ODLETIO JE NAŠ GALEB

Povodom smrti velikog umjetnika Olivera Dragojevića

piše: Vanja Škrabica
Plaža. Zvizdan  na +35. Božanstvene nijanse plave preda mnom i nadamnom. I jedan osamljeni galeb prema pučini. Upravo onaj edenski kraj o kojem Oliver pjeva.

Zazvoni mobilni i…”jutros je umro Oliver”. Ma daj… Već je jednom bio taj  neprofesionalni medijski gaf… Ali nešto mi nije dalo mira i zovem poznanike.

“Da! Istina je. Odletio je naš Galeb!” 

Kako? Pa Oliver ne može umrijeti! Jer kako može umrijeti more? Kako potonuti  Korčula i Vela Luka?  Opustiti Dalmacija?

On ne smije umrijeti!  Zbog Prokurativa i Rive. Zbog Marjana. Zbog mladosti tvoje i moje. Naših sretnih i nesretnih ljubavi. Čežnji. Patnji. Zbog mornara i brodova na oceanima i zbog galebova koji ih čekaju.

Oliver je kamen. A kamen ne možeš tek tako zdrobiti. Oliver je pučina koju ne možeš jednostavno otploviti. Oliver je ljubav koja se dijeljenjem umnažala.

I zato je Oliveru zabranjeno umrijeti jer će u protivnom sve naše buduće boli i tuge biti teže, a naše će sreće biti nekako skromnije.  Njegove pjesme  treba će i našoj djeci za fešte i slavlja u pobjedama i utjehe u porazima. Njegovi versi trebat će nekoj novoj mladosti u udvaranjima i za prve plesne  “sentiše”.

S Oliverovim pjesmama mi smo pjevali i kad sluha nismo imali. Svojim ugodno hrapavim glasom, “rašpom”, terapijski je pjevao samo nama. A mi njemu.

Pa kad hoćeš objasnit što je sloboda, zapjevaš “Galeba”, kad te snađu  usponi, padovi, porazi, ljubomore, čežnje i nade, u duetu s Oliverom  zapjevaš ” Skalinadu”…. Ili “Cesaricu”, “Bez duše lijepa”…  I Nadalina. I Pape… Danijela i Magdalena… Sve one imaju svoja mjesta u našim  životima.

Oliver je nedvojbeno  bio i ostat će dio našeg života, odrastanja, bio je član naše obitelji. Sjedio je s nama na skalinama, pjevao u klapi, u konobi, igrao briškulu, plovio i ribu lovio. Ključ života, onaj glazbeni, vioinski, nosio je u duši I život nam je s njim u društvu  bio barem  lakši, ako ne veseliji.  Daljine su bile kraće, a ljubavi moguće… Sve je u tome imalo transcedentalnog  smisla. I sve je bilo s razlogom.

Kada sutra ili za desetak godina  na radiju čujemo  neku njegovu pjesmu, to nikako neće biti isto. Ne može biti. Jer se s njegovim odlaskom odlomio dio nas i ovih dana otplovio je s njim put nebeske modre pučine.

Moj Split je neobičan grad. Lud u pozitivnom smislu.

Mnogi ne razumiju njegovu iskrenost, jednostavnost, spontanost, neposrednost. Drugi govore o njegovoj ekscentrčnosti, dišpetu i  neukrotivom  temperamentu. Neki će reći da se raspoloženje  Splićana kreće od melankolije  do euforije.

Istina! Split je sve to. I mnogi više. Teško je u njemu ostati indiferentan na ćakule. “normalan”, a uspjeti u svom poslu. Oliveru je to uspjelo. Krenuo je iz siromašne, ali glazbene luške  obitelji i uspio je napuniti, ne samo najveće hrvatske “arene”, već i svjetske. S njim su nastupali poznati i slavni. Bio je simbol,  legenda, zvijezda, ali je i dalje ostao zafrkant, naš jednostavni Oliver, jedan iz klape, iz ulice, s ribarenja.

Zato  ne čudi što je Vlada RH proglasila Dan nacionalne sućuti i što je priređen takav oproštaj kakav ova država i ovaj grad ne pamte. Zato ne čudi ni spontano okupljanje klapa, pjevača, kolega, susjeda,  sugrađana koji su se na splitskoj Pjaci pjesmom željeli oprostiti s velikim  glazbenikom i umjetnikom bogata opusa, izuzetnim nterpretom emocija, dobitnikom bezbrojnih nagrada i priznanja, osobom koja je ostavila nezaboravan “trag u beskraju”,

Ovo nije nekrolog “morskom vuku” . Ovo nije ni intimističko oproštajno pismo. Ovo su  riječi  poštovanja i zahvale u tišini napisane  koje pridružujem brecanju  zvona splitskih crkava, bakljadama navijača…

Oprosti mi, Olivere, ali ovih dana ne mogu pjevati tvoje pjesme. Zgusla se neka teška tuga u meni. Sutra ćeš  brodom zauvijek oputovati prema “rojenoj vali”, svojoj Luci počinka. Preostaje mi stajati “mokar naspram vitru” i slijediti tvoju poruku poslanu na zadnjem Porinu:

“… Guštajte, u svemu. Ča je život vengo fantažija…”

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments