K VRAGU RIBE, PUŠKE I OSTI

piše: Jadran Šantić- Šangarelo

Dragi štioci moji i lipi jur san se sitija jedne barufe koju je opetovano činija jedan moj susid i prijatej i to dosta vrimena.

Kako i sami znadete u Split su se  jedno vrime ka tsunami skalali naši dični vlaji a i bome vlasi ča oče reč oni pusti svit iz Ercegovine. Nisan i ne bi tija nikoga uvridit ma u nas u Split se tako kaže za one naše vridne jude pune furbarij priko naši brda zovemo vlaji a one koji su još daje iza brdija u Ercegovini i koji su isto vridni i furbasti zovemo vlasi. Eto tako je i gotovo.

I tako kako se ti mas pokret seobe širija sve je više interesantni judi dolazilo i nastanjivalo se oko nas  u susidstvo. Niki su kuće i stanove afitavali a oni koji su jemali pinez joli nikoga u Njemačku kupovali su stare kuće  sa dvoriman u Veli varoš, Manuš, Lučac i da ne nabrajan sve lipo tamo do Barutane.

Kraj moga barbe u Veli varoš jedan je pravo kršan i grlat čovik kupi lipu  i stamenu kuću sa dvoron iz kojega je svaku subotu i nediju dimilo da se u cilu kalu moglo šušit pršute  a dim je lipo vonja jerbo je ti čovik jema uvik lipo drivo. Kako san ja sa barbon odi na ribe on je uvik sta atento i čeka da vidi ča smo ulovili i svaki put nas je mata da mu prodamo one veče i boje bokune iako bidan ni zna kako se zovedu.

Tako smo se upoznali  i ja san mu služi ka  informator kako se zove koja vrsta ribe i na koji je način najboje tu ribu sparićat. Kako je vrime prolazilo tako su u nas u Dalmaciju počeli postavjat ribogojilišta i jedan put pita mene ti susid kakve su to ribe iz ribogojilišta. Bome reka san da su dobre i sve za gradele. Nauči je on s vrimenon pripoznat frišku ribu a bome je zna i kako se zovedu jerbo je bi jako bistar i brzo je uči. Odija je nikoliko puti sa nama na ribe i dok bi barba lovi na tunju ja san tuka ribu puškon a on to nikad ni vidi.

Jedan put ulovi san jednu lipu kavalu a on odma ja ću je kupit  a kakva je to riba je li dobre vrsti i sve ništo pita. Bi mi je več dopizdi kad mu je barba reka da je ta riba boja od one na peškariju a on odma zašto. Zato ča ji raznoliku spizu a one na peškariju iz ribogojilišta jidu stalno umjetnu i to istu ranu. Zamisli se moj susid i grune ka iz topa od sad kupujen samo ribe sa bužama od ostju i harpuni. Kad smo došli doma ja izaša vanka i pripovidan mojin kumpanjima a jedan linčina je odma skonta kako bi moga lipo zaradit. Zamoli me da ga upoznan sa susidon i da ga pristavin ka sportskega ribolovca a unda je sve na njemu. Ja mu udovojin i odma u subotu u susidovu dvoru dimi ka ferat. Vonja riba lipo se čuju i razgovori , pala je i ojkalica a moj susid priko zida mene zove i fali mi prijateja kako jema  pravu oboritu ribu a ni ni skup.

Sutra dan pitan ja tega muzuvira o moga prijateja oklen mu riba? Kad jeman ča i čut da se on dogovori s nekiman koji lovidu s bocan i tako on od nji kupi i proda ma bome lipo i zaradi. Ajde mislin se ja neće više žicat o nikoga  kad pošteno zaradi svoju lovu. Sve je to lipo trajalo dok jednega dana nisan triba poć sa puškon u lov na ribu za jedno društvo. Dođen doma u barbe i u konobu di su stali svi arti o ribanja tražin pušku i osti a bome i harpun. Puška je na mistu ma osti i harpuna nima pa nima. Ja cili jidan i infotan oden do kafića kad tamo oni moj časti ekipu i odma s vrat kad me ugleda drekne ajde Jadro koji ono ti Whisky piješ? Popijen ja ma sve se mislin di su mi svršili arti i ekipa me napade ća je, ća si jidan a ja in ispripovidin moje muke. Kad oni moj junac sav skrušen dođe i prizna mi nisu ti se izgubili u mene su doma to mi je osnovni alat za zaradu. Gledan ja i ni mi kjaro uvatin ga za prsi i počnen ga trest.

A kako su u tebe a puška mi je doma? Sede on i počne pripovidat , ne triba mi puška jerbo ja svu ribu izbužan doma u kužinu na staremu stolu.  A oklen ti riba? A bome iz ribogojilišta iza Trogira , tamo san se dogovori sa jednin radnikon da mi kad vadidu ribu iz koriti odvoji uvik 5-6 komadi oni veči od kila i ja ti dva puta na šetemanu oden i on mi izvadi te veče i proda jeftino ja ji doma probužan ka da san i ja ubija puškon i lipo u kofu pa vrkon do onega tvoga susida vlaha i njemu prodan jutros friško ulovjenu ribu. Lipo me je moli da mu ne odnesen alat za rad  a ja i ekipa smo se cenili o smija kako je niki dalmatinski muzuvir privarija ercegovca. Isto san uzeja moje osti i harpun a njega san natira da sebi kupi nove  uz rić da ga neću izdat. I nisan ga izda  do sada a od tega jema više o 35 godin.

Eto štioci dragi živi i veseli bili i pozdravja vas vaš morski čovik Šangarelo!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
4 years ago

E moj šjor Šangarelo pozdav i od mene.

Nismo se već dugo čitali,lijepa priča.Ak sam te dobro razumio.Najlakše je loviti kupljenu ribu i suhe gaće ostanu .A, što se tiče sušenja pšuta na dimu,od uvjek sam mislil da se pršut suši na buri.Sklon sam ipak povjerovati da je to neki specijalni pšut,koji se suši malo na dimu, malo na buri.