RADOST ŽIVOTA U BERBI GROŽĐA

U tijeku je 50. Iločka berba grožđa

piše: Marija Dobošević
Ilok/ U petak, 25. rujna, pod visokim počasnim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, započela je 50. jubilarna Iločka berba grožđa u starom povijesnom kraljevskom gradu Iloku.

Prvi je put Berba u Iloku održana davne 1967. nizom kulturno – umjetničkih i raznih popratnih događanja. To je najstarije takvo događanje u istočnom dijelu naše domovine.

Održavanje manifestacije prekinuo je Domovinski rat kad su Iločani 17. listopada 1991. morali napustiti svoj Ilok i vinograde koji su te godine ostali neobrani.

Ipak, Berba grožđa nije zaboravljena već je odmah po povratku Iločana u svoj Ilok nastavljena i traje i danas jer ovom manifestacijom Iločani obilježavaju najvažniji dio godine u našem kraju, početak berbe u našim vinogradima što daje radost i smisao životu.

Od početka je cilj manifestacije bio pokazati djeci i mladima, ali i svim gostima i posjetiteljima, tradiciju vinogradarstva u našem kraju, od čuvanja vinograda pred berbu od ptica i lopova – pudarina, do običaja same berbe, gastronomskih delicija vezanih uz grožđe i vino, kušanje vina u brojnim iločkim malim podrumima te prikaz folklorne tradicije i baštine domaćih i gostujućih folklornih skupina.

I ove godine je program Berbe grožđa bogat sadržajima zanimljivim i domaćim posjetiteljima i gostima. Tjedan dana, koliko traje manifestacija, naš grad ispunjavaju veseli zvuci tambura, njiska konja, radosni smijeh djece, a iz iločkih restorana šire se primamljivi mirisi koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Vinogradi čekaju berbu, grožđe miriše, vino blista u čašama i ispunja svakoga tko mu se prepusti, radošću života.

Središnji program održat će se sljedećeg vikenda u staroj jezgri grada Iloka prigodnim programom koncerata i nastupa folklornih skupina, sportskim događanjima i programom za djecu kao i bogatom ponudom jela i pića te rukotvorina lokalnih i gostujućih izlagača.

50. Iločka berba grožđa traje do 3. rujna. Stoga, ukoliko ste ovih dana u blizini Iloka nemojte ga zaobići, a ako i niste, zaputite se u Ilok gdje ćete sigurno pronaći nešto za sebe, bilo to ciktavo veselje, ili mir i tišina u šetnji pored Dunava ili zelenim iločkim parkovima u staroj jezgri – tvrđavi i oko nje.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments