PREPUSTIMO POLITIKU POLITIČARIMA

piše: Žarko Delač
Sjednica Skupštine grada Zagreba na kojoj je preimenovan jedan od najljepših zagrebačkih trgova privukla je pozornost medija i suprotstavila izgleda nepomirljive ideološke razlike između pojedinih skupštinara.

No, osobno mi je daleko zanimljivija bila rasprava o preostroju gradskih upravnih tijela i razdvajanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport na tri dijela.

Razlog je bio višekratno izlaženje za govornicu zastupnika koji je uporno forsirao svoj privatni kulturni projekt i time eklatantno pokazao kako se javni interes koji treba politika zastupati pretvara u osobni. Do sada smo na hrvatskoj političkoj sceni čuli za etnobiznismene, političke tvornice, vidjeli fotografije Ledo škrinje u stanu ali izgleda da tome nije kraj.

Zanimljivo će biti kako će naredne četiri godine dotični zastupnik raspravljati o proračunu grada Zagreba i razdjelu namijenjenom za kulturu a samim time i njegovom privatnom projektu.

Naravno kako kultura ne može biti financijski isplativa i stoga svi zajedno izdvajamo za kulturne projekte pri čemu nas nitko ne pita slažemo li se recimo sa sufinanciranjem pojedinih filmova ili održavanjem festivala. S tom svrhom se formiraju kulturna vijeća i raspisuju natječaji kako bi se koliko toliko objektivno i stručno vrednovali pojedini projekti.

Stoga je korištenje političke govornice i ulazak u politiku samo s ciljem da se pogoduje nekome ili nečemu potpuno neetično i ustvari nekulturno. Dodamo li tome da se radi o obrani osobnog projekta slučaj dobiva još lošiju konotaciju.

Ovakav istup možemo jedino opravdati neiskustvom i neznanjem skupštinara koji su aktivirajući se kroz nevladine udruge, platforme i sliče organizacije na mala vrata ušli u svijet politike. No koliko kod posao političara izgledao jednostavan, privlačan,  benigan i dobro plaćen u praksi redovito to nije tako. Jedan od razloga je i to što se dolazi pod lupu javnosti i pojedinih službi tako da određeni prijestupi i grijesi pojedinaca koji bi skupljali prašinu izlaze na vidjelo.

Siguran sam da će se upravo to dogoditi i u slučaju poduzetnika u kulturi koji je već jučerašnjim istupom samom sebi nanio nepopravljivu štetu. Slično će se dogoditi i ostalim aktivistima koji su popunili zastupničke klupe u skupština grada Zagreba u najvećem broju do sada.

Stoga bi bilo najbolje da politiku prepustimo političarima, sport sportašima, a kulturu kulturnjacima!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments