SLAVILI SVETU CECILIJU

tekst i foto: Sonja Breljak
068Berlin/ Postoji narodna izreka: Tko pjeva, zlo ne misli a i ona vjerska: Tko pjeva, dvostruko moli. U svakom slučaju, stvorena je predodžba da ljudi pjesmom zaneseni i poneseni, ne mogu imati loše namjere, već imaju široko srce i dobre misli, molitvu i za drugoga a i dobra djela.

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin, pjevaju brojni. Misija naime, ima crkvene zborove u sve tri crkve u kojima se održavaju nedjeljna misna slavlja, pa još postoji i zbor mladih te dječji zbor u nastajanju, dvije muške klape, pa potom i zbor njemačke župe svetog Sebastiana… pjevači, voditelji zborova i svirači…

Sve ove grupacije bile su pozvane u netom prošlu subotu, proslaviti dan Svete Cecilije. Proslava je ugovorena, dogovorena i ostvarena u dvorani HKM Berlin a nakon misnog slavlja u crkvi svetog Sebastiana. Naravno, uz volontere-pjevače, voditelje zborova i svirače, tu su se našla i sva trojica svećenika: fra Edvard Sokol, fra Mijo Šabić i fra Tomislav Brekalo.

Nakon uvodnih, prigodnih riječi voditelja Misije, fra Edija, zajedno se objedovalo a kasnije, zajedno i zapjevalo i družilo te dostojno obilježilo blagdan svete Cecilije, zaaštitnice crkvenih pjevača.

Prema staroj predaji, smatra se, da je sv. Cecilija rođena u Rimu početkom 3. stoljeća od poganskih roditelja. Roditelji je udaše za plemenitog, ali poganskog mladića Valerijana. Cecilija je, upoznavši kršćansku vjeru, i njega poučila o istoj. Zajedno su za Isusa svjedočili pred poganima, brinuli se za udovice i siročad, te sahranjivali mučenike u katakombe. Svoju vjernost Isusu zapečatili su mučeničkom smrću.  Cecilija je pokopana u Kalistovim katakombama i to uz takozvanu “kriptu papa”. Kasnije je njezino tijelo papa Paskal I.  dao prenijeti u kriptu bazilike u Trastavereu u Rimu.
066

068

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments