UČIMO OD MRAVA

tekst: Marija Kukić
foto: Mirko Cenbauer
unnamed (7)Mravi su kukci koji su sinonim reda, marljivosti i zajedništva. Žive u velikim zadružnim zajednicama, nastanjeni su na svim kontinentima osim na Antarktiku. Vrlo su stare životinje, potječu još iz doba dinosaura. Preživjeli su mnoge promjene na Zemlji pa tako i masovno umiranje.

Kolonije mrava mogu brojiti  i do dva milijuna jedinki. Svi mravi jednog mravinjaka čine zajednicu, međusobno se prepoznaju po mirisu. Ne prihvaćaju mrave drugih mravinjaka, a mogu nositi i do pedeset puta veći teret od svoje težine.

Amerikanac Jim Rohn, prateći njihovo ponašanje, ponudio je ljudima u knjizi „Filozofija mrava“ nekoliko lekcija koje mogu biti čovjeku od koristi.

Mravi nikada ne odustaju.

Mrav će zaobići ispruženi prst i kolikogod se čovjek trudio popriječiti mu put, mrav će ga svaki puta  zaobići.  Tako i mi uvijek moramo  tražiti alternativni pravac  na putu do cilja.

Svima je poznata priča o cvrčku i mravu. Dok je cvrčak pjevao, mrav je marljivo skupljao hranu za dane gladi.

Kad nam ide dobro, nemojmo biti previše samouvjereni i arogantni, nego neka nam na umu bude da nas može snaći i loše razdoblje.

Budimo dobri prema drugima! Mravi ljeti skupljaju hranu za zimu, a s prvim zrakama sunca   spremni su za rad i igru.  Dobra vremena ne traju zauvijek, ali dobri ljudi uvijek mogu biti potpora. A kada je nama loše, treba zadržati vjeru u bolje i ljepše sutra i nadati se da će doći bolji dani.

unnamed (5)Dajmo od sebe najbolje što možemo i krenimo zajednički prema cilju!  Nema mrava zapovjednika koji upravlja  rad ostalih nego svi zajedno rade za dobrobit kolonije, oslanjajući se na međusobno djelovanje,  pri čemu svaki slijedi svoja pravila. Bez kolege i suradnika  ni mi ne bismo bili ono što jesmo.

Budimo borbeni kad zatreba! Mravi su najratobornija vrsta na Zemlji. Ako ih netko napadne, neće se brinuti o vlastitom životu, nego će štititi interese cjeline. Budimo poput mravi koji  se zajednički bore za dobrobit cijele kolonije.

Dajmo najviše od sebe! Dok mravi ljeti skupljaju hranu, oni ne pitaju zašto to moraju raditi, nego dajući maksimum, rade najbolje što mogu, a to je najvažnije za uspjeh i sreću.

Među mravima postoji specijalizacija. Postoji jasna organizacija među radilicama. Jedni se brinu o mravinjaku, drugi skupljaju hranu… I poslovni tim treba za uspjeh imati jasnu raspodjelu zadataka.

unnamed (6)Mrav ne sumnja u sebe. Iako mali, nikada ne pita što bi bilo da je deset puta veći. Njegova snaga proizlazi iz zajednice. I dobar radnik bit će sretniji i zadovoljniji u dobroj tvrtki bez obzira bila ona velika, srednja ili malena.

I u Bibliji se mudro govori o ovom neobičnom stvoru:

Idi k mravu, ljenčino, promatraj njegove pute i postani mudar!

Ako i nema vođe, ni nadzornika, ni  nadstojnika, ipak se brine ljeti za svoju hranu, skuplja sebi jelo u vrijeme žetve. (Mudre izreke 6, 6-8)

Učimo, dakle, od mravi jer nam oni mogu toliko toga pokazati!

unnamed (4)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivica Smolec
7 years ago

Mravima je, ipak, lakše nego ljudima. Naime, oni, od prvog do zadnjeg, posjeduju čast i moral. 🙂

marija preksavec
marija preksavec
7 years ago

bravo!