NAJDRAŽI BOŽIĆNI POKLON

…čak dva odjednom

‘Ljubomorni ste na ono što drugi imaju. A razlog što nemate je da ne molite i ne tražite  od Boga. A i kada tražite, ne dobivate jer su vam namjere pogrešne – hoćete sve samo za sebe ….’ – Jakovljeva 4:2-3

piše: Branislav Antov Mukulić

Živio sam u to vrijeme s porodicom u Nizozemskoj, već deceniju i više. Bio sam na dobrom poslu, na usponu karijere – radio sam za Vladu, bio priznat istraživač, sa ‘moćnom’ titulom  ‘senior onderzoeker’ ili stariji naučni saradnik, po naški,  i  sa statusom visokog državnog službenika, kraljevskog. ‘Rijksambtenaar’ kako se to na lokalnom jeziku veli.

Bio sam naučnik i istraživač, ekonomista i sociolog ujedno, neki tvrdiše još i  expert za socijalnu statistiku. Držao sam predavanja i prezentacije na brojnim, kongresima,  i konferencijama, naučnim i političkim, svuda po zemlji i svijetu.  Područje moga rada i profesionalnog interesa je bilo poprilično široko, bavio sam se pitanjima životnog standarda i njegova mjerenja, problemima nejednakosti, siromaštva i socijalne isključenosti.  S timom mladjih saradnika kojeg sam predvodio, pripremali smo studije i analize  za nizozemsku vladu, za njena ministarstva i za naučnu javnost.

Kako god da je posao izgledao dinamičan, raznolik i interesantan, kod mene je vremenom počeo izazivati odbojnost, pa i frustracije, svakim danom sve više. Činilo mi se kao da radim nešto nesuvislo, nepotrebno, nekorisno. Radio sam ono u šta nisam sasvim vjerovao. A kako vjerovati u  jaz u dohocima i socijalnu nejednakost u zemlji gdje taj jaz baš i nije bio  vidljiv?

Kako vjerovati u siromaštvo koje je definisano na način kojeg ja kao naučnik odobravam, ali kao čovjek sa osjećajem za tudju patnju ne mogoh da prihvatim?

Kriteriji siromaštva od kojih smo polazili u našim analizama se bili sasvim drugačiji od onih koje sam ja imao u mome srcu. Mi smo u grupu ubogih svrstavali sugrađane koji u stanu nisu imali kupatilo ili televizor u boji, koji nisu imali centralno grijanje. Socijalno isključeni su nam bili svi žitelji koji bar jednom godišnje nisu mogli otići na sedmodnevni odmor izvan kuće, a da pri tom nisu boravili kod znanaca ili rodbine, svi oni koji bar jednom mjesečno nisu mogli pozvati prijatelje na piće u kafanu. To su  bile odrednice siromaštva i oskudice s kojima smo mi činili naše analize, to je bilo i jeste poimanje bijede u bogatim zemljama, u zemlji gdje sam ja tada živio.

U mojoj glavi i srcu je pojam siromaštva i bijede bio sasvim drugačiji,  mnogo uži, definisan kao izostanak minimuma sredstava za život, kao ekstremna neimaština u kojoj  je egzistencija ugrožena, zdravlje i sam život ljudski. Dosta od toga sam bio osjetio  na vlastitoj koži. Znao sam šta znači  oskudica,  iskusio sam je  u djetinjstvu. Gledao sam  neimaštinu sopstvenim očima dok sam odrastao medju Romima na Gorici, suosjećao je kasnije sa rodbinom i znancima, paćenicima u izgladnjavanom ratnom Sarajevu, viđao je i još uvijek viđam  dok putujem po poharanoj i pokradenoj Bosni, po periferiji  njenih velikih gradova, po njenim zabitima. Ta i takva bijeda je ono što je mene mučilo, što mi je san noću remetilo. Ta i takva  ljudska muka  je bila ono gdje sam   htio priskočiti i pripomoći mojim znanjima i iskustvom, ta, a ne ova holandska i zapadnoevropska, koliko god ni ona nije laka za nositi i podnositi.

I tako, u procjepu izmedju dnevnog posla istraživačkog i noćne more ljudske ja sam sve više bivao nezadovoljan i razočaran. Znao sam da bi moje vještine, moja  znanja, nakupljena  iskustva i  svi moji talenti bili mnogo dragocjeniji negdje drugo, tamo gdje masa ljudi pati nezastićena i nesigurna,  gdje trpi nepravdu i bijedu svakojaku. No, nije bilo prilike da odem kamo me srce zvalo.

Radio sam  za holandsku kraljicu, intelektom i glavom,  a misleći stalno gdje bih mogao zaposliti sve što imam, gdje bih mogao osjetiti da moj rad ima istinsko značenje za druge. Snivao sam o poslu koji bi mom radu i životu dao  dublji smisao. U večeri bih ležeći u postelji sanjario kako sam dio  tima koji krstari kroz Afriku i pomaže samohranim majkama da stanu na vlastite noge, steknu kakvu vještinu kojom će djeci pružiti više šansi u životu nego su ih same imale, zamišljajo sam sebe kako sa liječnicima na Andima vakcinišem indijansku djecu protiv opakih bolesti, kako po zabitima Bosne, Kosova ili Gruzije gradimo domove za stare i iznemogle, one bez igdje ikoga svoga. Čeznuo sam za takvim poslom, raspitivao se, pratio oglase, javljao se na konkurse, dobijao negativne odgovore, ponovo se prijavljivao, gledao, tražio priliku. Tako sam se i molio.

I gle čuda, javi se ta prilika. Odjednom i iznenada. Pred Božić 2004-te. Na sam Badnjak. I to  ne jedna, već dvije. Dobih dvije ponude za posao  kakvog sam snivao.  Jedan je vodio u Afriku, u Botsuanu,  drugi u Irsku odakle bih radio za Balkan, za novonastale  zemlje od moje rodne zemlje. ‘Opet blizanci’, pomislih u trenu i nasmijah se naglas prisjećajući se kako sam desetak godina ranije, nakon višegodišnjeg iščekivanja da mi Borjana podari još jedno, drugo dijete, bio iznenađen dvojkama.

Taj božićni praznik neću nikada zaboraviti, te godine je on meni bio poseban. S izmoljenim  poklonima, s  tim darovanim mi snovima sam doživio radost neslućenu.  I pri tome nisam mogao, a da se ne prisjetim gospodina  Desai-ja,  Indijca kojeg sam nekoć sreo u Glasgowu koji mi kaza da nam, ukoliko mislimo na druge, ako smo nesebični i s dobrom namjerom, pa jos strpljivi, nakon  svakog našeg neuspjeha, Bog hoće poslati novi dar,  bolji od onoga što ga jučer nismo uspjeli dokučiti. Mnogo bolji. Najbolji.

(Ovo je skraćena verzija istoimene priče iz romana Branislava Mikulića  ‘Srcem do beskraja’. Knjigu su objavili  zagrebački nakladnici Synopsis i Hrvatsko biblijsko društvo,  u kolovozu 2017.)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments