POČASNO “RACINOVO PRIZNANJE” HRVATSKO-MAKEDONSKOM RJEČNIKU

Dijana Vlatković i prof.dr. Borjana Prošev-Oliver dobitnice počasnog Racinovog priznanje za 2018. godinu za hrvatsko-makedonski rječnik.

tekst: Ljerka Toth Naumova

Veles/ Tradicionalna manifestacija „Racinovi susreti „ održana je od 13. do 15. lipnja  u Velesu, rodnom gradu utemeljitelja suvremenog makedonskog pjesništva i književnosti Koče Soleva Racina.

Ove godine obilježavaju se tri godišnjice- 110 godina od rođenja Racina, 75 godina od njegove tragične smrti i 55 godina manifestacije.

Manifestaciju  „Racinovi susreti“ označio je otvorenom, prikladim govorom, Ace Kocevski, gradonačelnik grada Velesa, a potom nastavljena bogatim događanjima. Najprije  posjetom Spomen obilježju na Lopušniku gdje je Racin poginuo 1943. godine i čitanjem stihova iz njegove knjige „Bijela praskozorja“, a potom pjesničkim mitingom pjesnika  iz Makedonije, Hrvatske, Srbije i Albanije.

Dodjeljivanjem nagrada u narodnom teatru u Velesu koji je za vrijeme održavanja „Racinovih susreta“ centar makedonske kulture u čast Koče Racina, završeno je 55. izdanje manifestacije „Racinovi susreti“.

Racinovo priznanje za 2018. godine uručeno je  Igoru Stanojskom za roman „Dissomnii“u nakladi „Antolog“, a  počasno Racinovo priznanje dobile su leksikografkinja Dijana Vlatković i prof. dr. Borjana Prošev-Oliver iz Hrvatske za Hrvatsko-makedonski rječnik,  kao promicanje makedonskog jezika, književnosti i kulture izvan Makedonije. Izrada rječnika je   leksikografski  mukotrpan rad  koji je započeo  2009, a završio objavom 2015. godine u nakladi Matice Makedonaca u Hrvatskoj.

Autorica hrvatske kolone je  Dijana Vlatković, a  makedonske kolone  prof. dr. Borjana Prošev-Oliver s Filozofskog fakulteta iz Zagreba. Obrađeno 30.447 natuknica i 3867 kartica na 1246 stranica B5 formata.

Manifestaciji „Racinovi susreti“ nazočili  su potomci  obitelji Solevi, predstavnici Društva pisaca Makedonije s predsjednicom Sonjom Stojmenskom-Elzeser , članovi Makedonske akademije, veleposlanici, Delegacija Europske Unije, gradonačelnici i veliki broj književnika i građana.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments