GDJE JE NESTALA LJUBAV

tekst i foto: Marija Kukić
Kultura snovaUdruga za promicanje kulture Zagreb osnovala je 2011. U Zagrebu KULTuru sNOVA. U svom djelokrugu rada osnovano je 10 podružnica tako da postoji:

Kulturni krug Dubrovnik, Kulturni krug Slavonski Brod, Osijek, Pula, Rovinj, Pazin, Labin, Mostar, Split…

Kulturni krugovi organiziraju u svojim gradovima Večeri poezije te razne druge kulturne programe i manifestacije.

U djelokrugu svog nakladničkog programa izdaje i knjige. U proteklih 5 godina izdali su preko 140 različitih naslova, što pojedinačnih, što zajedničkih zbirki poezije, romana, kratkih priča do slikovnica.

Kultura snova organizira niz kulturnih manifestacija pod skupnim nazivom POEZIJA NA DLANU. Postoji Zagreb na dlanu, More na dlanu, Slavonija na dlanu, a od 2017. po prvi puta i Dubrovnik na dlanu.

Osnivač Kulture snova je Zdravko Odorčić, pisac, redatelj, romanopisac i pjesnik. U subotu 10. II. 2018. održana je promocija zbirke poezije Dušom tebi za Valentinovo. Odazvalo se 196 pjesnika iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Mislim da nije bilo predstavnika iz Makedonije.

U Zbirci se našlo gotovo 90 pjesama i isto toliko autora. U Fijanovoj ulici, u restoranu Pod mirnim krovovima održao se pravi pjesnički maraton.

Nisam sudjelovala ni jednim uratkom, ali sam  kao gošća nazočila ovom događaju. Srela sam tamo i nekoliko suradnika Hrvatskog glasa Berlin: Ivanu Opačak iz Slavonskog Broda, Dijanu Jelčić Starčević čiju je pjesmu pročitao njen suprug Zdenko Jelčić. Našle su se tu i Marija Iličić i Mira Šulc, članice Udruge Matko Peić. Srela sam i neke svoje fejs prijatelje kao što je Marija Borčić kojoj sam se posebno obradovala.

Listajući knjigu uočila sam da ju je lektorirala Marta Gubina, ista osoba koja je bila i lektorica Emilove knjige Ono malo duše. Kad sam upitala gospodina Odorčića kako je došao do Marte, sa sjajem u očima i s ponosom mi je odgovorio: „Ona je moja kći. Ja imam tri kćerke:“ „ I ja!“ uzviknula sam.

Što reći? Bilo je lijepo, ali i predugo. Na kraju nisam više mogla pratiti ono što su autori čitali. Bilo je prelijepih stihova o ljubavi, ali i onih (moram biti iskrena) koje nisam u potpunosti shvatila. Lijepo je makar samo ponekad pokloniti drugima pažnju, ljubav, nježnost, ali zašto to ne bila svakodnevna pojava među ljudima. Bilo bi mnogo manje nasilja u obiteljima, mnogo manje razvedenih parova.

Pitam se: „Gdje je nestala ljubav?“Ostala je samo zapisana u stihovima i prozi. I u sjećanjima na neka drugačija vremena.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
marija Horvat
marija Horvat
4 years ago

..uvijek se divim i cijenim kontinuirani rad i pozdravljam Zdravko Odorčić i želim svako dobro Kulturi Snova !

Mirjana Ilkić Kos
Mirjana Ilkić Kos
6 years ago

Divno je pročitati tako lijep osvrt na jedan kulturni događaj povodom Valentinova KulturaSnova u režiji Zdravka Odorčića
Hvala Vam

Marija Horvatkala
Marija Horvatkala
6 years ago

LAJBEK
Več zlizani i
stari Lajbek
visi,
čkomi,
pa si misli.
Gledi Lajbek
z klinčenice
pak se priseča :
soldatija i
birtija i
sprefriganih deklica i
pandura
i kmica.
Visi Lajbek z klinčanice.
Tulike je toga videl.
Prisetit se nemre sega.
Ampak bi štel vu gorice
z pajdašimi
spet !
Nihče ga na pleča
nemre več det.
Zlizani i stari Lajbek,
z klinčanice visi i
radosti nemre met.
Kaj ti ga je
stari Jura,
z protuletjem,
prošlog leta,
odlučil,
po tihe ….
hmret.