POLITIČKA PROGNOZA

Predsjedanje Europskom komisijom uzrokovalo zanimljive političke akcije

piše: Žarko Delač
Suočeni svakodnevno s pregrštom raznih ili istih informacija ali sagledanih s drugih kuteva sve je teže razlučiti pravu istinu i razaznati objektivnu situaciju.

Nekada je to bilo daleko lakše, a kao dugogodišnji vjerni čitatelj Večernjeg lista, o tome mogu i svjedočiti.

Od vremena kada se na duplerici objavljivala meni simpatična križaljka, u početku se samo na jednoj stranici objavljivala crna kronika ili prelaskom na tisak u boji kada je u sredini objavljena fotoreportaža koncerta Prljavog kazališta.

Stoga danas u rašomonu informacija teško izvlačimo zaključke, odvajamo lažne od pravih vijesti ili ne podliježemo medijskoj hajki.

Uzimajući ove činjenice u obzir, potrebna je velika hrabrost i stručnost kako bi se predvidjeli određeni potezi. Osobito oni vezani uz politička zbivanja.

Unatoč tome, nekoliko posljednjih aktivnosti u vladajućoj stranci daju naslutiti kako počinje jedan proces koji će obilježiti našu buduću političku svakodnevicu. Pri tome mislim na velike izglede da naš predsjednik vlade iduće godine preuzme funkciju predsjednika Europske komisije. Bila bi to za njega osobno velika čast i priznanje ali isto tako i za njegove suradnike kao i za sve nas. Pri tome ne bi bio zanemariv i financijski poticaj.

Naime uz velike mjesečne prihode povjerenik bi kroz porezna davanja znatno punio državni proračun. I to ne samo on već i njegovi suradnici, uglavnom mlađi pravnici kojima je sada i kao bivši europarlamentarac bio okružen. Stoga u kontekstu mogućeg odlaska s hrvatske političke scene i čelnog mjesta u domaćoj politici treba promatrati i aktualna zbivanja u vladajućoj stranci.

U stvari započele su pripreme za izbor nasljednika sadašnjeg predsjednika i hvatanje što boljih početnih pozicija u toj akciji. Kako se približavaju i izbori za Europarlament treba se izboriti i za što bolja mjesta na listama koja u slučaju prolaska nude pozamašne beneficije i financijsku korist. Konačno ako i ne uspije izborna operacija za predsjednika Europskog vijeća slijedi druga varijanta. Ona se sastoji od procesa legalnog smjenjivanja s pozicije predsjednika stranke za što će se odjednom pronaći mnoštvo razloga.

Sagledavajući činjenično stanje jasno je kako za preuzimanje visoke funkcije u europskoj birokraciji potreban kontinuitet u obnašanju političkih funkcija. Zbog toga se sadašnje političke karte na domaćoj političkoj sceni ne smije premiješati. Stoga i prijevremeni izbori ne dolaze u obzir, a svjesni su toga i oporbeni zastupnici koji čvrsto drže vladajuću većini. Je li razlog njihova benevolentnost kojom žele promovirati prvog Hrvata na jednoj od najviših političkih funkcija ili ima tu u prvom redu osobnih interesa i koristi nije teško zaključiti.

Bilo kako bilo, iduća godina bit će vrlo burna i zanimljiva. U pomanjkanju velikih sportskih događaja ponudit će nam političke zaplete s konačnim ishodom koji će imati za posljedicu skidanje svih političkih maski i floskula. Završit će period jedan čovjek jedna stranka za jednokratnu upotrebu, razdvojit će se političke aktivnosti od društvenog aktivizma, a sukob i razmjena mišljenja neće biti samo posljedica stranačkih sukoba već demokratski iskorak s ciljem općedruštvene dobrobiti i korisnosti.

Nadam se kako će vrijeme pokazati da sam bio u pravu, a ako ne, mogu se izvući na pogrešne procjene i dobivene informacije. Tako, i ovako rijetko tko danas stoji iza svoje izgovorene riječi i obećanja pa zašto bi po tom pitanju bio iznimka.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments