KAJ DELA SAMOUPRAVA

piše: Ivek Milčec
Izbori za lokalnu samoupravu u RH su prošli, rezultati su poznati pa će neki dosadašnji župani, gradonačenici i načelnici za još četiri godine produžiti svoje sjedenje u udobnim foteljama i klimatiziranim uredima. Jasno, i dobrim plaćama.

Tak je i moj “omiljeni lik”, zagrebački gradonačelnik Mila Bandić (alias Mile Fontana), zahvaljujući neizlasku Zagrepčana na izbore, ostao na čelu grada. Čak je i njegova lista dobila najviše (13) gradskih vijećnika, ali fali mu još toliko “ruku” da bi mogao imati većinu u Skupštini grada Zagreba.

Već se i prije znalo da može računati na Adezeove vijećnike, ali još mu treba pet vijećnika ljute desnice koju predvode novi “narodni tribuni” Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović. Njihov uvjet je da se promijeni ime Trga maršala Tita jer bez toga nema nikakve suradnje s Miletom Fontanom.

Približava se dan konstituiranja Skupštine glavnoga grada pa gradonačelnik treba brzo, kak on voli reći,”delati”. Iako već dugo živi u Zagrebu a i supruga mu je (ak se ne varam) kajkavka s Turopolja, zagrebačka mu spika nikak nejde pa bi bilo bolje da govori onak kak se je nafčil vu rodnoj Hercegovini.

I tak je danas popodne naš vrli gradonačelnik ( 61. godinu star a zahvaljujuć svojim biračima iz rubnih dijelova grada već šesti put izabran) stal ispred Muzičke akademije na još uvijek Trgu maršala Tita, ponosno kak to samo on zna, nabrojio sve okolne znamenite građevine od HNK do Pravnog fakulteta pa je, gutajuć slinu, svečano obznanio da najavljenog Referenduma o promjeni imena Trga neće biti nego će o tome na samome početku zasjedanja, odlučiti većina vijećnika Skupštine grada Zagreba. Njegov prijedlog je (protiv kojeg, po Bandićevom rezonu, ne bi trebao biti nitko razuman) da se Trg maršala Tita baci u smetnjak povijesti i da se jedan od najljepših gradskih trgova krsti imenom Trg Republike Hrvatske.

Vrlo lukavo, mora se priznati. Ma fućkaš na prigovore iz tuzemstva i inozemstva, kojih će sigurno biti. Važno je da će Mile Fontana za svoje, vrlo česte, nebulozne, projekte u Skupštini imati dovoljno ruku. Imali bi još štošta napisati i dodati, ali moramo paziti kaj pišemo jer se je zbog nekih komentara na fejsu počelo hapsiti ljude a nama se nejde vu rešt Remetinec zbog Mikija Bandića rodom iz Pogane Vlake.

U Splitu, drugom po broju stanovnika hrvatskome gradu, odvijat će se uoči konstituiranja Skupštine grada, vrlo zanimljive igre. Kao što se zna,  u Splitu je nakon dugogodišnje suše Adeze tj. Ante Krstulović Opara uspio vrlo tijesno pobijediti vlaja Željka Keruma koji je tvrdio i još tvrdi da je pri brojanju glasačkih listića pokraden, pa je imalo posla i Izborno povjerenstvo.

U predizbornoj kampanji Kerum je žestoko, ne birajući riječi, opalio po protivniku Opari pa će biti vrlo zanimljivo vidjeti kako će se konstituirati Skupština grada Splita. Bez Kerumovih vijećnika gradonačelnik Krstulović nema većinu pa su mogući i novi izbori. Ipak, ne smije se zaboraviti da je bivši splitski gradonačelnik Kerum itekako vješt trgovac pa je vrlo izgledno da će osobna netrpeljivost prijeći u onu vrlo poznatu i čestu da-ruka ruku mije!

A Most ,koji je izgubil svoj centar moći -Metković, nekak se u posljednje vrijeme primiril i povukel kao da kuje neke nepoznate planove za budućnost. Čini mi se da im još nije jasno, da kak su mogli biti tak naivni?! … kada su povjerovali Adezeovim obećanjima da će ravnopravno participirati i dijeliti vlast. To isto moglo bi se dogoditi novome koalicijskome partneru HNS-u kojega su napustili mnogobrojni članovi.

Kaj se tiče najače opozicijske stranke- SDP-a, čini se da se polako smiruju napetosti između Milanovićeve i Bernardićeve frakcije jer ako nastave međusobnim obračunima prijeti im beznačajnost na hrvatskoj političkoj sceni. A to bi bila šteta jer svakoj demokraciji treba jaka desnica, ali i ljevica.

Na žalost, to još mnogima u našoj domovini nije jasno jer im je daleko milije ratovanje između ustaša i partizana. Ako nam ne vjerujete pratite uživo zasjedanje hrvatskoga Sabora pa ćete čuti i vidjeti kako se pojedini saborski zastupnici u svojim govorima itekako trude da nam svima skupa daju do znanja da je u Europi i Svijetu možda Drugi svjetski rat završio, ali ne i kod nas.

Uostalom, pitajte nove “perjanice”hrvatske politike: Zlatka Hasanbegovića, Brunu Esih,Željka Glasnovića,ali i Željku Markić i njezinu sljedbu….

A možda bi nekaj imali za reći i gospOda Pupovac i Mile Fontana. Ah, skoro smo pozabili napisati da u našemu Saboru sjedi i jedan novopečeni vitez. Tko drugi nego akademik Željko Rajner, koji je zapamćen kao jedan od najlošijih predsjednika Sabora. Kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments