AUTENTIČNI SVJEDOK DRUKČIJEG VREMENA

“Škrinja ljubavi” u Tetovu

prilog: Croatica-mk

Tetovo/ “Od igle do lokomotive” – ovako se ukratko može opisati jučerašnji muzejski postav “Škrinja ljubavi”, koji je u Tetovu, grad pod Šarom, stigao iz Štipa – grada ispod Isara.

Tetovčani su uživali u rijetkoj prilici da razgledaju predmete stare više od pola stoljeća, a glazbena pratnja uljepšala je cijelu atmosferu.

Čipka, vez, narodne nošnje, kućanski predmeti… U prostoru Muzeja tetovskog kraja, juče je u Tetovu predstavljen muzejski postav “Škrinja ljubavi”, na čijem je otvaranju nastupio gradski zbor “Štip 2019”, uz izvedbu hrvatskih i makedonskih pjesama. Ovaj postav u Tetovu došao je iz Štipa, a djelo je četiri članice  Zajednice Hrvata “Libertas” iz Štipa, predstavljajući neospornu cjelinu i ozbiljan fond starih predmeta, rukotvorina, čipke i nošnji koji datiraju iz 50-ih godina prošlog stoljeća, a izvorište im je Hrvatska.

„Makedonsko-hrvatsko društvo kao domaćin ima čast ugostiti naše prijatelje iz Zajednice Hrvata „Libertas“ iz Štipa, koji su već 2021. godine postavili ovu postavku kao svjedoka jednog drugačijeg i možda prošlog vremena, i u čijim su djelima utkani ozbiljan rad, istinska autohtonost i iskrena želja za zaštitom tradicijskog i narodnog stvaralaštva“, rekao je Marko Vidaček.

Kako je rečeno na samom otvaranju, predstavljena je zbirka raznih predmeta i relikvija iz 50-ih godina prošlog stoljeća koje su žene – udate u Makedoniji – iz Hrvatske donijele sa sobom u Štip. Zato je i naziv ove izložbe upravo „Škrinja ljubavi“, jer ono što je prikazano – u prošlom je stoljeću kroz razne kofere i škrinje nošeno na makedonsko područje. Jedan takav kofer predstavljen je i jučer, ilustrirajući neospornu žensku spretnost i brigu za dom i najmilije. A dom, kako je bilo rečeno, je svugdje gdje nam je dobro, za ove žene nekada je to bila Hrvatska, a danas – Makedonija.

Muzejski postav otvorila je Dolores Petrov, predsjednica Zajednice Hrvata „Libertas“ iz Štipa. Predsjednica Petrov pročitala je i svoju pjesmu posvećenu Istarskoj ulici u Dubrovniku, odakle potječe, inače objavljenu u izdanju “Libertas 3”.

Ovaj muzejski postav, bio je prvi realizirani muzejski postav u ponovno otvorenom prostoru Muzeja koji je zamišljen kao multimedijalni objekt i upravna muzejska zgrada.

OD “GDJE SI MAJKO DA ME BUDIŠ” DO “OD MERAK ZA TRPANA“

Za izvrsnu atmosferu i jučerašnje druženje bio je zaslužan gradski zbor „Štip 2019“. Zbor je nastupio s nekoliko hrvatskih i nekoliko makedonskih pjesama. Publika je imala priliku čuti pjesme: “Oj, Savice”, “Garavuša”, “Slavonijo”, “Gdje si majko da me budiš”. Tetovčanima je posebno bila zanimljiva izvedba jedne od najpoznatijih tetovskih pjesama “Od meraka za Trpana”. U dijelu makedonskog repertoara izvedeno je nekoliko štipskih i makedonskih pjesama, kao i poznata tetovska pjesma “Od merak za Trpana”.

Gradski zbor “Štip 2019” pod ravnanjem Baže Lazarevskog, bilježi ozbiljne nastupe u zemlji i inozemstvu (Turska, Hrvatska, Bugarska, Srbija), a pored predstavljanja i njegovanja makedonske narodne pjesme, istovremeno djeluje i na njegovanju makedonske zabavne pjesme.

OD ŠTIP DO TETOVA, ZATIM DO BITOLE

Postav je prvi put predstavljen u Štipu, gdje je sjedište Zajednice Hrvata “Libertas”. Tetovo je prvi grad u kojem gostuje ova muzejska izložba, a nakon uspješne promocije u Tetovu, Bitola je sljedeća destinacija. Prvi put je muzejski postav otvoren 2021. Aktivnosti financijski podupire Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments