POŽEŠKI KOTLIĆ

Za dobar čobanac treba za početak dobra volja

piše: Đuro Ružičić
fok
Petu godinu za redom na Prvi svibanj Turistička zajednica Grada Požege u parku kraj Orljave organizira Požeški kotlić, natjecanje u kuhanju čobanca.

Direktorica Turističke zajednice Grada Požege Silvija Podoljak je zadovoljna odazivom takmičara, njih 47.

U vrlo veseloj atmosferi i sunčanom danu mnogi požežani i njihovi gosti uživali su u dobrom čobancu i vrhunskim vinima Zlatne doline.

A da ne bi ostalo samo na takmičenju pobrinuli su se sa dobrom pjesmom i mladi tamburaši.

fotMato Klinčić iz Pleternice pobjednik je petog Požeškog kotlića održanog u organizaciji Turističke zajednice Grada Požege, u parku pokraj Orljave. Njegov je čobanac dobio maksimalnih 100 bodova. Ocjenjivala se boja postojanost, okus i opći dojam, a u ocjenjivačkom su sudu bili kuharica Marijana Pranić te profesori Zvonimir Škopec i Zdenko Došen iz Obrtničke škole u Požegi.

Za dobar čobanac treba za početak dobra volja, najmanje tri vrste mesa i to svinjetina, divljač i junetina. Začini moraju biti isključivo domaći i što je najvažnije treba imati dobra drva. Bez dobrih drva nema ništa. Ponio sam suhu grabovinu jer ako je vatra loša čobanac nikako ne može biti dobar – kaže Mato.

Drugo je mjesto osvojio Zlatko Kraker iz Požege kojem je ovo prvo natjecanje.

A što ću kad znam? – Zlatko je bio kratak i jasan.

Treća je nagrada otišla u Pleternicu, a osvojio ju je Vladimir Milković koji je pobjedu pripisao cijelom timu s kojim je pripremao čobanac.

Zanimljivost ovog  takmičenja nije u tome da čobanac kuha jedna osoba već tu učestvuju cijele obitelji i  prijatelji. Dakle Požeški kotlić nije samo takmičenje nego i praznik kuhanja, druženja, pjesme i zanimljivih događanja.

fot3Silvija Podoljak, direktorica Turističke zajednice Grada Požege je zadovoljna posjetom, poručila je da Požega ima dosta događanja koje treba posjetiti, a posebno AUREA FEST od 01. do 07.rujna 2014. godine koji će vas ostaviti bez daha, a vaša osjetila bez predaha u kaleidoskopu događaja i doživljaja, sraza suvremenosti i tradicije kroz sve vrste glazbe, modu, tradicijske običaje, pjesme i ples, vrhunska vina, zaboravljena jela, ulične atrakcije i nezaboravno druženje s domaćinima.

Za iduću godinu i Požeški kotlić pozvala je sve takmičare i posjetitelje da u što većem broju dođu i povedu prijatelje, rodbinu i uživaju u poznatoj gostoljubivosti požežana uz dobro jelo, piće i tamburaše.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments