NAŠI PEČALBARI U KUMANOVU

HRVATI U KUMANOVU

Naša zajednica HRVATA U SVIJETU se polako širi. Već odavno ne koristimo službene podatke, jer nam to samo oduzima vrijeme, a rezultat je ravan nuli. Naiđemo na web-stranice na kojima odavno nema nikakvoga života, pa je uzaludno slati poruke. Na neke odgovore čekamo već godinu dana.
Drukčije kod Hrvata iz Kumanova. Kod njih živost na web-stranici odgovara živosti u zajednici. Javismo se, a odgovor stiže u veoma kratkom razdoblju. Mail ovamo, mail tamo i već vam možemo ponuditi uvid u ovu simpatičnu ekipu. Ma da ne duljim …najbolje će se predstaviti sami, a nama ostaje samo da im poželimo dobrodošlicu.

Dragi naši Hrvati, zadovoljstvo je znati da širom svijeta ima puno onih ljudi, koji žele slušati i čitati o svojim zemljacima. Istina je i da ih nije lako organizirati, a u radu i sprovodjenju planiranih aktivnosti uvijek je bilo i uvijek će biti puno poteškoća.
No o poteškoćama drugi put. Sada, za početak, samo nekoliko rečenica o Zajednici Hrvata u Republici Makedoniji, odnosno o ogranku Zajednice u Kumanovu.
Zajednica je osnovana 1995. godine u Skoplju i ove godine obilježava 15 godina svog postojanja. Prva predsjednica Zajednice je bila Marija Damjanovska, a više o samoj Zajednici na www.zhrm.org.mk.
Kumanovski ogranak Zajednice osnovan je prije točno dvije godine zahvaljujući inicijativnom odboru u sastavu Davorko Ruff , Ivan Šerkinić , Jakov Lambaša , Zorica Trajčevska, Marina Ujčić i MiroslavTrlin , a uz cjelosnu potporu Zajednice. Nije bilo lako posjetiti sve Hrvate u Kumanovu, sa svima razgovarati i prikazati im što je Zajednica i u kakvu ih organizaciju želimo uključiti. Za veoma kratko vrijeme uspjeli smo učlaniti 53 redovna člana (Hrvati rodjenjem ili porijeklom), 21 izvanrednog člana i evidentirali smo još 25 maloljetnih osoba potencijalnih članova Zajednice.
Danas imamo 63 redovna člana i 30  maloljetnih osoba. Prvi predsjednik ogranka, a sada već i u drugom mandatu je Jakov Lambaša, umirovljeni časnik rodjen u Šibeniku 1946. godine, a od 1970. godine živi i radi u Kumanovu.
Prvi koraci su bili teški, ali uz pomoć Zajednice, Veleposlanstva Republike Hrvatske i katoličke crkve, uspjeli smo realizirati dio planiranih aktivnosti, animirati javnost u Kumanovu i dati na znanje i lokalnim vlastima da nas ima, da smo organizirani i da ćemo i pokraj velikih poteškoća opstati. Dobili smo potporu i lokalnih vlasti i uspjeli u onome zbog čega smo i formirani.
Već drugu godinu djeca u Kumanovu pohadjaju školu, uče hrvatski jezik, povijest i kulturu, a nastavu drži profesorica Sandra Nikolova, koja svaku nedjelju dolazi iz Kočana, oko 80 km udaljenog mjesta, da održi 2 školska sata. Ostalim danima nastavu drži u Skoplju, Bitoli i Štipu.
Evo za sada samo nekoliko podataka, a o svemu ostalom što se dogadja u ogranku može se naći na našoj veb straniciwww.zhrmku.org.mk . O svemu o čemu želite više doznati, a ne možete naći na našoj veb stranici, pitajte, ili preko Damira ili direktno na moju adresu jakov_lambasa@yahoo.com.
O Zajednici više će vam reći članovi predsjedništva, ali sigurno će to malo pričekati, pošto trenutno pripremaju godišnji izborni sabor Zajednice, koji će se održati 27. veljače. Najvažniji je ovaj prvi kontakt, koji će se produžiti i još više širiti nadam se i na ostale ogranke. Zajednici ćemo proslijediti vašu adresu da i oni kontaktiraju s vama.
Puno uspjeha u daljem radu želi vam ogranak ZHRM Kumanovo,

predsjednik Jakov Lambaša.


0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Poštovani prijatelju gospodine Milčec Zahvaljujući internetu ali i dobrim ljudima kao što vidimo ima ih i postoje i u Hrvatskom Glasu Berlina, saznajemo također da Hrvata ima i u Vojvodini, Makedoniji i vjerojatno i negdje drugdje na prostorima bivše JU države …i negdje drugdje na na kugli zemaljskoj Evrope i Svijeta samo što naše vlasti slabo do njih dopiru, izvolite pročitajte više http://blog.vecernji.hr/zvonimir-despot/2011/02/17/hrvati-vojvodine-josipovicu-i-tadicu-zastitite-nas/ . Preče im je izgleda tražiti prije izbora posmrtne ostatke žrtava drugog svjetskog rata, nego pomoći tim ljudima ili nahraniti nemoćne i siromahe. Ako je tome tako onda neka ih iskapaju osim u Hrvatskoj i u drugim… Read more »

Ivek Milčec,Zagreb
13 years ago

Poštovani prijatelji, zahvaljujuć Internetu i ,naravno, ovome portalu saznah, eto, da Hrvata ima u makedonskome Kumanovu. Lijepo je vidjeti, kako se trudite sačuvati i prenijeti na mlađe generacije svijest o pripadnosti hrvatskome narodu. Zanima me, a vjerujem i druge čitatelje ovoga portala, primate li kakvu pomoć(udžbenike,knjige, tiskovine itd.) iz Hrvatske ili ste zaboravljeni i prepušteni sami sebi.
Prijateljski vas pozdravljam i želim puno uspjeha u njegovanju i očuvanju hrvatske kulturne baštine u prijateljskoj Republici Makedoniji.