SRETNA NOVA GODINA

 

Prošlo ih puno …puno novih i Novih godina. Svaka donijela nešto …odnijela nešto, obogatila ili osiromašila život. Razmišljam ovih dana o proteklim Novim godinama. Jebemti …puno ih se nakupilo. Sjećam se još vremena kada je Nova godina bila samo jedan od dana u godini. U mojoj kući se zvao Mali Božić.

 


A sada je ta Nova godina najdan u godini. Slavi se uz grmljavinu, uz vatromete, u društvu, u veselju…

Nije mi bilo do svega toga. Dočekah ju sam u tišini doma i u društvu psa, kojemu je čini mi se svejedno, koji je datum trenutno. On ima svoj ustaljeni bioritam, a naši problemi ga zanimaju samo na rubu.

Ma nisam bio sasvim sam. Zavirio sam u internet, mjenjao sa prijateljima poruke, čestitke, dobre želje…

Nekako u vrijeme novogodišnjih praznika, pojavi se jedna tema na facebooku, koj mi je skrenula pažnju. Ima ta grupa provokantan naziv „Zahtjev za ukidanje prava glasa dijaspori“. Zanimalo me šta ljudi misle o tome, pa se priključih grupi.

I kako to već jest u Hrvata, započe žestoka diskusija. Između zagovornika i protivnika zid, koji svakim novim prilogom postaje jači i čvršči. Pravila lijepog ponašanja potpuno zaboravljena. Grupa raste i raste. Dok ovo bude pred tvojim očima …prerast će brojku od 20 000.

U grupi je desetak sudionika …zagovornika i protivnika, kojima se ne sviđa razina na kojoj se diskusija vodi i odvajaju se …povlače se na mirnije mjesto i diskutiraju …kulturno, pametno.

Iznose svoje stavove, poštujući pravo drugoga na njegovo mišljenje.

Na kraju se nismo složili treba li i kako dijaspora glasovati. Nije bilo ni za očekivati da ćemo nas nekoliko to rješiti.

I to bi bilo to! Bilo bi …kažem da nije došlo do neočekivanog obrata situacije.

I o tome želim ovdje pričati.

Kako rekoh …kulturan ton ophođenja. Malo pomalo …doznasmo nešto o osobama, koje pišu poruke. Svakom novom porukom postajemo si bliži. Shvaćamo da je ovo što činimo, bez obzira kakvo mišljenje imali, doprinos jednom boljitku. Osjećam da su to osobe s kojima bih rado popio kavu, družio se…

Na kraju diskusije, rastajemo se …ne frustrirani, nego obogaćeni spoznajom da smo ugodno proveli vrijeme i osjećajem da ćemo se ponovo negdje sresti.

I onda se javlja Daniel, jedan iz grupe. Ostao čovjek bez posla, nema novaca za stan, frižider prazan, jedan paket pelena u kući…

Daniel je ono što se naziva dijaspora. Ona dijaspora koju mnogi sudionici iz pomenute grupe smatraju krivcem za sve zlo u Hrvatskoj. Ona dijaspora koja bi trebala šutjeti i slati novce.

Za našu malu grupu Daniel nije dijaspora. On je jedan od nas. I svi mu pružaju ruku. Ta Danielova nesreća ujedini nas.

Cijeli svoj iseljenički život pokušavam shvatiti što je to dijaspora. I sada …ove Nove godine shvatim to. Kakav dar!

Shvatih da dijaspora ne postoji. Nije je nikada bilo. Dijaspora nije stvar prostorne udaljenosti, jer ona je nevažna o odnosu na duhovnu blizinu, koja nas povezuje. I to čini čvrsto.

Mislim …onako za sebe …kada bi se iskustvo ove male grupe dalo prenijeti na sve Hrvate, rješili bi bezbroj problema. Ne bi imali dijasporu koja pravi probleme, a dijaspora nebi imala Maticu koja ju ne razumije. Kada bi kulturno, s puno obzira prema drugome iznosili svoja mišljenja, izmjenili bi svijet, izmjenili bi sebe, a postali bi bogatiji.

Snježana, Branka, Igore, Daniele, Mario, Jure, Gorane… nadam se da se slažete sa mnom. Hvala vam na ugodnom druženju i nazdravimo Novoj Hrvatskoj. Hrvatskoj u kojoj ne postoji dijaspora.

Emil Cipar

 

Related Post