NEMA SLUČAJNOSTI U POLITICI

tekst: Žarko Delač
Događanja na političkoj sceni vrlo je nezahvalno komentirati i osobito izvoditi kvalitetne zaključke jer relevantne informacije i podaci nisu dostupni širem krugu ljudi. Zbog toga je običnim građanima ponekad vrlo teško shvatiti neke političke odluke, rješenja ili postupke.

U rasvjetljavanju tema i okolnosti političkih poteza pomažu nam politički analitičari i novinarski komentatori koji nastoje dobiti što više pouzdanih podataka iz službenih izvora no i oni često upadaju u zamke neobjektivnih i pristranih procjena. No, njihove procjene, izjave i zaključci serviraju nam se promptno putem danas već vrlo raširenih elektronskih ili drugih oblika medija. Tako  je jedan od najznačajnijih ovogodišnjih političkih događaja, inauguracija novog predsjednika SAD-a, odličan primjer takve već uobičajene prakse.

Nažalost, upadajući svakodnevno u stupice ljudskih slabosti koje se manifestiraju u pohlepi, hedonizmu i borbi za vlašću mediji postaju najjače oružje neobjektivnog informiranja i snažna poluga manipuliranja. Medijskim  gromoglasnim udaranjem u bubnjeve lopovi vrlo lako postaju poštenjačine, agresori branitelji, šarlatani znanstvenici ili domoljubi primitivci.

Takvim svakodnevnim ispiranjem mozgova čovjek više ne zna što je istina, a što laž i teško razlučuje dobro od zla. Neobjektivnost postaje glavna nit vodilja medijskih izvješćivanja, ali isto tako i proračunatih postupaka nekih grupacija, društava ili udruga. Tako smo mogli pročitati kako je vrlo točno i precizno zabilježeno da je protiv novoustoličenog predsjednika SAD-a održano 675 prosvjeda diljem svijeta! Zbog čega i zašto? To većina prosvjednika niti ne zna, ali najlakše je provući tezu o ugroženosti žena i feministkinje već spremno skaču u svoju obranu!

Zbog čega prosvjednici nisu svoje nezadovoljstvo iskazivali na ulicama kada je okupiran dio Ukrajine, gdje su bile osviještene udruge kada su ubijani i klani Hrvati na svojim ognjištima u Slavoniji, Dalmaciji ili Posavini, što je s ljudskim slobodama i pravima u Kini, slobodi medija u Saudijskoj Arabiji …i tako dalje.

Prosvjeda nema  kao ni novinarskih izljeva bijesa na pojedine šefove država ili vlada. No, sada kada se predsjednik SAD-a želi okrenuti vlastitoj državi, nema agresivnih namjera prema susjedima i prestaje glumiti globalnog policajca, postaje predmet  žestoke negativne kampanje. Zaključak je vrlo jednostavan. Ovim potezima je ugrožen multikulturalizam, globalizam i slični liberalno-anacionalni pokreti kao i svjetska vlada predvođena vladarima iz sjene, a ne izabranima na neposrednim izborima.

Za nadati je se kako će ovaj vrlo proziran primjer biti nepobitan  i konačan dokaz o upletenosti već dobro znanih središta u manipulacije pojedinih skupina ljudi sa samo njima znanim ciljevima. Vjerojatno će i mnogi konačno progledati i suočiti se s realnošću.

Hrvatska u tome nije iznimka i također je izložena subverzivnom djelovanju, a skoro svakodnevne eskapade omogućene su i poticane iz već svima znanih krugova. Stoga bi  naša država kroz rad svojih institucija konačno tome trebala stati na kraj. Jer, ako je čelnik najmoćnije sile na svijetu predmet ovakvog neviđenog medijskog i organiziranog progona kako je tek našim političarima i državnicima? S

jetimo se samo kako je komentirana na državnoj televizija inauguracija naše predsjednice, osobno vrijeđana zbog službenog puta u SAD ili pozivanja na domoljublje i patriotizam! Što bi tek bilo da je predložila Dan domoljublja ili nacionalnog patriotizma?

Stoga bi, bez obzira na viku i dreku, kako je ugrožena demokracija, ljudske slobode i ne znam što još, trebalo presjeći tokove kapitala i financiranja protuhrvatskih organizacija. Jer, ništa se ne događa slučajno i bez razloga.

Nakon toga bi zavladao mir i stabilnost koji bi dugoročno omogućio vođenje samostalne i suverene državne politike. Imajući pri tome na umu koji su nam prijatelji i prirodni saveznici u izgradnji našeg puta i očuvanja nacionalnih interesa.

Potom bi sigurno daleko lakše riješili i autohtone domaće probleme poput političkog i nacionalnog uhljebljivanja, nepotizma i nedemokratskih metoda u obračunu s neistomišljenicima.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
7 years ago

Vrlo složeno i premišljeno ste Vi to napisal Gospodine Žarko Delač. Kada bi čovjek bio znanstveniji,nebi bio sve siromašniji! O, prjedsjednici RH sam već, dao svoj komentar,htio sam i objeviti moj tekst negdje javno.Ali, nije bilo za taj tekst mediske volje.Što se komentara tiče,slažem se da nije dobro baš sve komentirati,promicati,šerati pa na kraju kraja ni pisati članke, koji izazivaju pomutnju ili ćak agresivnost. Osobno to radim na način,da dobro premislim i prestudiram,koje članke komentiram, šeram i promičen.. No, kako i sami pišete,vidite i osjećate da baš to nije ni lagano.Ni medijama se nije dobro zamjerati, jer i oni imaju… Read more »

Marija Peuc
Marija Peuc
7 years ago

Slazem se da su novinari cesto nekriticni i ulizivacki pisu o mocniicima. Treba ovakvih osvrta vise kao ovaj. Jako je objektivan, eto .