NA LJUBAVI NE ŠTEDI, LJUBAV JE TA KOJA VRIJEDI

tekst i foto: Sonja Breljak… foto album

113Berlin/ Izvanrednom završnom priredbom održanom u netom prošlo nedjeljno popodne u dvorani Hrvatske katoličke misije Berlin, predstavili su svoje godišnje aktivnosti, rad i trud na učenju hrvatskog jezika i kulture, učenici i učitelji Hrvatske nastave Berlin.

Mame, tate i ostala rodbina, ispunili su dvoranu HKM Berlin. Bilo je zanimljivo, informativno i veselo.

Program su s učenicima priredile učiteljice: Gordana Kešina (koordinatorica) i Ela Tončić i učitelj Danijel Zrno.

Kroz program su vodile učenice Terezija i Marija. Zahvalile su na potpori koju Hrvatskoj nastavi pružaju Hrvatska katolička misija, Društvo prijatelja hrvatske nastave Berlin i Veleposlanstvo Republike Hrvatske.

Nekoliko prigodnih, uvodnih riječi okupljenima je izrekao Ivan Bojanić, prvi tajnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske, odajući priznanje i pohvalu roditeljima i djeci koja polaze Hrvatsku nastavu,  ističući kako iz osobnog iskustva, kao roditelj dvoje djece, dobro zna da ponekad nije lako sve organizirati i sve stići u velikom gradu poput Berlina. Priredbu je pratila i Ivana Karanušić, prvi tajnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske.

117Školska priredba je bila zanimljiva i vesela. Pjevalo se, recitiralo, glumilo. Saznali smo svi zajedno puno informacija i zanimljivosti o Hrvatskoj, o njenoj himni, poznatim izumiteljima, o hrvatskom grbu.

Podsjetili smo se Cesarićeve “Voćke poslije kiše”, slušali “Pjesmicu na kraju ljeta”, smijali se igrokazu “Oblačni razgovor” i “Morska nezgoda”. Na kraju je zbor zapjevao i pjesmu “Maestral”.

U prgramu su sudjelovali: Doris, Andrea, Paula, Anja, Ana, Erika, Anita, Luca, Ilijana, Leticia, Josip, Fabian, Mateo, Mate, Marina, Emilija, Mia, Nathalie, Mariam, Iva, Matea, Ana Marija, Ema, Anna-Maria, Ivan, Luka, Nikolina, Niko, Ante, Karmela, Marta, Luka, Leona, Maja, Emilija, Katarina, Viktoria, Tereza, Marijana, Marijela, Constantin, Lena, Lucija, Valentina, Lana, Petar i Ante.

168Završnu pjesmu zbora učenika Hrvatske nastave Berlin pratio je buran a zaslužen pljesak okupljenih u dvorani. Potom su učitelji krenuli s podjelom učeničkih knjižica i “Zvončića”, školskog časopisa Hrvatske nastave Berlin.

Posebne čestitke učitelja primili su učenici koji su ove godine polazili dvanaesti, završni  razred Hrvatske nastave Berlin. To su: Ante Čaran, Luka Blažević i Josip Baran.

Hrvatsku nastavu Berlin u školskoj godini 2017/2018. polazilo je 178 učenika i učenica.

Bila je to izvrsna završna, školska priredba iz koje mi i nakon njena završetka ostade u mislima stih iz  jedne recitacije: Na ljubavi ne štedi, ljubav je ta koja vrijedi!

Iz osobnog iskustva majke četvero djece i novinarske koja redovito prati rad Hrvatske nastave Berlin u posljednjih dvadesetak godina, mogu reći kako organizirajući i polazeći Hrvatsku nastavu Berlin, svi sudionici, a to je i hrvatska država, učitelji, roditelji i djeca, ulažu trud i napor, biti i opstati, učiti, naučiti hrvatski jezik i kulturu te naučeno i zadržati. Stoga, čestitke svima na kraju još jedne školske godine.

Ali, dragi roditelji u Berlinu, moram izraziti i malo čuđenje: samo 178 dječaka i djevojčica polazilo je Hrvatsku nastavu Berlin u školskoj godini 2017./2018!?

Reklo bi se, u milijunskom Berlinu gdje je, posebno posljednih godina, broj hrvatskih obitelji u velikom porastu, možemo mi to i bolje.

Hrvatska nastava Berlin je tiskala promidžbeni letak u kojemu stoji sljedeći poziv.

“Dragi roditelji, upište svoju djecu na hrvatsku nastavu… jer ste Hrvati, jer je važno da se u svojoj obitelji možete sporazumijevati na hrvatskom jeziku, jer se razvijanjem jezičnih kompetencija te usvajanjem hrvatske kulturne, prirodne i povijesne baštine doprinosi razvijanju osjećaja pripadnosti hrvatskoj kulturi, jer istraživanja pokazuju daa učenje dvaju ili više jezika potiče intelektualni razvoj i jezičnu kreativnost te vodi k većoj toleranciji.

Draga djeco, zanimljivo je pohađati hrvatsku nastavu… jer možete upoznati puno vršnjaka koji govore hrvatski i steći nove prijatelje, jer možete još bolje naučiti govoriti hrvatski i saznati puno novih činjenica o zemlji iz koje dolaze vaši roditelji, bake i djedovi, jer možete sudjelovati na priredbaama i pokazati svoje glumačke, pjevačke i druge sposobnosti, jer možete sudjelovati u različitim izvannastavnim aktivnostima.”

Hrvatska nastava se održava (nakon školskog ferija) u poslijepodnevnim satima na sedam lokacija u Berlinu. Namijenjena je učenicima od 1. do 12. razreda sa ili bez predznanja hrvatskog jezika.

Više informacija možete potražiti na www.hrvatska-nastava-berlin.de ili se obratiti na broj mobitela: 017627408698.”

Na Pozivu na upis djece na hrvatsku nastavu, stoji i lijep moto koji glasi: “Samo su dvije trajne stvari koje možete dati svojoj djeci. Jedna stvar su korijeni a druga su krila.”

113

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barica Sljivaric Buttel
Barica Sljivaric Buttel
5 years ago

Predivno !
Od srca Cestitke svima na kraju jos jedne skolske godine !
Na krilima ljubavi nosi se zivot zacet u korijenima !