SILVESTER

piše: Ruža Silađev… Iz knjige “Divani iz Sonte”

Ka’ dojde Silvester svi u čestitanje jedni drugima. Svako volji da mu prvi dojde muški u kuću, bilo šta da se čestita. Čestiti vam svršetak stare godine! Jako je dobro čestitat mlađi starijima. Dica ocu i matere, zetovi didacima i bakama, snaje starovima i majkama. Da se pokaže da je mladeži drago što su stariji još jednu godinu svršili i da jim nova ope stiže.

Pripovida se od večernje koja će bit pridveče. Iščekiva se ona jako ti dana, da se čuje koliko se rodilo i kaki, koliko žencki, koliko muški. Koliko se krstilo u selu, a koliko nije. Pak se onda oma razabire koji su to „kalvini“ što se nisu?! Koliko je pričestito, krizmano, i ope koliko nije, Božemprosti. Koliko se vinčalo u crkve i koji su to što su “na viru“, a još moru i godina kupit. Koliko je umrlo, i koje popa nije pratijo, Jezus, Majko Isusova! A, svakaki bude. I nevinčani i ni što imu druge ljude i žene, a i oni što nisu čekali kartu od Boga, neg sami uvatili zug.

Pri podne se peče salom kiflica da se malo prizalogaji potli večere, a i ako se istraje čekat nova, pa se ogladi. Za večeru se najviše štogod priprži. Zgotovi se prija večernje, a jide ka’ se dojde s večernje.

Već se mračak vata kad se ide na poslidnju večernju. Dugo traje. Na orgule se svira, pridika se drži, a piva se litanija Svima Svetima. Moli se Zafalnica. Velečasni čita koga koliko, pa je teško sve ubardat. Crkva bude puna svita. Kako mož bolje svršit staru godinu neg u crkve?!

Pri kraju večernje sa s’kaka se već čuje begeš. Kad narod na vrata, „banda“ udari na sve žice. Prvo čestitu svršetak stare pope. Ondak krenu po selu kod malo mogučniji di će dobit vina, rakije i koji dinar. Na pendžere se metne zeleno žito od Božića, sa upalitom svićom, jel se metne čaša sa kukuruzma, žitom i sa tri svićice, crvenom, bilom i plavom. Isto od Božića i isto se upalu. Nuz to se metne boca vina, jel rakije. Narod prolazi sa večernje, kukucne na pendžer i vikne:

-Čestiti vam svršetak stare!

Odgovor iznutri je:

– Fala i vama, živi i zdravi bili! Ajte ‘nutra!- Onda čestitari unidu u kuću i popiju malo vina, jel rakije nuz veseli divan.

Doma se peć ražarka. Skupi se familija z’astal, da se zajedno stara godina svrši. Ope se najmlađe dite okreće sa svićicama triput i čestita svršetak stare godine:

– Faljnis, čestiti vam svršetak stare!

– Živ i zdrav bijo! Šta reče Bog?

– Da jidemo i pijemo! Da se veselimo i Boga slavimo!-i utrne svićice sa vinom.

Svi zajedno z’ astalom izmolimo Očenaš.  Zafalimo Bogu što smo srićno dočekali svršetak stare. Jimo i dugo se za’stalom divanimo. O’ toga kako je prošla stara godina.

Mladež ide na ćoš. Tu se igra i piva Božićne pisme i pisme za Novu Godinu. U omladine, u domu, se malo nikoga sigranja prikaziva. Popne se veliko drveno korice na binu. Prid po noći se popne u njega pe’šest divojaka. Jedna mora bit opravita u bilo. Nagradita da se ne poznade ko je. Ta drži u ruka metlu. Divojke se ciblju u koricu i pivu:

„Dvi se babe vozale vori voč
U dubokom koritu koritoč
Jedna druge pitale pilinčić
A di su ti zubovi zubičić
Izbili mi sinovi silinčić!“

Onda se korice izvrne. Ona što je u bilomu metlom pomete staru godinu! Sa’ je došla nova i mladež ide doma. Nova godina se nije „na svaj glas“ čekala, neg najviše doma međ svojima. Ako se zaspe, malo nas kogod izbuni. Izmolimo Očenaš, naki sanani čestitamo ocu i matere novu, jel već ko je u kuće. I onda Bošpomozi ope u vrući krevet!

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments