NAGRAĐEN MILJENKO JERGOVIĆ

Miljenku Jergoviću uručena njemačka književna nagrada Georg Dehio

tekst: Aleksandra Brnetić

Foto: Deutsches Kulturforum östliches Europa / Anke Illing

Dehio_0625Berlin/ U berlinskoj vijećnici Rotes Rathaus u četvrtak navečer svečano je uručena književna nagrada Georg Dehio za 2018. godinu. Glavna nagrada pripala je hrvatskom književniku, rođenom Sarajliji, Miljenku Jergoviću za ukupno prozno djelo i njegovoj prevoditeljici Brigitte Döbert, a podupirajuća litavskom piscu Alvydasu Šlepikasu za roman Mein Name ist Marytė (Moje je ime Marytė) i prevoditelju Markusu Roduneru.

Kako je tog dana opunomoćenica njemačke vlade za kulturu i medije, državna ministrica prof. Monika Grütters bila u Frankfurtu na Sajmu knjiga, nagradu je u njeno ime uručio njen suradnik, ministerijalni direktor dr. Günter Wienands.

Govoreći o Jergovićevom djelu on je u svom pozdravnom slovu podsjetio na obrazloženje peteročlanog žirija istaknuvši onaj dio u kojem se kaže da nam:

Dehio_0674Svojim epskim djelom Miljenko Jergović pruža diferencirajuću sliku kulturne slojevitosti jugoistočne Europe, posebno zemalja bivše Jugoslavije. Počevši s preoblikovanjima identiteta u ratnim sukobima 90-ih, stvara povijesnu panoramu koja čitatelja vodi iz vremena osmanske vladavine sve do sadašnjosti. (…) Velika zasluga za književni utjecaj Miljenka Jergovića na njemačkom jeziku pripada prevoditeljici Brigitti Döbert. Ona je uspjela prenijeti idiom originala te njegovo djelo učinila dostupnim širokoj publici.”

Dehio_9637Ovu lijepu i informativnu, gotovo dvosatnu večer okrunila su tri glazbena umetka. Izabrala ih je i izvela mlada zagrebačka pijanistica Maja Matijanec. S hrvatskim skladateljem Borisom Papandopulom temperamentno je i izražajno otvorila i završila program, a sa sjetnim Erikom Satiem, francuskim skladateljem, ispratila je pozdravne govore i dovela nas do pohvalnice njemačko-hrvatske novinarke Doris Akrap za Jergovića i povjesničara dr. Christophera Spatza za Šlepikasa te zahvale nagrađenih, Jergovića i Šlepikasa.

Dodjela je su prisustvovali i hrvatski veleposlanik dr. sc. Gordan Grlić Radman i Petra Radić, prvi tajnik.

Dehio_0679Priredba se održala u Svečanoj dvorani kojom dominira monumentalna slika Antona von Wernera Berlinski kongres. Ovog se ljeta navršilo 140 godina od tog skupa na kojem su, pod predsjedanjem njemačkog kancelara Otta von Bismarcka, predstavnici tadašnjih velikih sila Njemačke, Austro-Ugarske, Francuske, Velike Britanije, Italije, Rusije i Osmanskog carstva znatno izmijenili geopolitičku kartu Turske i Balkana.

Georg Dehio-Buchpreis dodjeljuje se svake druge godine i spomen je na njemačkog povjesničara umjetnosti Georga Gottfrieda Juliusa Dehia, rodom iz Revala, današnjeg Tallinna, glavnog grada Estonije. Nagradu dodjeljuje, ove godine je to bilo po osmi put, Njemački kulturni forum istočna Europa iz Potsdama, omanjeg povijesnog grada što graniči s Berlinom. Na čelu peteročlanog žirija je predsjednica Saveznog instituta za kulturu i povijest Nijemaca u istočnoj Europi dr. Beate Störtkuhl.

 

Dehio_0674

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra Brnetić
Aleksandra Brnetić
5 years ago

Dragi Ivice, hvala Ti lijepa što si ovim važnim podatkom nadopunio moj izvještaj.

Ivica Košak
5 years ago

Nagrada Njemačkoga kulturnog foruma Istočna Europa dodjeljuje se autorima čije se djelo upućeno i iz više perspektiva bavi tradicijama i odnosima njemačke kulture i povijesti u Istočnoj Europi.