RESTRUKTURIRANJE

 

piše: Marija Juračić
Pita me unuk što znači riječ restrukturiranje. Pokupio ju  je  negdje usput i jedva je izgovara. Kako malcu objasniti nešto što ni mnogi političari ne kuže?

A  opet, svi se pedagozi slažu u tvrdnji da treba udovoljiti djetetovoj znatiželji.

Kako je kuhinja svima bliska, pa je mnogi nose  u podsvijesti, te stalno nešto kuhaju i izvan nje, odlučim mu stvar objasniti običnom kuhinjskom terminologijom.

„Zamisli, dušo, da godinama kuhaš u jednom loncu, ali vremenom on se pohaba, probuši na nekoliko mjesta i počne curiti.“

Odmah uočavam da mi teorija ne vrijedi, jer se ovi današnji lonci od inoxa ne mogu probušiti i da nije onih gornjih dijelova, preživjeli bi i nekoliko generacija korisnika, ali kako me malac gleda sa zanimanjem, nastavljam:

“Sad taj probušeni lonac treba zalotati, tj. restrukturirati. No kako je rupa mnogo, obično ti nestane materijala za lotanje pa lonac i dalje curi, ali sporije… Jesi li shvatio u čemu je stvar?“

Mali potvrdno kima glavom i zaključuje: „Shvatio sam da se iz tog lonca nitko neće najesti.“
„Ili samo oni koji su najbliži loncu“, dopunjujem ga.

Sada malome nije jasno kako itko može jesti iz probušenog lonca i kako njegov sadržaj nije već odavno iscurio. Kažem mu da je to moguće, ako stalno u lonac dolijevaš novi sadržaj. Mislim na neke naše firme, ali to malcu ne govorim, jer tu višu ekonomiju vođenja jedne kuhinje još ne može shvatiti. Viša je to matematika koju ne shvaćaju ni mnogi koji s logikom nisu na ti.

Neću sada raditi digresiju pa vam šapnuti da za nekoliko godina mnoga radna mjesta u uslužnoj djelatnosti neće biti važna. Znate li da u mnogim gradovima već postoje dućani u kojima je sva usluga automatizirana? Nema radnika, nema blagajnika. Samo vi,  ponuđena roba i vaša aplikacija za plaćanje. S probušenog lonca oni njemu najbliži još obiru vrhnje, ali lonac curi, a sve manje sadržaja u njega dotječe.

Hajde, se igrati“, otpravljam unuka. Vidim sliku njega, nekoliko godina starijeg kako zapanjeno gleda u niz naopako okrenutih, probušenih lonaca i pita se: “A što se tu dogodilo?“

I žao mi.

Možda bih i ja trebala polupati nekoliko lončića.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments