ŠETNJA ŠVICARSKOM

– Prvi dio

tekst i foto: Marica Žanetić Malenica

Kada odlazFB_IMG_1522096963528ite u zemlju koja se diči urarstvom i draguljarstvom, isto kao mlijekom, sirevima i čokoladom, onda imate valjan razlog za vjerovati kako tom zemljom, uz alpsko mlijeko, zasigurno teče i med.

Tako sam i ja krenula u Švicarsku, uvjerena da u zemlji reda i rada žive samo ozbiljni, radišni ljudi, točni ko vurica, koji istina imaju visok standard i životnu sigurnost, ali i kroničan nedostatak ležernosti, opuštenosti ili one mediteranske fjake, po kojoj smo mi iz Dalmacije poznati.

U cijelosti su opovrgnuli moje predrasude. Točno je da su ozbiljni, vrijedni i uredni, ali nije točno da ne znaju biti opušteni, zaigrani, nekonvencionalni… Pa su me uvjerili kako je Švicarska zapravo jedno vrlo ugodno mjesto za život. Evo, iz te oduvijek samosvojne bogate i za mnoge obećane zemlje (nije sudjelovala u Drugom svjetskom ratu, nije članica EU…), koja je okupila pod svojom zastavom 26 kantona s miješanim stanovništvom i tri jezika, gdje možete plaćati eurima, ali vam redovito vraćaju franke, nekoliko kratkih crtica.

Cvijet do cvijeta – sat!

Iz Geneve, najraznolikijeg švicarskog grada i najvećeg na francuskom govornom području, šarmantnog grada parkova, luksuza, gužve i centra brojnih svjetskih organizacija izdvojit ću tek jedan detalj. Na ulazu u Jardin anglais (Engleski vrt) zasađen je – Cvjetni sat, najveći  sat ovakvog tipa u svijetu. Iako je tek jedan od brojnih dokaza sljubljenosti Ženeve s prirodom, zapravo je spomenik ženevskom i švicarskom urarstvu. Postoji i zanimljiva priča o prapočecima švicarskog  urarstva, ali o njoj nekom drugom prigodom. Sat se sastoji od preko 6500 cvjetova, a šareni aranžman se, ovisno o dobu i sezonskom cvijeću, mijenja više puta godišnje, pa se svakih nekoliko mjeseci diči nekim posve drugim cvjetovima, bojama i nijansama. Sati uvijek imaju šezdeset minuta!

Kip u Montreauxu – pepeo na tajnovitom mjestu!

FB_IMG_1522096927375Montreaux, najživlji švicarski gradić, smješten je na Ženevskom jezeru (Francuzi bi me odmah ispravili i rekli kako je to Lemansko jezero), poznat je kao domaćin svjetskog TV festivala Zlatna ruža Montreauxa, kao i Jazz festivala.

Ipak, prava atrakcija je nešto drugo. Prolazeći njegovom mondenom šetnicom uz jezero, gledat ćete se, oči u oči, s besmrtnim Freddiejem Mercuryjem, frontmenom grupe Queen.

Na opravdano pitanje otkud kip slavnog britanskoga glazbenika, s glasom nevjerojatnog opsega od četiri oktave (neki kažu i pet?!), upravo tu, odgovor glasi – često je boravio u ovom lijepom gradiću, a tu su snimljene i neke od zadnjih pjesama s njegovim glasom, koji se svrstava među najveće muške vokale u povijesti glazbe.

Inače, Freddie (pravim imenom Tarrokha Bulsare), je umro od side 1991. i kremiran je. Naložio je da se ne otkrije gdje je našao svoj trajni spokoj. Samo njegova bivša zaručnica Mary Austin zna gdje je pepeo pohranjen, ali, kao prava ljubav njegova života, kako ju je nazivao, skriva tajnu, na koju se obvezala, prije skoro tri desetljeća.

Tko se skita – naiđe na Skitnicu

Pitoreskni 42.gradić Vevey, također smješten na obali Ženevskog jezera, poznat je kao sjedište multinacionalne tvrtke Nestlé s 283.000 zaposlenih diljem svijeta. A sve je počelo skromno davne 1867. kada je ljekarnik Henri Nestlé izmislio mlijeko u prahu za prehranu dojenčadi. On je osnovao i Alimentarium, muzej hrane koji ispreda priču o kompaniji, koja je najveći švicarski industrijski proizvođač i najveći svjetski prehrambeni koncern. Stoga je u ovom gradiću podignut i jedinstveni spomenik hrani – ogromna vilica zabodena u jezero.

Ali, Vevey je poznat i po tome što je, tijekom 19. i 20. stoljeća, udomio i brojna slavna i zvučna imena iz svijeta filma, književnosti, slikarstva…  Živjeli su tu, kraće ili dulje vrijeme, velikani kao što su: F. Dostojevski, N. Gogolj, G. Green, V. Hugo, J. Mason, O. Kokoschka…

Ipak, najpoznatiji je po jednome svom osebujnom stanovniku, koji je tu proveo posljednjih 25 godina svoga života. Bio je to najprepoznatljiviji lik nijemog filma, skitnica Charlot, čiji je simpatični kip podignut u cvjetnoj oazi uz obalu jezera. U ovaj gradić kulture i kupovine (shoppinga) Charlie Chaplin se (nakon što je prognan iz Amerike) s obitelji doselio 1952., a tu je 1977. našao i svoj vječni mir. U travnju 2016. otvoren je, u kući u kojoj je proveo zadnjih 25 godina života, muzej „Čaplinov svijet“ posvećen njegovu životu i radu. S hodnicima punim obiteljskih slika, knjižnicom u kojoj je pisao pisma, spavaćom sobom te ostalim prostorijama u kojima je obitavao, bivši umjetnikov dom pruža cjelovit uvid u njegov profesionalni i privatni život. Za ovoga velikana filma zasigurno vrijedi izreka: „Netko izgovori tisuće riječi i ne kaže ništa, a netko može sve reći – bez ijedne jedine riječi.“ Svjedoče tome njegovi brojni filmovi, osobito „Moderna vremena“ i „Veliki diktator“.

Ući u ledenjak – osjećaj je mrak

FB_IMG_1522096815674Jungfrau u švicarskom kantonu Valais je treća najviša planina Bernskih Alpa, a glečer Aletsch, kojeg skriva, je zasigurno najveći europski ledenjak, stavljen pod UNESCO-vu zaštitu i proglašen dijelom Svjetske kulturne baštine (2001.). Dugačak je oko 23 kilometra i prekriva više od 120 kvadratnih kilometara, a grade ga tri manja ledenjaka, koja se spajaju u mjestu Konkordija, gdje je debljina leda otprilike kilometar. Radi se o pravom čudu prirode okruženom nevjerojatnim krajolikom, jednoj od najatraktivnijih znamenitosti švicarskih Alpa.

Onaj tko ima u sebi barem malo avanturističkog duha (ta sam!) može i ušetati u glečer i kretati se uskim prolazom nekih stotinjak metara. Čudan je to osjećaj dragovoljno se zarobiti u nutrini te ogromne ledene mase i pomisliti, u djeliću sekunde, što ako se strop baš sad obruši i zatvori izlaz?! Ali, vjerujte mi, ući u ledenjak – doživljaj je mrak.

Na toj nadmorskoj visini vjerojatan je i susret sa sviscem, neobičnim glodavcem sličnom dabru, koji spava zimski san. Ovaj alpski nastanjuje Alpe, Karpate, Tatre i Pirineje i u rodbinskoj je vezi sa slavnim sviscem Philom iz američkog mjesta Punxsutawneyja, poznatim vremenskim prognozerom. Vrlo je druželjubiv, prilazi vam manje tražeći pozornost, više koji slastan zalogajčić. Kocka šećera zadovoljit će njegova profinjena nepca te će vam, u znak zahvalnosti, pružiti svoju šapicu i spremno pozirati.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments