PUT KA MEĐUNARODNOJ SCENI

piše: Ante Karačić
IMG_1804 (1)Seul-Iserlohn/ Protekla su dva tjedna našega boravka u Seulu.

Seul je bio ljepši nego ikada. Suho, vjetrovito, sunčano vrijeme s temperaturom -11 do -15 stupnjeva.

Inače,  Seul ima oko 10 milijuna stanovnika i jedan je od najčišćih gradova u svijetu. Po gradu se mogu vidjeti samo novi skupocjeni automobili.

Javni prostori su savršeno cisti. Seul je postao preskup grad tako da ljudi koji rade u gradu stanuju izvan grada 50 do 100 km. Kada smo prvi puta išli u Seul, onda je to bilo obrnuto.

Svi su napuštali mala mjesta i selili u grad. Umjetnici otvaraju svoje ateljee po napuštenim tvornicama i školama na udaljenosti i do 200 km.

U Seul su, ov0m prigodom, putovali:

Ankica Karačić koja je na otvaranju izložbe bila u Baranjskoj nošnji. Ankica se uvijek trudi iskoristiti priliku i na svojim putovanjima prezentirati i hrvatsku baštiui.

Miran Sabic Samoborac– iločki zet, asistent na Zagrebačkoj akademiji. Miran je pored izložbe sudjelovao i na seminaru“ANTIWAR“ gdje je u tako jakoj konkurenciji, osvojio  prvo mjesto. U svome predavanju na engleskom, koristeći video- zapise, pokazao je šta se sve događalo u Vukovaru i okolini u domovinskom ratu.

Slaven Batorek, glazbenik iz Osijeka je održao predavanje o glazbi i ulozi glazbe u Domovinskom raru.

Ana Sladetić, asistentica na Osječkoj akademiji sudjelovala je  u izlozbi ali nije putovala. Plus je još poslala svoj seminarski rad.

Maja Barić ravnateljica Iločkoga muzeja je pored izložbe predstavljala preko muzeja i povijest i kulturu istočne Hrvatske. Maja je svaki slobodni trenutak koristila da obilazi Seulske muzeje i galerije sa željom da ih poveze s iločkim muzejom.

Ovoga puta je putovao i jedan mladi nadareni umjetnik koji slika zagrebačka predgrađa. Stipan Tadić je čini mi se iz Salzburga ali je akademiju završio u Zagrebu gdje i danas živi.

U konkurenciji dječjih radova je mali Marko,  1. razred OŠ. Julije Benesić, osvojio prvo mjesto.

I na kraju, sudjelovao sam i ja, Ante Karačić, sa svojim print grafikama ali nisam putovao zbog posla.

Konkurencija je bila vrlo jaka. Uglavnom su sudjelovali poznati svjetski slikari, profesori na akademijama i to iz oko 50 zemalja. Sudjelovalo je 145 umjetnika.

Ankica je, pored obilaska galerija, obišla i akademiju u Seulu, odsjek kiparstvo, gdje je dekan  SOO PARK. Posjetila je i veliki atelje Soo Parka koji je od Seula udaljen oko 180 km.

Na svakom putovanju bude  i zanimljivih događanja. Ovoga puta je Ankica u jednoj galeriji srela čovjeka koji je dobro govorio njemački. Na kraju se ispostavilo da je SUNGUCK KANG u isto vrijeme krajem 1991. godine bio u Iserlohnu na Geteovom institutu. Poslije je studirao u Munsteru gdje mu se i dijete rodilo. Sunguck Kang je danas jedan od najpoznatijih svjetskih kipara.

Moram naglasiti da su gotovo sve zemlje imale starije sudionike.  Naša je delegacija bila najmlađa. Zato, jer se mi trudimo da mlade Hrvate izvedemo na međunarodnu scenu i da pokažu svoj talenat i znanje.

Pored umjetnika, na festivalu su sudjelovali i konzularni predstavnici iz dvadesetak zemalja.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivana
Ivana
6 years ago

Bravo.