KAD MLADI PITAJU …EVELIN NOVAK

SUSRETI
tekst i foto/album na dnu teksta/: Sonja BRELJAK
EVELIN NOVAK I DJECA HRVATSKE  ŠKOLE
Zgodno se dosjetila učiteljica Hrvatske nastave u Berlinu, Suzana Mihaljević, kako  približiti, zainteresirati i hrvatskom jeziku privući učenike viših razreda koji jedanput tjedno posjećuju  sat i pol nastave na hrvatskom jeziku. Malo je to. A i program je mladima često jednoličan. Nekako, dosadi im …nakon sedam-osam sati u njemačkoj školi … slušati tek monotono predavanje o pravopisu, povijesti, županijama i ustroju hrvatske države …reći će djeca. Primjetila to i učiteljica pa potražila druge metode. Pun pogodak!

-Imate li kontakt operne pjevačice Evelin Novak? Rado bih da djeca s njom načine razgovor za školski list Zvončič …tako nam se obratila učiteljica Suzana Mihaljević prije kratkog  vremena …dvojeći da li će naša Evelin, pronaći vremena za djecu i praktični školski sat iz hrvatskog jezika i života. Pronašla je! A taj susret i razgovor i mi smo  promatrali i “prisluškivali”.
Susreli su se u ugodnom kafeu naziva Caras nedaleko podzemne stanice Ernst-Reuter Platz i preko puta Deutshe Oper. U dogovoreno vrijeme, stigla je učiteljica Suzana   „pojačana“ učenicima od 8. do 10. razreda, među kojima su bili Marija Širić, Melanie Horvat, Paskal Kuna, Ana-Marija Borošić, Dominik Borošić, Marina Piteša, Ivan Boljat i Katarina Antolović. A stigla je i Evelin. Skromna, draga, topla, predivna  glasa i zvonka smijeha. Uvijek spremna zapjevati i sa crkvenim zborom. Prekrasna osoba. Atraktivna žena. Iskrena i spontana u razgovoru s djecom.
A djeca …e pa sad …već  su to  skoro mladići i djevojke …pripremili ozbiljno pitanja. Radoznali su. Onako …baš mladenački. Bilo je smijeha. Neka su pitanja pomalo i iznenadala Evelin Novak. Ali, na svako je i  uz smijeh …veselo a spremno i ozbiljno odgovarala.

A o čemu su razgovarali, zanima vas?!  E pa sad … što im je sve ispričala Evelin Novak …neću vam reći. Ne bi bilo fer. Čitaćete to možda u Zvončiću koji će izaći krajem školske godine. A pitali su svašta …o djetinjstvu, obitelji  i prijateljima s kojima komunicira danas putem telefona, facebooka i skypa, o prvoj simpatiji u osnovnoj školi, najdražem školskom  predmetu  …”matematiku sam mrzila. Mrzila!” …prepisivanju.
Zanimalo ih je kako joj se sviđa Berlin, koje njegove dijelove najviše  voli.  Pitali su koje joj je omiljeno jelo, ima li tremu pred nastup, potom o glazbenim uzorima, željenim  ulogama, stvarnosti, snovima i planovima o povratku u Hrvatsku.
Pitali su puno toga. I više i drugačije nego bi bilo koji novinar upitao. Na kraju …a Evelin ipak nije imala previše vremena …tek  pola sata, između dvije probe …načiniše i par fotografija …sve po propisima novinarskog posla …dogovoriše  kolektivni dolazak u operu u kojoj nastupa i Evelin …u petom mjesecu …
I tako …brzo proletje vrijeme. Ni primjetili nismo njegovu brzinu. Ali, primjetismo kako su mladi pažljivo slušali, kako se i Evelin raduje  njihovu zanimanju i pažnji, opuštenom razgovoru. I primjetismo …a to nitko i ne opaža posebno …jer dođe nekako prirodno … kako se razgovor odvija sasvim spontano, na hrvatskom jeziku, kako se svi trude, traže riječi, sudjeluju …
Bravo za staru …novu metodu …učenja jezika …upotreba, upotreba !!! …koja u uvjetima iseljeništva, može donijeti   više nego li stotine tradicionalnih školskih sati.
Na kraju, iz ovog zanimljivog susreta i mi saznadosmo par  novosti i zanimljivosti. Najprije …Evelin Novak  će na ljeto nastupiti u Beču, na tamošnjem, vrlo poznatom festivalu u opereti Ciganski baron, Jochana Straussa. Evelin u ovoj opereti nosi  glavnu ulogu …Saffi …a premijera je 14. srpnja 2011. godine.
A potom …Evelin Novak je netom i u matičnoj kući …Staatsoper …dobila  glavnu ulogu, prvu  takvu otkako je u Berlinu!

– U Berlinu su tri operne kuće. U jednoj se izvodi samo njemački repertoar, u drugoj daju više šanse mladim pjevačima a u toj A kući u kojoj sam ja,  jako, jako teško je dobiti neku malo veću ulogu. Zapravo već sam bila počela posustajati …puno je malih uloga gdje se puno glumi i dugo ste na pozornici a ne pjevate puno tako da sam zbog toga možda  namjeravala i otići dalje. No, tad su mi ponudili jednu audiciju gdje sam trebala pjevati i  plesati. To je zahtjevna uloga. U konkurenciji je bila jedna poznata pjevačica, no glavnu su ulogu dali meni. To je za sljedeću sezonu, premijera je 6. ili 7. prosinca. Uloga se zove Euridiče. A opera je  “Orfej iz podzemlja” od Offenbacha …veli nam zadovoljno Evelin Novak.
Eto, zahvaljujući mladima iz Hrvatske dopunske škole, saznadosmo puno toga. A i oni, sasvim sigurno, Osluhnusmo na kraju …pade između djece i učiteljice dogovor o još jednoj sličnoj akciji. No, sad je u pitanju zajednički odlazak u kino. Na repertoaru kina i njihova interesa …po preporuci učiteljice …je  priča o problemima i posebnostima integracije. Ponekad eto ovakvi  koraci, druženje i razgovori,  daju više od tisuću drugih sati školske nastave. Vrijedi to probati!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments