ŠETNJA ŠVICARSKOM

-Drugi dio

tekst i foto: Marica Žanetić Malenica

FB_IMG_1522016248411Grad nazvan po medvjedima

Glavni grad Švicarske osnovao je vojvoda Berthold V. Zähringen, uz kojega je vezana i legenda o nazivu grada.

Slijedom te priče Berthold se zaputio u lov i odlučio da će novom gradu nadjenuti naziv prema prvoj životinji koju ulovi.

Kako je to bio medvjed (bären – na njemačkom medvjedi), grad je postao Bern.

Stoga se i na fontani s njegovim kipom (inače, šarolike renesansne fontane sa živopisnim skulpturama jedno su od obilježja ovoga grada) između njegovih nogu nalazi mladunče medvjeda.

FB_IMG_1522016241398Da je Bern grad medvjeda vidi se doista posvuda. Osim gradskog grba na kojemu se nalazi, već stoljećima u medvjeđoj jami u središtu grada (nešto poput omanjeg zoološkog vrta) svoje dane brojali su brojni naraštaji smeđeg medvjeda. Međutim, 2009. četiri stanovnika jame preseljena su u svoje novo prebivalište, park na obronku obale rijeke Aare, znatno prilagođenije njihovoj prirodi i životnim potrebama.

Unatoč brojnim povijesnim i kulturnim spomenicima, kojima obiluje ovaj šarmantan, miran grad, medvjedi su i danas nezaobilazna atrakcija brojnih posjetitelja. U medvjeđoj jami sada „obitavaju“ tek njihove drvene figure.

 Najtužniji komad kamena na Svijetu

FB_IMG_1522016422102U Lucernu se nalazi jedna od najpoznatijih skulptura na svijetu – Umirući lav iz Lucerna. Mark Twen je ovaj impresivni spomenik lavu opisao kao najveći i najtužniji komad kamena na Svijetu (Skitnica u inozemstvu, 1880). Dizajnirao ga je danski kipar Bertel Thorvaldsen, a isklesan je tijekom 1820. i 1821. Spomenik, podignut Švicarcima za vjernost i hrabrost (Helvetiorum fidei ac virtuti), posvećen je herojskoj smrti pripadnika švicarske garde (njih 760) koji su 1792., tijekom Francuske revolucije, branili francuskog kralja Luja XVI. u Parizu. Isklesan je u bivšem kamenolomu, u živoj stijeni litice i prikazuje ogromnog lava (10 metara dugog i 6 visokog) kako leži u jazbini. Nad njim se slijeva potočić te se ulijeva u ribnjak, na čijoj se glatkoj površini lav ogleda, među vodenim ljiljanima, francuskim simbolom. Mjesto, na kojemu je smješten ovaj spomenik, zaštićen je, miran šumski kutak, daleko od buke i gradske gužve, baš kao što su prirodni ambijenti u kojima lavovi umiru.

Opjevani dvorac

FB_IMG_1522096780084Jedna od nezaobilaznih švicarskih znamenitosti, najposjećeniji povijesni spomenik,  romantični je srednjovjekovni dvorac Chillon, smješten na obali Ženevskog jezera, blizu Montreuxa. Izgrađen je na stijeni još u 9. stoljeću, kao srednjovjekovna utvrda koja je štitila malen, ali važan prolaz između strmih alpskih planina i jezera. Dvorac, u ovakvom zdanju, na tom mjestu postoji od 13. stoljeća, kada ga je obnovila i proširila plemićka obitelj Savoy. Sačinjava ga kompleks od 25 zgrada iz različitih povijesnih razdoblja. Njegovim zlatnim dobom smatra se 13. i 14. stoljeće, budući da je tada biomiljena ljetna rezidencija savojskih grofova. Kasnije se dvorac koristio za skladištenje oružja i kao pritvor.

Svojom poviješću dugom više od tisuću godina, Chillon je bio inspiracija mnogim umjetnicima i piscima, osobito u 19. st., tijekom razdoblja romantizma. Opisali su ga i opjevali: J.J. Rousseau (koji je dio svog romana ‘Julija’ ili ‘Nova Heloiza’ smjestio u Chillon), P. Shelley, V. Hugo, A. Dumas i lord Byron.

Najznačajniju promociju ipak mu je napravila poznata poema lorda Byrona, „The Prisoner of Chillon”  iz  1816., temeljena na priči švicarskog političkog zatvorenika i povjesničara Françoisa Bonivarda, koji je boravak u Chillonu zaslužio protivljenjem savojskim vladarima.

Olimpijski muzej

FB_IMG_1522096692059Kada se već šetamo Švicarskom, uputno je „skoknuti“ i do Lozane (Laussanna), gdje je sjedište Međunarodnog olimpijskog odbora, ali i Olimpijskog muzeja, smještenog uz Ženevsko jezero.

Najavu o njegovoj izgradnji upravo u ovom gradu dao je još davne 1915. P. de Coubertin, osnivač Olimpijskih igara, a sadašnje zdanje dovršeno je 1993.

Za one koji ne znaju, tu je i spomenik našem košarkaškom Mozartu – Draženu Petroviću, smješten u parku ispred muzeja.

Autor mu je splitski likovni umjetnik Vasko Lipovac, a Hrvatski olimpijski odbor ga je poklonio Olimpijskom muzeju 1995.


Kravica u našem dresu!

Svaki pravi čokoholičar zna da je Švicarska domovina čokolade, one koja se poziva na izvrsno alpsko mlijeko, što daju ga krave svih boja i dezena. Stereotip je odavno postala ona ljubičasta krava Milka, koja mi je već pomalo dojadila. Pa sam se uputila u Caslano, gdje obitava jedna druga kravica, što dijeli boje našeg nacionalnog dresa (pretpostavljam da je ova sličnost sasvim slučajna), i koja mi bolje paše uz okvir naočala.

FB_IMG_1522096902081Ova, koju sam srela, travu pase ispred tvornice čokolade poznate marke Alprose unutar koje se nalazi i mali Muzej čokolade. Dok sam gledala kako na traci klize tamnosmeđi čokoladni kvadri (proizvodi se 324 komada u minuti) promislih: Blago ovima, mogu je miješati, mirisati, gledati, držati u rukama, kušati, prste lizati, do sita se najesti…. A onda, opet mi se nekako čini da nije svako zlo za zlo. Zahvaljujući tome što ne dolazim u takva slatka iskušenja mogu održavati vitak stas. Jer da me je pustiti među ove kotlove sa slatkim grijehom …  jer da me je pustiti među ove kotlove…. jer da me je pustiti…

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments