“NISAM SE BOJAO UMRIJETI” U OHRIDU

Što nam rade naši u Makedoniji

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Vangjel Dunovski

IMG_20181216_123656Ohrid/ Projekcija filma  Nisam se bojao umrijeti produžava svoj put kroz gradove Makedonije.

Tako  se 15. prosinca održala u Ohridu, turističkom gradu na obali predivnoga Ohridskog jezera u organizaciji Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji,Ogranak Struga i Ohrid.

Veliki broj Hrvata i drugih uzvnika pozdravio je Naum Dunoski, kordinator Ogranka Struga i Ohrid, uz zahvalu ocu Oliveru Tantuševu  iz katoličke  crkve  i ravnateljici   Sveučilišta za doživotno učenje „Kuzman Šapkarov“ Slavici Ristoskoj koji su omogućili projekciju filma.

Prije početka projekcije Ljerka Toth Naumova, članica Zajednice iz Skopja, govorila je o gospodarstveniku, domoljubu  i pjesniku Antonu Kikašu s kojim se susrela u Zagrebu, Rešetarima i Torontu. Tom prigodom darovao je  CD filma  Zajednici Hrvata u Republici Makedoniji.

IMG_20181215_174603Upoznala je nazočne o njegovom pjesničkom stvaralaštvu  zastupljenom u objavljenoj recenziji naslovljenoj „Tišina dodirnute istine“. Na zahtjev nazočnih  pročitala je i neku njegovu pjesmu. Među pročitanim pjesmama nazočne je posebno dirnula pjesma puna boli s naslovom „Duša mi se tiho gasi“ objavljena na materijalu nakladnika Cromark Media INC.

Toth Naumova prenijela je pozdrave Antona Kikaša i obećanje  da će u srpnju 2019. posjetiti gradove gdje je održana projekcija filma. Ova obavijest je primljena s velikim oduševljenjem i veseljem.

“Druženje s Kikašom” nastvljeno je projekcijom dokumentarno- igranog filma  Nisam se bojao umrijeti o događanjima u Domovinskom ratu i  junačkoj priči koju je ispričao sam Antun Kikaš, Hrvat iz  Toronta a  uspješno je režirao Jakov Sedlar na scenario Hrvoja Hitreca.

IMG_20181215_180742Dirljiva priča glavnoga junaka govori kako je Kikaš zajedno s pilotom u kolovozu 1991. godine zrakoplovom  Uganda Airlinesa  pokušao dopremiti lako naoružanje za hrvatsku policiju. To oružje kupljeno je sakupljenim dobrovoljnim prilozima Hrvata iz Toronta koji su  pomagali u Domovinskom ratu svojoj domovini. Međutim, zrakoplov su  na zagrebački vojni aerodrom prizemljila dva MiG-a Jugoslavenske narodne armije. Anton Kikaš  bio je uhićen, i priveden u vojni zatvor u Beogradu gdje je bio 3 mjeseca saslušavan, tučen  i osuđen na strijeljanje. Srećom, zamjenjen je za uhićenoga generala Aksentijevića.

Uzvanici su   željeli  obilježiti sjećanje na ovo predivno događanje u susret  nastupajućih Božićnih blagdana u ugodnom razgovoru s ocem Oliverom  Tantuševim a neki od nazočnih poželjeli su ovjekovječiti ovo druženje jednom fotografijom.

Poslije blagdana projekcija filma nastavlja svoju turneju u gradiću na Ohridskom jezeru, u pjesničkoj Strugi, u kojoj se tradicionalno svake godine  održava međunarodna manifestacija Struške večeri poezije.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments