ZATRTI SVAKI TRAG FAŠIZMU I KOMUNIZMU

piše: Josip Prudeus
(Od)uvijek  sam spreman osuditi svako zlo i zločin protiv čovjeka. I kao kršćanin i rodoljub i humanist.

Činio sam to do sada i ostajem dosljedan prosvjedovati u ime nedužnih žrtava svakog nečovječnog čina povampirenih čudovišnih neljudskih ideologija.

Ne, smrt fašizmu, ne smrt komunizmu  ( parole jače odjekuju u praznim glavama!) nego uništimo im  korijen i trag! Zbog našeg danas,  zbog sretnije budućnosti djece i mladih ni krivih ni dužnih za bolesno ludilo pojedinaca i njihovih sljedbenika  bilo s koje strane.

Doista, ali doista prepustimo sva bivša događanja povjesničarima  stručnjacima  i nemojmo dopustiti da o bilo kojoj temi iz povijesti naroda i zemlje raspravlja svatko po svome posebice u  bijedne, potrošene političke svrhe. Zaustavimo plimu poluistina, dolazile od lijevih ili desnih. Degutantno je kada čak sabornici godinama truju, zagađuju okolinu „svojom stručnošću za sve i sva“.

Koliko gorućih tema bitnih za život hrvatskih građana bivaju zaglušene  nadvikivanjem, podmetanjem, vrijeđanjem kada se upuste u područja u kojima jedino znanstvenici, povjesničari  moraju dati pravorijek – jednom (konačno) za svagda.

Istina o svemu. Za istinske povjesničare ne postoje zgodne i nezgodne teme, struka koja ne priznaje pristranost : moji tvoji, naši njihovi !? Povjesničarima je nepoznato dijeljenje ili množenje  ( posebice kada su u pitanju žrtve), oduzimanje i zbrajanje ( krivnje i zasluga pojedinaca ili grupa). Istinu na sunce s potpisom struke na sva događanja, na sve osobe.

Slučajnim redoslijedom,  imamo pravo na pravu istinu i o Kraljevini SHS, i  NDH, o SFRJ i RH; istinu o Radiću, Paveliću,  Mačeku, Mihajloviću, Nazoru, Titu, Stepincu, Blaževiću…, ustašama i četnicima, legijama i divizijama….suđenjima i odmazdama; o  Jasenovcu,  Staroj Gradiški, Jadovu, Jazovki, Blaiburgu, Macelju, Gračanima, fojbama…o otkrivenim i prešućenim stratištima  sa znanstveno utemeljenim brojkama žrtava.

Zašto ne, i istinu o Rapalskom sporazumu,  odricanja Dalmacije, Međumurja, borcima za slobodu i „slobodu“ kvislinzima, osvetnicima itd.itd.

Povijesnu istinu o bijelom i crvenom polju u grbu pa i o Boki Kotorskoj, Zemunu, Prevlaci, Svetoj Geri, Dunavskoj adi.

Ne postoje niti „škakljive“ , niti nevažne teme. Kada i s kojim motivom su odlazili naši ljudi u emigraciju? Koliko ih je danas diljem svijeta? Istina o Buletiću,  Roloviću, Đurekoviću, Bušiću…

Ne može o spomenutom i nespomenutom  biti dvije istine. Poživjeh toliko da pamtim grafite ŽAP  i  Živio Staljin , i petokrake i „U“  srpove i čekiće… Tito je maršal, Tito je genije, Tito je komandant  slavne armije „( morao sam pjevati u JA),  zbog „Vile Velebita“ (informativni razgovori), na Golom otoku ( bio i vidio)

Upoznah Maršala  koji je tada imao svoj Titograd, svoj Titov Veles, Titovu Korenicu, Titovu Mitrovicu, Titovo Velenje, Titov Vrbas… Itd. I sl.

Pa, eto na kraju kada toliko spominjah struku, slobodan sam ,s iskustvom od 30 godina rada u promidžbi dati svoj skromni obol prijeporima koji truju međuljudske odnose, koji  šire mržnju  oko nas,  koji  su  smetnja da se u nas rješavaju složeni  demografski, gospodarski, obrazovni, zdravstveni, ekološki i drugi problemi; prijeporima u kojima se ljudi, narod cijepaju na ljevicu i desnicu, liberalne i konzervativne, napredne i zatucane i tome nema kraja.

Da bi se ovo konačno riješilo, Vlada je osnova  povjerenstvo koje čine akademici, povjesničari i  koje treba za godinu  dana  donijeti prijedlog.
Bilo im uspješno!
Moj prijedlog je ponuditi  n o v o !
-nov sadržaj kratici ZDS !

Moje polazište (skraćena verzija) jest slijedeće.
Radi se o 3 (slovima: tri) nedužne bezazlene hrvatske riječi:  imenica dom, pridjev spreman(a,o) i prijedlog za.

Samo u jednoj sintagmi, ove su tri riječi čine ( činit će) jaz, podjele, podmetanja i mržnju u konačnici. Pokušavam,  u dobroj vjeri  – ponudom novoga rješenja izbjeći da jedna strana likuje, druga osjeća poraz već  da bude prihvatljiv ljudima dobre volje.
Unaprijed se ograđujem. Može netko predložiti i bolje. Radovalo bi me u ime mira.

1. Nedvojbeno je da je pozdrav Za dom spremni bio  rabljen u NDH ( s  dodatkom ili bez),

2. Nedvojbeno je da su hrvatski branitelji (HOS-ovci) ginuli u domovinskom

ratu rabeći ovu uskličnu rečenicu  i da  su im je svojevremeno  nadležna državna tijela, prihvatila dopuštenim za korištenje.

3. Nedvojbeno je da usklik nije niti zabranjen, a kako vidimo niti dopušten

Skraćujem. Predlažem tri varijante novog pozdrava (usklika) :

1.  poziv: ZA DOM ! , odziv:  SVI!

2. poziv:ZA DOM!,   odziv: SVE !

3. poziv udvostručen: ZA DOM ! odziv: SVI ! poziv: ZA DOM! (odziv)SVE !
Ovime smo, sadržajno rekli sve  iz dosadašnje poruke: spremnost svih da daju sve za domovinu.

Sa stručnog zrenika, ovaj pozdrav  zadovoljava  pravilima dobre poruke, slogana: sadržajan , kratak, zvučan, lako pamtljiv i  izgovorljiv, prikladan za vizualnu uporabu.

Prijedlog dakle sadrži samo  OSAM glasova (slova) TRI  sloga – bitna značajka dobrih poruka.

Prijedlog treba najšire marketinški osmisliti ( zastave, majice, šalovi, plakati itd. itd. ) koristiti svuda gdje priliči  u školama, na športskim natjecanjima, u  udrugama, društvima, policiji, vojsci…

Za kraj.  Postojeći pozdrav predsjednika(ce) Republike  i vrhovnog(e)  vojne zapovjednika(ce) – nije dobar.
Dapače, predug je ( na poziv se odgovara imenicom!?), a zamijećeno je prigodom posjeta stranih državnika da su  j e d v a izgovorili (pročitali!) riječ pozdrav  zbog glasovnog  suglasničkog skupa „zdr“ ( PoZDRav  domovini !). Stoga smatram da treba biti isti  pozdrav  ( gore objašnjen) i u ovom slučaju.

P.S. Napisano nema sveze s mojim svjetonazorom, nije pisano protiv ikoga niti za nekoga. Riječ je o struci !  Stoga prihvaćam svaki korektan komentar   (za ili protiv), ali uljudben, utemeljen. Mrska su mi vrijeđanja i psovke.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments