ZAHVALNOST PREMIJERA SÖDERA

tekst: Ante Karačić
Iserlohn/ Umjetnošću se bavim iz hobija posljednjih desetak godina. Izrađujem drvene i metalne objekte i skulpture.

Presudno je bilo kada sam u 56 godini ostao bez posla. Dakle, ponovo novi početak. U punom smislu sam osjetio onu poznatu židovsku izreku: “Tko barem triput u životu nije morao startati sve iz početka, ne zna što je život”.

Radio sam više ciklusa. Najviše vremena, čini mi se,  potrošio u izradi drvenih i metalnih križeva. S njima sam u stvari i počeo i uvijek kada bi ponestalo nekih drugih ideja, njima sam se ponovo vraćao.

Danas sa sigurnošću mogu reći da sam izradio preko 300 vrsta križeva. Njih sam uglavnom poklanjao a ponekad bih kojega i  i prodao.

Moji križevi se danas nalaze po raznim zbirkama i crkvama, gotovo na svim kontinentima. Najnovije je da u rujnu s mojim križevima sudjelujem na svjetskom festivalu umjetnosti u Truilu-Peru, na temu “Glas Božji”.

Dobio sam dosta priznanja ali mi je najdraže pismo koje mi je upravo stiglo od bavarskoga premijera, dr Markusa Södera. Naime, od danas (06. lipnja 2018., op. u.) moj se križ nalazi i u njegovom uredu u Münchenu.

 “Poštovani gospodine Karačić, zahvaljujem na ljubaznom pismu kao i na poslanom križu kojeg ste Vi načinili. Vlada Bajerna je odlučila u ulaze svih državnih objekata, jasno i vidljivo, postaviti križ. Križ je naravno religiozni znak ali ujedno i simbol našeg kulturnog identiteta. On je znak ljudskog dostojanstva, ljubavi prema bližnjemu i tolerancije. I Ustav Bayerna se izričito poziva na Boga. Božje poštoanje je ujedno i cilj obrazovanja. Zbog toga je u školskim učionicama i sudnicama križ već danas prezentan i opet odražava zapadno-kršćansku tradiciju Bayerna. Šaljem velike pozdrave prema Nordrhein-Westfalen. Vama želim svako dobro, osobno zadovoljstvo i dobro zdravlje a prije svega i Božji blagoslov”, stoji u pismu što ga je potpisao  dr Markus Söder.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments