KAD DAME BIRAJU

tekst i foto: Josip Mayer
SAM_5048Što se tiče naših žena u Europi i svijetu, danas nažalost ponovno svjedočimo temeljitom revizionizmu koji ženu ponovno gura sve dublje u okove patrijarhalnog sistema. Žena se nerijetko predstavlja kao objekt.

Često žena postaje predmet marketinških kampanja čiji je jedini cilj maksimizirati profit na temelju iskrivljene slike seksualnosti.

Danas slavimo Dan žena kao sjećanje na održanu deklaraciju Socijalističke partije SAD-a 28. 2. 1909. Iduće godine organizirana je Međunarodna konferencija žena.

Danas više no ikad, važno se podsjetiti, kako sva prava koja žene danas imaju, nisu bila jednostavno dana, za njih su se morale izboriti, a ta borba često je bila žestoka i teška.

Ženama se danas još uvijek agresivno nameće materijalistička potrošačka ideologija,

još od malih nogu promoviraju im se vrijednosti koje sugeriraju kako se sve u životu svodi na fizičku ljepotu, praznu vanjštinu i podložnost jačem spolu.

Gledano sve to iz crkvene perspektive, Dan žena se smatra komunističkim praznikom, pa je tu žena još jednom obespravljena.

Umjesto toga slavi se Majčin dan, što je također u redu, ali sve žene nisu majke pa ih taj praznik i ne obuhvaća.

Zato bi bilo krajnje vrijeme da se počne drugačije razmišljati kako bi se te podjele ispravile, te izjednačila čim prije ženska i muška prava.

Podjele nas ne zbližavaju već prave velike probleme društvu u cjelini.

Još gore je ženama u muslimanskom vjerničkom svijetu. Tu se žene upotrebljavaju kao žrtve, robovi…bile one žene ili majke. To svi znamo, ali malo tko poduzima nešto za zaštitu žena u tom smislu.

Upravo to su uvidjeli muškarci u HKŠ „Velebit“ u Stuttgartu Bad Cannstatu.  Posebnu pažnju posvetili su ženama te su na proslavi  Dana žena preuzeli cjelokupnu nabavu,  pripremu te kuhanje i serviranje hrane i pića.

Mladi predsjednik udruge, gospodin Stjepan Bašić čestitao je Dan žena svim gošćama. Posebno je čestitao na radu i zalaganju članicama udruge HKŠU „Velebit“ jer da nije bilo njih, teško bi se upriličila i ova fešta.

A žene su na svoj šarmantan način zahvalile mnogim poljupcima i pozivima na ples. Za ukusnu hranu i izabrana pića ovaj puta su se pobrinuli muškarci.

Sve je popratio muški glazbeni trio Dijaspora bend ljubavnim i zabavnim pjesmama. Bio je i damenbal, ono kada dame biraju po svojoj volji plesne partnere.

U  malim koracima uvažavanju žena i njihovih prava zasigurno su pridonijeli muškarci i članovi naše najveće udruge HKŠU „Velebit“ u Baden Württenbergu.

Naše žene i jesu nešto posebno, lijepo i dobro, zar ne?! I zaista su sve ovo zaslužile.

1 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments