OKUS PODNEBLJA U KAPLJI VINA

tekst i foto: Sonja Breljak
021Berlin/ U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, odnosno Udruženja vinara pri Gospodarskoj komori te Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Njemačkoj, u berlinskom  restoranu Oximoron koji na adresi Rosenthalerstr. 40/41, vlasnika Thorstena Schliebena, organizirana je s kraja prošloga tjedna prezentaciji i degustacija domaćih, hrvatskih sorti vina.

“Udruženje vinarstva je 2012. godine usvojilo strategiju branda pod nazivom “Vina Croatia – vina mosaica” koju provodi kroz jasno izražen cilj te snagu i karkter branda kao i željom za jasnim pozicioniranjem hrvatskih vina na svjetsku vinsku kartu.

Cilj Udruženja vinarstva je staviti Hrvatsku na vinsku kartu svijeta kao prepoznatljiv izvor raznolikih, visoko kvalitetnih vina.

Vina Croatia će se isticati pred vinima Novog svijeta po svojoj povijesnoj baštini, a od vina Starog svijeta po jednostavnosti, od ostalih novo nastajućih izvorišta vina po pristupačnosti.

Snaga brenda hrvatskih vina proizlazi iz autentičnih izvornih okusa i  podrijetla, ona su vina koja nose sa sobom okus podneblja iz kojeg dolaze”, stoji na stranici koja predstavlja projekt Vina Croatia – vina mosaica” .

012Na istom tragu, promocije hrvatskih vina, je i predstavljanje u restoranu Oximoron nastalo kao produžetak promocije vina i drugih hrvatskih prehrambenih proizvoda na Međunarodnom sajmu prehrane i poljoprivrednih proizvoda, popularnom Zelenom tjednu.

Na početku večeri u restoranu Oximoron, s par riječi se pozvanima obratio Luka Burilović, predsjednik Gospodarske komore kao i veleposlanik RH u Njemačkoj, dr Gordan Grlić Radman. I klapa Iskon iz Splita zapjevala je poznate hrvatske napjeve tako dobro da im se na maloj pozornici u pjesmi, tijekom večeri priključio i hrvatski veleposlanik.

Uz ugodnu glazbu i odgovarajuće nepcu ugodne delicije, u čaše se natočilo i kušalo vrsno vino hrvatskih podneblja. Vino Croatia – vina Mosaika, čine sorte vina iz raznih dijelova. To su vina iz: Dalmacije i Bregovite Hrvatske, Slavonijie i Podunavlja, Istre i Kvarnera.

Večer je moderirao Suwi Zlatić, poznavatelj vina, vinar, vinogradar i trgovac vinima, iz Austrije.

009Uz ukusne delicije, gostima je služena Zlatna Vrbnička žlahtina 2018. i Graševina vrhunska 2017., potom Vezak Graševina 2017. i Graševina Premiju 2017. Kušao se potom i Merlot 2016. i Chardonniy vrhunski 2017. Na koncu se, uz slasticu (sladoled s  mariniranim smokvama), popila kaplja vina Debbit 2017. i Prošeka 2010.

Ovoj vinskoj prezentaciji nazočilo  je više prepoznatljivih likova, kako iz Gospodarske komore tako i Hrvatske turističke zajednice. Među uglednicima je bilo više veleposlanika drugih država. Pozivu se odazvao i papisnki nuncij u Njemačkoj, msnjg Nikola Eterović, potom direktor berlinskoga sajma Karel Heijs, kao i Margret Vosseier i Rainer Deppe, zastupnici u pokrajinskom parlamentu u Nordrhein Westfaliji.

Bila je to ugodna večer VINA CROATIA/ Vina Mosaika, pravi primjer kako tu glazbeno-gastronomsku i enološku prezentaciju treba urediti i dogodine kad smo zemlja-partner na Zelenom tjednu 2020. godine.

029

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments