Hrvatskom nastavom pri Katoličkoj misiji Hagen i Lüdenscheid-Schwelm.

Prikupljali smo pristupnice djece čime smo ih odmah brisali sa spiska Jugoslovenskih škola.…

više

GODIŠNJAK NJEMAČKE ZAJEDNICE I ONLINE

prilog: Goran Beus Richembergh

Nedavno je izašao iz tiska (a od jučer je dostupan online i u digitaliziranom formatu) Godišnjak/Jahrbuch Njemačke zajednice iz Osijeka.

Radi se o izdanju koje Njemačka zajednica, vodeća udruga njemačke nacionalne manjine u Hrvatskoj, redovito publicira kao zbornik radova sa svoga Međunarodnog simpozija „Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu“.

Ovo je 27. po redu izdanje Godišnjaka u kojemu su objavljeni znanstveni i stručni radovi sa Međunarodnog simpozija koji je održan od 8. do 10. studenoga 2019. god. u Osijeku.…

više

CARPE DIEM

tekst i foto: Daniel Pavlić

Iako je jutro zasuo gusti snijeg koji se “pričvrstio” za zaleđenu zemlju, postojala je nada da ipak odemo do nekih zabačenih sela kako bi kolege novinari snimili prilog za Deutsche Welle.

Goran Gazdek i ja smo u Hrvatskoj Kostajnici pričekali ostatak ekipe koja je stigla iz Sarajeva i Banja Luke. Ajdin i Vanja, mladi novinari s vrlo impresivnim iskustvom, ovjenčanim brojnim nagradama u svijetu novinarstva.…

više