PO BABI I PO STRIČEVIMA

Je li sudbena vlast u funkciji pravednog društva u Hrvatskoj?

piše: Žarko Delač

Sudski postupci za  izvlačenja novaca iz firmi nisu česti, a k tome s osuđujućim epilogom, još rjeđi.

Nedavno donesena presuda odgovornoj osobi u firmi Klemm za krivično djelo izvlačenja novaca, neuobičajena je i raritetna. Pri tome ne samo zbog izrečene presude već još i više po njezinom obrazloženju.

Naime, sudac je ustvrdio kako je u dokazanoj krivnji olakotna okolnost što je okrivljenik hrvatski branitelj!? Na taj način dodatno u javnosti stvaramo lošu sliku o hrvatskim braniteljima kojima je eto uz sitne packe dopušteno varanje države, lopovluk i slične protuzakonite radnje. Stoga je potpuno nejasan razlog ovakvog olakotnog obrazloženja presude čime se dovodi u sumnju i njezin kompletan postupak.

Ukoliko je krivica dokazana, kazna treba biti primjerena i pravedna, a ne začahurena u nemušto obrazloženje iz kojeg na koncu ništa nije jasno. U svakom slučaju svi se branitelji i njihovi odvjetnici mogu u budućnosti pozvati na ovaj sudski izričaj i zatražiti oprost ili smanjenje kaznenog progona u sličnim slučajevima. Pitanje je samo koliko pronevjerenih ili ukradenih kuna mogu protuzakonito prisvojiti bez ozbiljnijih posljedica?

U nisku nevjerojatnih sudskih eskapada možemo svakako ubrojiti i pomilovanje osuđenika za ubojstvo nedužne Antonije Bilić. Naime, svakom je realnom i nepristranom promatraču nelogično smanjiti kaznu za 20 godina što znači da će, nakon pomilovanja i dobrog vladanja, kažnjenik biti vrlo brzo na slobodi.

Obje se presude događaju  tijekom izbora sudaca Ustavnog suda i predsjednika Vrhovnog suda koji su postali prvorazredni politički događaji. Sukladno tome, nitko ne može opovrgnuti kako je i kadroviranje na sudovima na nižim razinama uglavnom ili samo, politički motivirano. I upravo je to uz poznati nepotizam,  ključni problem u  našem  sudstvu na što su bezuspješno do sada ukazivali i brojni saborski zastupnici i zagovornici pravednijeg društvenog sustava.

Posljedice su dalekosežne a najbolje nam o tome svjedoči i podatak o velikom broju izgubljenih slučajevima pred međunarodnim sudskim instancama. Stoga, dok bude i po babi i po stričevima pokajnici će tražiti revizije sudskih procesa i mijenjanje svojih iskaza, imućni vozači će nekažnjeno gaziti i ubijati nedužne ljude na cestama, a za odgovornost napisane i izgovorene riječi u javnom i medijskom prostoru, nitko neće odgovarati.

No, istovremeno će sudska i javnobilježnička klika i nadalje uspješno lobirati za postojeći ovršni zakon i sve njegove implikacije, zakonima o stečajevima, predstečajnom postupku ili uvođenju razdjelnika u stanove. Jer sve su to sigurni prihodi i najlakši način financijske uzurpacije građana koji su postali potpuno bespomoćni i nezaštićeni. Umjesto desetine i feudalnih nameta u obliku danaka, pronađen je novi model primjeren demokratskom i liberalno orjentiranim društvenim standardima.

Iako mnogi shvaćaju o čemu je riječ i unatoč pokušajima pojedinih političkih stranaka da se situacija promijeni, u konačnici se ništa ne mijenja. Razlog je uglavnom u deklarativnom zalaganju za jednakost svih pred zakonom i državnim institucijma dok je u stvarnosti situacija, na žalost, potpuno drugačija.

I to, ne samo uzrokovana sudbenom vlašću kao dijelu trodiobe vlasti u Republici Hrvatskoj i sličnim društvenim uređenjima.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
6 years ago

Zato se i kaže, da u mi u hrvatskoj imamo dobre zakone.No, malo tko ih sprovodi,još manje nadzire.