U SPOMEN NA RUDOLFA PERIŠINA

tekst i foto: Alfred Matijašević

IMG_6440Gornja  Stubica/ Predivan proljetni dan  (ujedno i Majčin dan) izmamio je mnoštvo duša iz domova, koji se uputiše u Gornju Stubicu na XXI. Susrete za Rudija – na svečanost prisjećanja na junaka Domovinskoga rata.

Održan je i prigodan program u središtu grada kod spomenika i izloženoga MIG-a 21, dok su se ulicama grada izmjenjivale grupe sportaša u raznim brzinskim disciplinama – trkača i biciklista. Oni pak školskoga uzrasta, imali su svoja takmičenja na gradskome igralištu, koje su popratili roditelji, učitelji i mnogi gosti u gradu.

Središnji dogođaj, kao i prijašnjih dvadeset godina, odigravao se na gradskome igralištu i u zraku iznad samoga grada – riječ je o aeromitingu u čast i spomen na Rudija.

IMG_6397Dakako, predstavljene su mnoge letjelice u kojima su vrhunski piloti izveli svoj prigodan program na nebu. Bili su tu i ratne kolege Rudolfa Perešina. Viđeni su prelet i akrobacije MIG-a 21 Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, kao i  program padobranaca, koji su na sebi svojstveni način odali počast Rudiju.

Glavna ovogodišnja atrakcija bio je dolazak i spuštanje na igralište, prinove u redovima  HRZ-a – moćnoga helikoptera OH-58D Kiowa Warrior-a, koji je po prvi puta obletio ovaj dio Hrvatske i oduševio mnogobrojne posjetitelje.

Krila Oluje pak, jedna od ponajboljih letačkih skupina u svijetu, oduševila su mnoga srca i pokazala kroz svoj akrobacijski program, da je hrvatsko nebo samo naše…

IMG_6467Kako bi  i ovogodišnja manifestacija prošla u najvećoj mogućoj sigurnosti, kako za izvođače, tako i za posjetitelje –  povjerenje je pruženo Hitnoj medicinskoj pomoći iz Donje Stubice  i  već tradicionalno, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu iz Strušca – najvećoj i najopremljenijoj vatrogasnoj postrojbi u Hrvatskoj, čije specijalno vozilo je isto plijenilo poglede i izazivalo čuđenje i pružalo veliku dozu sigurnosti posjetiteljima i posadama helikoptera.

Pa, vidimo se i dogodine „v Zagorju zelenem“.

IMG_6380

..
IMG_6458


IMG_6399

..
IMG_6394

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments