PAPA FRANJI U ČAST

tekst i foto: Sonja Breljak… foto album

135Berlin/ U povodu  pete obljetnice početka pontifikata, odnosno od kako je ( 13. ožujka 2013. godine) Papinska konklava izabrala  Jorgea Maria Bergoglia iz Argentine za 266. papu, svetog oca Fanziskusa, nama bliskije rečeno – papa Franju, u Berlinu je upriličen svečani prijem u sjedištu Apostolske nuncijature, diplomatskom predstavništvu Svete stolice u Njemačkoj kojemu je na čelu nadbiskup dr Nikola Eterović.

073Apostolska nuncijatura je u Berlinu, u općini Kreuzberg,  neposredno uz St Johannes Baziliku, sjedište Poljske katoličke misije, inače Hrvatima u Berlinu dobro poznatu crkvu u kojoj su prije više godina redovito održavane i nedjeljne mise na hrvatskom jeziku.

Uzvanike je na svečanom prijemu dočekivao i pozdravljao apostolski nuncij, nadbiskup dr Nikola Eterović, rodom inače s Pučišća na otoku Braču. Nadbiskup Nikola Eterović je na čelu Apostolske nuncijature u Berlinu od 21. rujna 2013. godine.

113Među uzvanicima na ovom prijemu bili su brojni predstavnici vjerskog, političkog, kulturnog i društvenog života Berlina i Njemačke.

Primjerice, na prijemu je bio i Joachim Gauck, bivši predsjednik Njemačke, berlinski nadbiskup dr Heiner Koch, brojni ministri, državni tajnici, diplomati, predstavnici drugih religijskih zajednica, vojni zastupnici…

202Prijemu u Nuncijaturi nazočio je i hrvatski veleposlanik u Njemačkoj, dr Gordan Grlić Radman sa suprugom kao i Željko Janjetović, veleposlanik Bosne i Hercegovine, potom Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu hrvatskih korijena, zatim Anto Cicvarić, opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu RH u Njemačkoj te Zoran Andročec, direktor INGRA DET…

 

U svo165m obraćanju uzvanicima, dr Nikola Eterović je podsjetio na osnovne društvene  vrijednosti za koje se osobito zalaže i papa Franjo. Zauzimanje za mir je tema  koju je papa Franjo istaknuo i kod novogodišnejg prijema pred 185 predstavnika država akreditiranih pri  Svetoj stolici.  Uz to, istaknuo je i poglavlje ljudskih prava kao i obaveze i dužnosti u odnosu prema drugima i prema društvenoj zajednici. Papa Franjo se posebno zauzima za: mir u svijetu, ljudska prava – pravo na osnivanje obitelji, prava migranata i izbjeglica, a potom i obaveze poštivanja drugih jedinki kao i očuvanje prirode o okoline u kojoj živimo. – Blaženi su mirotvorci, postat će djeca Božija, rekao je između ostalog nuncij Eterović te nazdravio dugom životu papa Franje riječima na latinskom: Ad multos annos! /za dugi niz godina!

Papa Franjo (lat. Franciscus), rođen kao Jorge Mario Bergoglio (17. decembra 1936, Buenos Aires) 266. poglavar katoličke Crkve. Za papu je izabran 13. marta 2013. godine, kao nasljednik Benedikta XVI, koji je 28. februara podnio ostavku. Prvi je papa isusovac i prvi papa iz Argentine, Novog svijeta i južne hemisfere, te prvi papa neevropljanin nakon 1272. godine (Grgur III).

Jorge Mario Bergoglio je rođen u obitelji s petero djece, a roditelji su mu bili talijanski doseljenici. Diplomirao je kemijsku tehnologiju, no poslije se odlučio za svećenički poziv te stupio u bogosloviju. Franjo se zaredio za svećenika 13. decembra 1969. godine, a pripada redu isusovaca. Njihov provincijal za Argentinu je bio u razdoblju od 1973. do 1979. Nakon toga postao je rektor sjemeništa u San Miguelu i tamo ostao do 1986. 1992. godine imenovan je biskupom Buenos Airesa 27. juna 1992., a 21. februara 2001. papa Ivan Pavao II imenuje ga kardinalom. Uz tu funkciju dobio je i mnoštvo drugih obaveza iz Svete Stolice, sve do 13.03. 2013, kada ga je Papinska konklava izabrala za 266. po redu poglavara katoličke Crkve.

Papa Franjo je poznat kao izrazito skromna osoba. Kao kardinal nije živio u raskošnoj rezidenciji nego je živio u malenom stanu u Buenos Airesu, a umjesto službenog koristio je javni prijevoz. Po dolasku na papinsko mjesto nije nosio uobičajeni zlatni križ nego željezni te ne živi u Apostolskoj palači već u skromnom stanu u Domu svete Marte, svojevrsnom vatikanskom pansionu u blizini bazilike svetog Petra  Krase ga osobine: skromnost i poniznost.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
6 years ago

Moj pokoni brat Don Teodor Dorotic, je jednom rekao: “Mi bi danas trebali jednog Martina Luthera!” Najvjerovatnije je papa Franjo, onaj na koga je on mislio, jer je skroman i nadasve vrlo popularan kod vjernika, ali ne uvijek kod nekih Crkvenih krugova!!

Josip Mayer
6 years ago

Papa Franjo je,radni skroman čovjek posebnog kova,skroman u primanju darova a velik u podjelama.Dobar primjer nama svima.Koliko nam u stvari za život malo treba.A višak bi mogli podjeliti sa drugima.Nažalost takova razmišljanja u ovom globalnom svijetu, još nisu zaživjela.Upravo nam papa Franjo šalje te porive zajedničkog razmišljanja.Jer siromaštva i neimaštine u ovom čudnom svijetu,mnogih punih obilja,sve više i više nažalost ima.

marija
marija
6 years ago

Svaka čast velikom papi! Barem da se mnogi njegovi pastiri ugledaju na njega i slijede njegov primjer ne samo mislima i riječima, nego i djelima.