IZVANREDAN SVEČANI POČETAK ZELENOGA TJEDNA

tekst i foto: Sonja Breljak…   foto album

zel 1Berlin/ U izvanrednoj atmosferi protekla je svečanost u povodu otvaranja Zelenoga tjedna, 85. po redu međunarodnog sajma prehrane i poljoprivrednih proizvoda. Naime, večer uoči otvaranja ovog popularnog sajma i za brojne posjetitelje, priređena je svečanost za preko tri tusuće ljudi u “Berliner City Cube”.

Svečanom otvaranju nazočilo je i dosta Hrvata, predstavnika izlagača, gospodarske komore i turističke zajednice ili predstavnika Veleposlanstva RH, zajednice berlinskih Hrvata pa i sam premijer Andrej Plenković nakon službenog posjeta i razgovora s premijerkom Angelom Merkel. Hrvatska je zemlja partner Zelenoga tjedna te je i na ovoj svečanosti imala posebno mjesto sudomaćina Sajma.

zel 2Na svečanosti su između ostalih govorili i dr. Christian Göke, predsjednik uprave Messe Berlin, Janusz Wojciechowski, EU-povjerenik za poljoprivredu,  Joachim Rukwied, predsjednik udruženja poljoprivrednika, dr. Wolfgang Ingold, BVE-predsjednik a na koncu i hrvatski premijer Andrej Plenković i njemačka ministrica za poljoprivredu Julia Klöckner.

Govorilo se o važnosti hrane, prehrane i ekologije, o potrebi održavanja dostignutih standarda kvalitete i dostatne količine proizvedenoga.

Hrvatski premijer je govorio na njemačkom jeziku što je veoma pozdravila njemačka ministrica. Izrazio je zadovoljstvo partnerskom ulogom Hrvatske na Zelenom tjednu upravo u vrijeme kad Hrvatska, netom prije Njemačke,  predsjeda Vijećem EU. Govorio je o tome kako Hrvatska ne može konkurirati u količini proizvedenoga ali može u kvaliteti. Stavio je naglasak na male, obiteljske proizvođače.

zel 3Hrvatska i Njemačka imaju odličnu suradnju. Iz perspektive prehrambene inudustrije je veoma važna robna razmjena između naše dvije zemlje. Njemačka je naš najvažniji vanjskotrgovinski partner. Postoji još prostora za jačanje naše suradnje a tome će upravo doprinijeti i sudjelovanja naših proizvođača na Zelenome tjednu. Hrvatska ne može konkurirati u količini i proizvodnji s velikim zamljama ali kad je riječ o kakvoći, Hrvatska je zaista jedna od najboljih. Način priprave hrane je prenošen s generacije na generaciju i danas je dio gastronomske ponude u turizmu, rekao je premijer Plenković pohvalivši se upravo i brojem njemačkih turista koji je u prošloj godini iznosio tri milijuna te dodao:

Hrvatska je dosta uložila u poljoprivredu te ima 1,5 milijuna hektara poljoprivrednih površina, više od 90 posto poljoprivednika su obiteljska poduzeća s udjelom mladih poljoprivrednika od 13 posto što daleko prelazi prosječni postotak od 6 posto koji ima EU. Koncentracija je na kvaliteti a neke od naših proizvoda predstavit ćemo i u Berlinu – pršut, slavonski kulen, sir s Paga, maslinovo ulje s Korčule i  naša vina iz Istre, Dalmacije i Slavonije. Zeleni tjedan i hrvatsko partnerstvo vidimo kao dobar start u ovoj dinamičnoj godini i  siguran sam i signal za novu dinamiku u trgovanju i odnosima Njemačke i Hrvatske u svim oblastima, posebno u prehrambenoj industriji, rekao je, između ostalog, premijer Plenković.

zel 5Svečanost otvaranja Zelenog tjedna pratio je izvrstan filmski spot o Hrvatskoj kao i iznimno lijep glazbeni program u kojem su sudjelovali Đani Stipaničev i Renata Sabljak te mlada grupa “Folklorelektro”.

Nakon ove svečanosti priređen je prijem na kojemu su se ugledni gosti družili.

Između ostalog, premijer Plenković se, u pratnji veleposlanika Gordana Bakote, susreo i razgovarao te fotografirao i s brojnim našim ljudima.

zel 4Ugodne pozdravne riječi pune hvale i zahvalnosti na partnerstvu te prijateljskoj suradnji dviju zemalja koje jedna iza druge predsjedaju Vijećem EU, izgovorile su ministrice poljoprivrede Njemačke i Hrvatske, Julia Klöckner i Marija Vučković.

A potom su svi zajedno kušali i njemačka i hrvatska jela za što će biti još i više prigode u narednih deset dana trajanja Sajma..

Danas, u ranim jutarnjim satima, premijer Plenković  će u društvu hrvatske i njemačke ministrice poljoprivrede i voditelja Messe Berlin, obići hrvatske izlagače u dvorani 10.2. nakon čega će biti održana i konferencija za medije te potom Zeleni tjedna biti otvoren i za široku publiku.

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments