RJEŠENJE DILEME

Rastava braka i kurikularna reforma

piše: Marija Juračić
Volim jutrom prije odlaska na tržnicu sjesti u moj omiljeni kafić i kao prava europski orijentirana Mediteranka i penzionerka uz kapučino i jutarnje novine bistriti svu tekuću politiku. Atmosfera je domaća, gosti pitomi. Ne galame, ali i ne šapuću pa htjela to ili ne, bivam informirana i o lokalnim zbivanjima. Neke stvari o kojima dugo razmišljam, odjednom dobivaju odgovore.

Već me neko vrijeme muči pitanje, zašto naš lijep, otmjeni gradić prednjači po broju rastava braka?

Danas sam dobila odgovor, a vi prosudite, jesam li u pravu.

Pored mojeg stola razgovaraju dvije mlade mame.  Razabirem da pričaju o školi, o ocjenama, uspjehu njihovih osnovnoškolaca. Plavuša se žali da je prekjučer do pola noći crtala nekakve  tlocrte iz tehničkog odgoja i da je dobila jedva trojku.

Crnka  sjetnih očiju i zvonkog glasa kaže da je ona za onaj pano iz biologije zaradila vrlo dobar, a onda pričaju o zadaći iz hrvatskog jezika. Veli crnka da je iz prošle zadaće dobila tek dovoljan, jer je pisala onako kako desetogodišnjaci to mogu, a sada je pustila svojim literarnim sposobnostima  na volju i dobila trojku.

Polako mi postaje jasno da su  te mlade žene školu već odavno završile, a sada pomažu svojoj djeci u pisanju domaćih zadaća, ne zato što su djeca lijena, već zato što je tih zadaća previše.

Pričaju o instrukcijama na koje se odlazi subotom i nedjeljom i ja dobivam odgovor zašto u mom gradu ima toliko propalih brakova.  Vikendi su  uglavnom posvećeni školskim zadacima. Ne odlaze  kao obitelj na izlete, u šetnju, na neku zabavu, uvečer su preumorni da odu  na neku večeru, ples, u posjetu prijateljima. Ne rade ništa što mladim ljudima treba i što koristi braku.

Kažimo otvoreno. Škola im je ugurala život u uske, frustrirajuće okvire. Eto, sad znate zašto imamo toliko razvoda brakova.

Danas sam zeta, kći i unuka potjerala na izlet. Da budu zajedno. Rasterećeni. Da budu obitelj. Ja ću malcu napisati zadaću iz hrvatskog.

S obzirom da mi tekstove objavljuju i na jednom prestižnom berlinskom portalu, nadam se zaraditi bar trojku.

1 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments