ŽENAMA NA DAR

tekst: Sonja Breljak
foto: Sonja Breljak i Branko Frleta   ...foto album

005Berlin/ Ovogodišnje, inače tradicionalno obilježavanje i proslava Dana žena u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin počelo je malo drugačije nego li inače. Učinjeno je to naime, u duhu Pola ure kulture, koju organizira naš Hrvatski glas Berlin.

Tako je pred početak zabave koja uobičajeno započne darivanjem crvenih ruža gošćama,  promovirana knjiga naslova “Velika ispovijed-Životne priče žena triju generacija”, autorice Jasminke Frleta-Botica koja je za ovu prigodu stigla iz Nizozemske. Gošću je vrlo srdačno na početku predstavljanja, pozdravila predsjednica Hrvatske zajednice, Mira Kiš.

028Velika ispovijed je zbirka životnih priča tridest i tri žene od 40 do 90 godina iz Slavonije, Dalmacije i Zagreba. Pripovijesti su autentične, dirljive, tople i poučne. Govore o životu, njegovim raznim putovima, o lijepim ali i teškim stranama. Priče govore i o položaju žene u društvu, u obitelji, kroz razna vremenska razdoblja.

Jasminka Frleta-Botica je rođena u Garčinu kod Slavonskog Broda. Kao dijete je živjela s bakom u Hrvatskoj dok su roditelji radili u Nizozemskoj. Zatim je od šestog razreda školovana u Nizozemskoj a potom se vratila u Hrvatsku kao srednjoškolka da bi kao odrasla žena ponovo postala stanovnica Nizozemske. Život kao da je u nekom neobičnom krugu. O takvim i sličnim životnim krugovima govori i Velika ispovijed.

069Jasminka Frleta-Botica je na susretu u Hrvatskoj zajednici u Berlinu vrlo zanimljivo čitala dijelove svoje knjige i vrlo toplo govorila o njenim likovima naglašavajući kako su je susreti s njima obogatili. Članovi i gosti Hrvatske zajednice po završetku razgovora bili su u prigodi knjigu kupiti i nabaviti ju uz potpis autorice.

A onda je, večer poprimila uobičajeni tijek. Glazba i ples. S malim izuzetkom. Lijepe stihove o mami izrekla je Lea Mijatović, učenica šestog razreda, inače članica dječje folklorne grupe Hrvatske zajednice. A potom je zaplesao i Veliki folklor Hrvatske zajednice.

086Za glazbu i pjesmu pobrinuli su se Tomislav i Dražen.

A za poslugu, jelo i piće, bili su ove večeri iznimno, zaduženi -samo muškarci.

Bilo je veselo. I prostor Hrvatske zajednice bio je sasvim lijepo popunjen. Dan žena nije zaboravljen.

foto album: Promocija knjige Velika ispovijed i proslava Dana žena u Hrvatskoj zajednici Berlin

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments