IZ PRVE RUKE

Politička situacija u Boliviji

tekst: fra Ivica Vrbić, misionar u Boliviji

26166496_10211002556566316_816293196803319831_nDanas (12.01.) je u našem djelu Bolivije (županiji) Santa Cruz de la Sierra, a i diljem zemlje građanski štrajk.

Ovaj štrajk prouzročen je sve većim razmimoilaženjem predsjednika Eve Moralesa i naroda. Samo kratko ću predstaviti ono što se u godinu dana dogodilo i kako jaz između vlasti i naroda postaje sve veći i veći.

U veljači 2016. predsjednik je doživio neuspjeh na referendumu o promjenama Ustava koje bi mu omogućile četvrti mandat (2020.-2025.), tj. ponovnu kandidaturu za izbor predsjednika 2019. godine.

Premda je u početku prihvatio volju naroda Morales je uz pomoć Ustavnog suda našao načina da zaobiđe volju naroda. “Pravo da se izbori za još jednu kandidaturu nadvladava ograničenja koja određuje Ustav”, ocijenili su suci i pozvali se na američku Konvenciju ljudskih prava.

Takva odluka Ustavnog suda u narodu je potvrdila činjenicu da je sudstvo podvrgnuto izvršnoj vlasti, te potaknula sumnje na uvođenje diktature “na mala vrata”.

U prosincu prošle godine bio je izbor sudaca najviših sudaca (vrhovnog, ustavnog,…). Predsjednik se hvalio kako je Bolivija jedna od rijetkih zemalja u kojima se na izborima biraju sudci najviših sudova. No, narod nije dijelio takvo oduševljenje. Liste kandidata sastavila je izvršna vlast, tako da narod nije imao prevelikoga izbora. Izborni rezultat je pokazao da je velika većina na izborima predala nevažeći ili prazan glasački listić.

Novi kazneni zakon, protiv kojega su se najprije pobunili liječnici, a zatim i sve više skupina raznovrsnih djelatnosti, bio je taj koji je prelio “kap u čaši”. Liječnici su započeli sa štrajkom, a slijedili su ih i vozači kamiona. Budući da su se štrajkovi i blokade cesta događale u vijeme kada se utrka Dakar približavala Boliviji, a da bi izbjegli nemire, sudci su poništili dva članka zakona koji su se ticali liječnika i vozača.

No, prosvjedi su se ipak nastavili.

U jednom od članaka Novog kaznenog zakona naslućuje se i kazna za “regrutiranje” osoba u vjerske organizacije. Po tome bi, kako sada nejasno stoji u zakonu, bio zabranjen rad za promicanje zvanja i još neke druge djelatnosti vjerskih zajednica. Savez evangelističkih crkava ustao je prvi protiv onakvog zakona, a očekujemo i reakciju Katoličke Crkve.

Sve ovo nabrojano izazvalo je u narodu bunt, te današnji štrajk i nemiri koji ovih dana traju u drugim djelovima zemlje idu za tim da se poštuje volja naroda izražena na referendumu koji je rekao ne novoj kandidaturi Moralesa i kompletno ukidanje ovakvog kaznenog zakona. Bolivijanci ne žele u svojoj zemlji gledati ponavljenje Venezuelanskog scenarija i uspostavu diktature.

Preporučujem u Vaše molitve narod i vlast u Boliviji. Neka Duh Sveti nadahne srca ljudi na vlasti kako bi zavladao mir u srcima ljudi. Marija, Kraljica Mira, bila s nama!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments