KAD SE HRVATSKI ČITA

tekst i foto: Sonja Breljak… foto album 
011Berlin/ Bilo je uistinu pravo zadovoljstvo provesti netom prošlo subotnje popodne u Veleposlanstvu Republike Hrvatske.

Naime, tamo se održalo, četvrto po redu natjecanje u izražajnom čitanju u organizaciji Hrvatske nastave Berlin koje je okupilo učitelje, brojnu djecu i roditelje.

Imam tu čast i zadovoljstvo, a i odgovornost, sve godine od početka ove hvale vrijedne aktivnosti Hrvatske nastave Berlin, biti dio ocjenjivačke komisije. Kao da je to lako!

Dakle, u organizaciji Hrvatske nastave, koordinatorice Gordane Kešina, učitelja Danijela Zrne i učiteljice Ele Tončić, okupilo se 28 natjecatelja od trećeg do sedmog razreda. Vrijedi ih poimenice spomenuti jer su svi bili – IZVANREDNI!

071To su: (3. r): Mijo Krainović, Maja Marić, Ana Brčić, Maja Mikulić i Leona Wegener, (4. r.): Lana Klišanin, Marta Ćosić, Josip Brdar, Samuel Kljajić, Ivan Čolak, Luka Marić, Leticia Piteša, Ivan Škaro i Magdalena Ćavar, (5. r.): Gabrijela Dropulja, Iva Nakić, Filip Bajić, Mateo Linse, Patricia Jerat, Gabrijel Vuletić i Noah Pervan, (6. r.): Tatjana Weber i Ema Lončarević, (7. r.): Ivan Klišanin, Terezija Budimir, Anja Kolovrat, Mato Čabraja,  i Matea Milavić.

Natjecatelji iz trećih razreda čitali su naizmjenice odlomke iz pjesme Grga Čvarak (Ratko Zvrko), četvrti razredi su čitali priču  “Tigar vegetarijanac” (Pajo Kanižaj), peti – “Branko putuje u prošlost” (Slavko Mihalić”, šesti-  “Esperel-grad malih čuda” (Sanja Lovrenčić) a sedmi – “Prodavaonica tajni” (Edo Budiša)

Što reći? Čitanja su svi pažljivo pratili. Bilo je zanimljivo, napeto i vrlo kvalitetno. Djeca su se sva odreda, izvrsno pripremila. Nije velika razlika između onih rođenih ovdje i onih koji su tek stigli iz Hrvatske ili Bosne i Hercegovine. Uistinu, radi se o nijansama. Rad Hrvatske nastave i trud roditelja, ovim putem dolazi do punog izažaja.

Na kraju, svim sudionicima su podijeljene pohvalnice za  sudjelovanje u natjecanju. I proglašeni (ipak, jer priredba ima natjecateljski karakter)) najbolji po razrednim skupinama. Odluku o tome donijela je komisija u sastavu: Ivana Karanušić (prvi tajnik u Veleposlanstvu RH), Marina Maganić Buljan (nekadašnja učiteljica Hrvatske nastave Berlin) i Sonja Breljak (novinarka i urednica Hrvatskoga glasa Berlin).

066Dakle, najbolji u izražajnom čitanju na hrvatskom jeziku u 2018. godini su:
(na slici, s desna na lijevo)

3. razred: Maja Marić
4. razred: Magdalena Ćavar
5. razred: Noah Pervan
6. razred: Ema Lončarević 
7. razred: Anja Kolovrat

Svima, učenicima, svim sudionicima a  posebno pobjednicima, te učiteljima i roditeljima, tople čestitke na ovom vrijednom natjecanju, rezultatima u nastavi i uistinu kvalitetnom i izražajnom čitanju.

Pjesnik Vladimir Fran Mažuranić koji je svojevremeno živio i preminuo u Berlinu rekao je: “Ako i ne govorim hrvatski, to hrvatski snivam, a snivam vrlo često.” Reklo bi se, sudeći prema netom prošlom natjecanju, da i djeca Hrvatske nastave Berlin, i hrvatske snove imaju ili barem hrvatski često čitaju.

084

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra Brnetić
Aleksandra Brnetić
6 years ago

Najboljima, Maji, Magdaleni, Noahu, Emi i Anji, a i svima ostalima, dragi sudionici, koji ste se upustili u avanturu izražajnog čitanja, čestitam od sveg srca i žalim što vas nisam čula. Sigurno bih uživala. Lijepo vas je vidjeti koliko vas je puno i kako ste se pošlihtali po stepenicama! Hvala vama, hvala vašim roditeljima i vašim učiteljima i, naravno, žiriju.