O DOMOVINI ZBORI S LJUBAVLJU

Dragi Hrvati, veliki i mali, u domovini i bilo gdje u svijetu, sretan vam, sretan nam Dan državnosti Republike Hrvatske!

tekst i foto: Sonja Breljak …. foto album

038Berlin/ Lijepim programom je, već tradicionalno, i ove godine, Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica, obilježila i proslavila Dan državnosti Republike Hrvatske.

Večer je, razumljivo, započela hrvatskom nacionalnom himnom u izvanrednoj izvedbi Muške klape Powerelo.

Program je pripremila i vodila potpisnica ovih redaka.

Iako je Hrvatska svoju službenu neovisnost stekla tek tog ovog, lipanjskog,  povijesnog datuma, njena bogata kultura i tradicija sežu mnogo dalje u prošlost.

Na Popisu svjetske baštine Unesca, čak sedam je spomenika kulturne i prirodne baštine s područja Hrvatske, a na Unescovu popisu nematerijalne baštine čovječanstva trinaest ih je iz Hrvatske, čime se naša zemlja iznimno ponosi. To su samo neke od činjenica koje svjedoče ne samo o burnoj povijesti, već i o bogatoj kulturi i tradiciji na hrvatskim prostorima, još od antike do danas.

Pisana riječ, svjedok je kulturnog i duhovnog bogatstva jednog naroda, a Hrvatska je zemlja  čiji prvi pisani spomenici sežu čak u X. stoljeće, zemlja koja je među prvima imala prijevod Svetog pisma na materinji jezik, zemlja na čijem su području i danas vidljivi ostaci grčke, rimske, bizantske i mnogih drugih kultura.

Hrvatski su filozofi i pisci, kipari i slikari još od srednjeg vijeka do danas bivali uključeni u sve vodeće europske umjetničke krugove, a u mnogima od njih su i prednjačili. O izvrsnosti naših umjetnika svjedoče i brojne sakralne građevine poput katedrale sv. Jakova  – jedine katedrale u cijeloj Europi izgrađene isključivo od kamena, bez uporabe vezivne žbuke i drvenih konstruktivnih elemenata.

Hrvatska se smatra i domovinom mnogobrojnih izuma koji su izmijenili čovječanstvo, a neki se i danas koriste u svakidašnjem životu. Padobran, torpedo, daktiloskopija, penkala, žarulja s volframovom niti, izmjenična struja – samo su neki od hrvatskih izuma bez kojih je današnji svijet nezamisliv.

Hrvatska je zemlja inspirativne povijesti i brojnih posebnosti. Volimo svoju domovinu znanjem njena jezika, povijesti, kulture, volimo svoju domovinu poštujući tuđu, volimo je srcem punim čiste ljubavi za nju.”

075Goste, među kojima su bili i opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu RH, Anto Cicvarić sa suprugom kao i dušobrižnik HKM Berlin fra Edvard Sokol i gost ih Hrvatske don Josip Dukić, pozdravila je predsjednica Hrvatske zajednice Mira Kiš i dopredsjednik Ivan Vidović koji je ovom prigodom zahvalio i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, na nedavno odobrenoj financijskoj potpori radu Hrvatske zajednice u ovoj godini.

Potom je par riječi rekao i Anto Cicvarić, napominjući kako se puno žrtava uložilo u stvaranje i samostalnost i slobodu Hrvatske, te kako bilo kuda vani da idemo i bilo kuda da odlazimo, o domovini trebamo uvijek govoriti s ljubavlju. Kritizirati kao majka nestašno dijete ali govoriti uvijek s ljubavlju.

Ovom prigodom je rečeno i par riječi o onima koji uskoro napuštaju Berlin a obilježili su svojim radom vrijeme provedeno u Berlinu.

“Kada je tamo s jeseni 2014. godine, fra Frano Čugura, iz Bitigheima, stigao za Berlin, biti nam voditelj HKM Berlin, odmah nas je osvojio svojom srdačnošću i zainteresiranošću za sve aktivnosti Berlinskih Hrvata. Da nas fra Frano uskoro napušta, povod je da mu kažemo: hvala i zaželimo dobro zdravlje i uspješnu svećenićku službu negdje drugdje, bilo gdje. Kako fra Frano danas iz ozbiljnog razloga nije s nama, naime, u domovini mu je preminu otac, molimo fra Edija da mu prenese našu sućut radi velikog gubitka, kao i dobre želje za sve što u životu radi.

Uskoro nas napušta i naš veleposlanik, Ranko Vilović. Zauzet službenim putovanje, nije danas s nama. Sretali smo se, družili i surađivali, četiri godine. Kulturan, korektan, ljubazan, ozbiljan u radu i stručan, vrsta je diplomata svugdje rado viđenog. Na suradnji i pažnji koju je pridavao aktivnostima Hrvata pa i ovom udruženju, najtoplije zahvaljujemo. Molimo gospodine Cicvarić,  da mu naše izraze poštovanja i dobrih želja, prenesete.”

Potom je zapjevala Klapa Powerelo. Članove okuplja i organizira Marin Tadin a glasove predvodi Ivan Turšić, naš tenor, član ansambla u berlinskoj Komische Oper.

Pjevali su: “Izresla ruža rumena”, “Providenca”, “In vino veritas” a na kraju su, poneseni pljeskom publike, zapjevali i poznatu “U boj, u boj”.  Publika je, toplim pljeskom nagradila nastup klape “Powerelo” pa se svi nadaju skoro ih opet čuti u prostorima Hrvatske zajednice.

003 (2)U sklopu programa obilježavanja Dana državnosti RH, predstavljena je i i gošća iz Hrvatske, pjesnikinja Slavica Sarkotić. Slavica je predstavljena njenom izvrsnom pjesmom “Moje srce na dva kraju Europe” a potom je i ona sama pročitala dvije pjesme: “Jezik moga naroda” i “Mojoj mami umjesto čestitke”. Slavica Sarkotić nije prvi puta u Berlinu a bila je već i gošća u Hrvatskoj zajednici. Bio je to ponovno lijep i ugodna susret s pjesnikinjom kojoj je  netom tiskana zbirka pjesama naslova “Srne u jeseni”.

Na kraju programa nastupio je veseli i lijepi Srednji folklor Hrvatske zajednice kojeg vodi Santino Kušević.

Plesni podij potom je pripao svima. Zasvirali su Boro i Kruno iz skupine “Plamen” pa je večer nastavljena veselo i u dobru raposloženju.

075

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments