7. POKLADNO JAHANJE U OPRISAVCIMA

Dobra je vijest da je sve više mladih koji vole konje i žele očuvati tradiciju konjogojstva u Slavoniji

tekst i foto: Ivica Vlašić

U organizaciji Općine Oprisavci, općinske Turističke zajednice  i Konjogojske udruge Slavonija, u Oprisavcima je u nedjelju, 12. veljače održano još jedno u nizu tradicionalnih pokladnih jahanja, sedmo po redu u ovom velikom i prekrasnom slavonskom selu  u istočnom dijelu Brodskog Posavlja.

Okupilo se više od 60 jahača koji su na svojim konjima došli iz brojnih mjesta Slavonije i Baranje, ali i mnoštvo naroda, i mladi i stari, zaljubljenici u konje i šokačku tradiciju.

Manifestacija je počela na Trgu Svetog Križa u središtu Oprisavaca, ispred novoizgrađenog društvenog doma. Okupljene je prigodnim riječima pozdravio predsjednik KU Slavonija Mato Kaluđer, potom i načelnik Općine Oprisavci Pejo Kovačević, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko posavske županije Željko Burazović, a na konjanike, njihove konje i sve prisutne Božji je blagoslov zazvao oprisavački župnik vlč. Darko Tvrdojević.

Početak pokladne povorke oprisavačkim šorovima, označen je slavonskim tarabanom kojega su otplesali folkloraši KUD-a Berislavić iz Novoga Grada. A onda je uslijedilo paradno jahanje kroz selo, uz tamburaše, pjesmu konjanika i snaša iz Novoga Grada. Pokladna povorka jahača zaustavila se na tri mjesta u selu, gdje su domaćini prostrli bogate slavonske trpeze – bila je to prava šokačka „ikebana“, melem za oči i nepce – od kulina, kobasica, slanine, šunke, do poderanih gaća, krofni i salenjaka, naravno i rakije i kuhana vina, da se jahači i njihovi gosti malo ugriju, jer, iako sunčano, bilo je prohladno.

Zadovoljan je načelnik Općine Oprisavci Pejo Kovačević što je i ove godine došlo puno naroda, ali i konjanika koji su došli pokazati svoje gizdave lipicance. „U općini Oprisavci imamo oko 20 konjogojaca, koji imaju stotinjak konja, najviše od svih općina u brodskoj županiji. Tu su ergele Olanović, Dorić, Kaluđer koji imaju više grla, dok veći dio njih posjeduje jednog ili dva konja. Uprave su ovakve manifestacije prilika da se izvedu i pokažu oni najbolji, ali i da podsjetimo na drevnu tradiciju i običaje slavonskoga naroda. To je čista ljubav, nema tu nekog profita, ali nemjerljiv je ponos i čast našem selu i svima koji konje vole“, kaže načelnik Kovačević.

“Došli su nam jahači iz brojnih sela, od Bodovaljaca na zapadu naše županije preko Ruščice, sve do  Sikirevaca i Širokog Polja…svi vole doći ovdje, stvarno se svi potrude ovdje u organizaciji da bude lijepo i da svi budu dobro dočekani. Raduje me što su to sve mladići, a ima i puno djevojaka, koji vole konje i žele očuvati tradiciju konjogojstva u Slavoniji”, dodao je pak Mata Kaluđer, konjogojac iz Trnjanskih Kuta i predsjednik KU Slavonija, koja okuplja sve više mladih konjogojaca.

Županijski pročelnik Željko Brazović pohvalio je rad i entuzijazam Konjogojske udruge Slavonija na vjerodostojnom očuvanju tradicije hrvatskog naroda. „Pozicija čovjeka i konja kao radne životinje je danas daleko u odnosu na vremena kada je konj bio isključivo radna životinja, ključna za egzistenciju u poljoprivredi, no ostala je ta ljubav i briga da ta naša kulturna baština kao jedno veliko bogatstvo bude naš alibi za prepoznatljivost i optimizam da je ipak svijetla budućnost pred ovim krajem bez obzira na  crne statistike demografije i iseljavanja mladih; još ima ljudi koji ovakvim manifestacijama ne dopuštaju da selo izumre, da tradicija padne u zaborav“, kazao je pročelnik Burazović.

unnamedI ovogodišnja manifestacija Pokladnog jahanja u Oprisavcima bila je prigoda i za riječ dvije više s načelnikom općine Pejom Kovačevićem. Tako je završena izgradnja novog društvenog doma u Oprisavcima, impozantnog zdanja koji se prostire na više od 500 ‘kvadrata’ prostora prikladnog za sve vrste javnih okupljanja. „Riječ je o investiciji koja je ukupno vrijedna više od 3,5 milijuna kuna, a koja je najvećim dijelom sufinancirana iz Fonda za regionalni razvoj“, dodaje Kovačević. Završena je i izgradnja reciklažnog dvorišta za komunalni otpad, a energetski smo obnovili nekoliko javnih zgrada, mjesnog doma i stare škole u Trnjanskim Kutima – projekti koje s 80 posto financira državni Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a s 20 posto Općina. „Prema EU fondu iz Programa ruralnog razvoja planiramo kandidirati još projekata u ovoj godini vrijednih više milijuna kuna“, rekao nam je načelnik Kovačević.

Oprisavci imaju veliki potencijal za razvoj ruralnog turizma i na turističkoj karti selo je već prepoznatljivo po brojim OPG-ovima i etno imanjima koje  gostima nude smještaj i gastronomiju. Tu je i prirodni zaštićeni krajobraz Gajna koji pruža velike mogućnosti za razvoj ekoloških potencijala.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments