SUSRET S NOVIM VELEPOSLANIKOM

tekst i foto: Sonja Breljak

005Nakon što je 16. listopada 2017. na dužnost novog veleposlanika RH u Saveznoj Republici Njemačkoj stupio je dr.sc. Gordan Grlić Radman, nedavno je upućen i poziv predstavnicima hrvatskih društava i udruženja, Hrvatske nastave te Hrvatske katoličke misije u Berlinu.

Susretu u veleposlanstvu Republike Hrvatske odazvali su se predstavnici Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin, Zavičajnog kluba „Brođani“ Berlin, Ogranka HDZ-a „Stjepan Radić“, Zavičajnog kluba „Tijarica Berlin Brandenburg“, Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke, AMAC-a Njemačke, potom učitelji Hrvatske nastave Berlin te predstavnici HKM Berlin, župnik, predsjednica Župnog vijeća te dopredsjednik netom osnovane Udruge HKM Berlin kao i predstavnici medija.

012Veleposlanik RH u Njemačkoj, dr Gordan Grlić Radman je pozdravio i zahvalio na dolasku predstavnicima hrvatskih društava, institucija i medija te iznio nekoliko osnovnih načela kojih se pridržava u svom diplomatskom radu.

Ponajprije je naglasio da obožava svoj diplomatski posao i shodno tome ga nastoji i obavljati. Potom da je otvoren za sve, i bez radnog vremena ukoliko je takva situacija. Već je nazočio misama u sve tri crkve gdje su službe božje nedjeljom na hrvatskom jeziku, posjetio je i neke od brojnih hrvatskih restorana a dao si je u zadatak obići ih sve. Nazočio je već i nekim priredbama i susretima hrvatskih udruženja. A najavio i održavanje raznih tribina te u tom smislu očekuje saznati i teme koje zanimaju iseljenike. Najavio je i uskoro (03. prosinca) održavanje Božićnog koncerta.

Veleposlanik Grlić Radman je najavio i mogući posjet tajnika Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonka Milasa, na proljeće, a s početka iduće godine, možda i premijera Plenkovića te posjet Steinmaiera Hrvatskoj.

017-Ne očekujem da ste ovdje složni u svemu, to i nije moguće, sloga je da svatko ima svoje i pridonosi koliko može. Dok sam bio u Švicarskoj upoznao sam i našega nobelovca Preloga i druge koji su postigli puno i nisu zaboravili svoje porijeklo. Možeš biti veliki ali to ne znači da moraš zaboraviti svoje korijene. Mislim da i Nijemci cijene ako držite do svoga i svoje niste zaboravili, rekao je između ostalog veleposlanik Grlić Radman.

024Potom se razgovaralo o raznim temama, od organiziranja udruženja, potrebe za kulturnim institutom, problemima s kojima se susreću Hrvati koji tek dolaze iz Hrvatske i u potrazi za stanom i zaposlenjem, često se obraćaju i društvima i Misiji.

036Tijekom susreta, dopredsjednica Brođana, Elizabeta Kopić, darovala je veleposlaniku Monografiju „Brođana“ kako bi i iz nje bolje upoznao rad ovog humanitarnog udruženja.

Po završetku svojevrsnog službenog dijela predstavljanja, predstavnici udruženja zadržali su se i u neformalnom razgovoru s novim veleposlanikom.

Veleposlanik Gordan grlić Radman je ovih dana uputio i pismo članovima Savjeta Vlade RH, predstavnicima udruga u Njemačkoj, Hrvatskih katoličkih misija, s pozivom na susret u Berlinu, u subotu, 02. prosinca 2017. godine u 16 sati. U pismi se između ostalog kaže:

-Zadovoljstvo mi je izvijestiti Vas kako sam, 16. listopada 2017., predao vjerodajnice predsjedniku SR Njemadke, dr. Franku-Walteru Steinmeieru, kojim činom sam službeno postao sedmi veleposlanik Republike Hrvatske u ovoj zemlji.

Biti hrvatskim veleposlanikom osobita je čast, poglavito u prijateljskoj Njemačkoj s kojom imamo visoko razvijene obostrane odnose.

045Ova dužnost, dakako, nosi veliku odgovornost kvalitetnog i sadržajnog zastupanja naše prelijepe domovine Hrvatske u Njemačkoj, kao i obvezu daljnjeg unapređenja naših odnosa na svim područjima od obostranog interesa. U tom pogledu ću, zajedno sa svojim kolegicama i kolegama generalnim konzulima, kao i mojim suradnicima u Veleposlanstvu u Berlinu, uložiti sve stručne i profesionalne napore kako bismo Domovinu predstavljali na način koji to zaslužtje. Dakako, ljubav prema domovini Hrvatskoj se podrazumijeva, budući da je ona glavni pokretač cjelokupnog našega rada i svih naših aktivnosti.

Smatram, medutim, kako ljubav prema Domovini nije dovoljna ako nismo aktivno povezani s Hrvatima u Njemačkoj. Hrvati u Njemadkoj, bilo da su iz Republike Hrvatske ili iz Bosne i
Hercegovine, čine veliki moralni, radni i socio-kulturološki potencijal u promociji hrvatskog identiteta. Svaki Hrvat u Njemačkoj, na određeni način, takoder predstavlja svoju domovinu.

Vjerujem u snagu hrvatskog duha koji nas nikada nije napustio, pa i u najtežim vremenima.

Zbog toga bi mi bilo veliko zadovoljstvo upoznati se sa svima Vama, stoji između ostalog u pozivi hrvatskim udruženjima i misijama u Njemačkoj, za u subotu, 02.prosinca.

 

048

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
6 years ago

Gospodinu Grliću Radmanu želim mnogo uspjeha već u početnim koracima njegovog rada u berlinskom veleposlanstvu.Vrlo lijepo rečeno a posebno mi se sviđa obečanjeradit ću i prekovremeno ako če to biti potrebno.lp.jm