NOVA GODINA

piše: Ruža Silađev … Iz knjige “Divani iz Sonte”

Na Novu Godinu se valja uranit. Pomolit se Bogu za srićan početak. Čestita se svima u kuće, a i ka’se kudgod krene. Jel, kako se započme nova, taka će bit cila.

Valja bit vesel i vridan. Sve kako radiš ispočetka, tako će ti bit i na kraj. Pomest sokak, pa će ti cile godine bit čist! Pomest kujnu, al tako da je meteš obratno neg svaki dan. Od vrati prama ‘nutri. Da sriću ne pometeš napolje, neg da ostane ‘nutri.

Notaj dan je jako dobro it u crkvu. Počet sa Bogom.

Za ručak se dica okreću sa svićicama i čestitu:

– Čestita vam nova godina!

Odgovori se:

I tebe! Živ i zdrav bijo!

Na Novu Godinu triba kuvat gra. Kako gra vri tako će novci navirat u kuću. Za fruštuk se može umočit tvrda kruva u gra. Ko volji! Ispoljiva se otopitom mašćom, osoli, opapri i sa malo gra polje. Od mesa je najbolje u gra metnit svinjcku njušku. Dimitu.  Svinče riva njuškom unaprid, pa će tako kuća it unaprid. Nikako se nevalja pribunit, pa kuvat živincko. Živina čeprka unatrag, pa bi onda i kuća išla unatrag. Najviše se na Novu Godinu nuz gra skuva i obaška rizanaca. Ji se još i kiflica salom što se speklo na svršetak stare godine. A, peče se i kolačića! Baš dobro nuz gra sidnu!

Za vrime cili Božića i Nove Godine je velika grijota odbit kakoga prosijaka. Udili mu se makar štogoda, samo da iz kuće ne izajde prazni ruku. Potlipodne se ide u rodbinu čestitat nova godina. Mladež je prija najviše po ćošova bila. Je’ su igrali, je’ su pivali, al zlo nisu ti dana mislili. Jedni su se na sona kroz cilo selo vozali. Vozali, svirali i pivali. Uveče u omladinu na igranku! Moglo se ostat malo dužje.

Ujtru, na drugi dan nove godine niko se rano ne diže. Svitlo se ne valja palit! Nesrića gledi dije svitlo i oma u tu kuću unide.

Jedino se dignu starije žene što idu na ranju misu. One će reč:

-“Ta, nismo se ni umile, ne vidi se u mraku! Malo smo oči u svete vode poškropile!”

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments